Daea trece de la oaie la urşi: De ce să nu îi împuşcăm? Nu am ajuns în situaţia să alegem între om şi animal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omul pentru noi este cel care ne interesează,  a spus Petre Daea referindu-se la invazia urşilor
Omul pentru noi este cel care ne interesează,  a spus Petre Daea referindu-se la invazia urşilor

În contextul invaziei de urşi prin zonele locuite, ministrul Agriculturii, Petre Daea,  a găsit  o soluţie: „De ce să nu-i împuşcăm? În primul rând e protejat omul. Nu am ajuns în situaţia să alegem între om şi animal, să fie foarte clar! Omul pentru noi este cel care ne interesează, în slujba lui suntem şi împreună cu fiecare dintre cei care au decizie în domeniu luăm măsurile care se impun“.

Întrebat dacă a purtat discuţii la nivelul Ministerului Mediului pe acest subiect, el a precizat, citat de Agerpres,  că în acest caz soluţia este ca deciziile să fie puse în practică, realitatea fiind una evidentă. „Aici e vorba de a face. Realitatea este evidentă şi nu trebuie să o ocolim“, a adăugat ministrul.

Petre Daea participă sâmbătă la Ploieşti la campania de informare şi promovare a consumului de carne de oaie denumită „Alege oaia“.

Prea puţină mâncare şi intevenţii cu sirena

Reamintim că, recent, prefectul de Braşov, Marian Rasaliu, a declarat că urşii atacă oamenii fiindcă în pădure nu au mâncare suficientă: cota de hrană este aceeaşi, deşi urşii sunt mai numeroşi. Oricum, în lipsa unor reglementări, jandarmii intervin cu sirenele şi girofarurile de pe maşinile din dotare pentru a goni sălbăticiunile. 

Atacurile urşilor în zonele locuite s-au intensificat în ultimul timp. Aproape zilnic la numărul de urgenţă 112 este semnalat un astfel de caz, iar autorităţile par rămase încremenite în proiecte şi ordine care nu sunt puse în practică. Asta în condiţiile în care a trecut mai bine de un an de la momentul în care un urs de 150 de kilograme a fost împuşcat în mijlocul oraşului Sibiu după ce timp de trei ore s-a plimbat liber prin tot oraşul fără ca nimeni să-l oprească. Atunci s-au întrunit comitete de urgenţă, au fost schimbaţi şefi din Poliţie şi s-a hotărât că se vor lua măsuri pentru ca populaţia să nu mai fie pusă în pericol de animalele sălbatice care coboară din munţi după mâncare.

O dată la câteva zile, oficialii Ministerului Mediului anunţă că problema e ca şi rezolvată. Ultima oară s-a întâmplat acum câteva zile, când Graţiela Gavrilescu a declarat că Ordinul privind intervenţiile de urgenţă pentru carnivorele mari, respectiv urşi şi lupi, „este pus la punct”. Practic, asta înseamnă că sălbăticiunile care atacă oameni pot fi împuşcate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite