Cupoane electorale din fonduri europene. Cum arată noile tichete sociale pentru alimentele de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În plină campanie electorală, oficialii Executivului au anunţat miercuri că au lărgit categoria românilor care pot primi ajutoare alimentare de la Uniunea Europeană (UE), cu 700.000 de persoane, şi că produsele vor putea fi luate doar pe baza unui cupon personalizat. Tichetele vor fi distribuite prin Poştă de joi, însă ajutoarele sunt disponibile abia după turul II al alegerilor prezidenţiale 2014.

Aceste tichete vor fi trimise beneficiarilor prin Poştă începând de joi, 22 octombrie, însă oficialii au ţinut să precizeze că pachetele nu vor fi împărţite în timpul campaniei.

Mai exact, alimentele UE din acest an, pentru cele 3,3 milioane de şomeri, pensionari, invalizi, veterani de război şi, mai nou, beneficiari ai alocaţiei de susţinere a familiei, vor fi distribuite după 16 noiembrie, a anunţat miercuri ministrul Muncii, Rovana Plumb, la Guvern.

Premierul Victor Ponta a precizat că aceste cupoane nu vor fi distribuite beneficiarilor de către autorităţile locale, pentru a nu se "interpreta greşit" în perioada campaniei electorale, ci prin intermediul Poştei, operaţiune prin care societatea, în opinia premierului, se poate "relansa".

Alimente de peste 400 de milioane de euro

Cei peste 3 milioane de oameni care vor beneficia de ajutoare sociale vor primi ulei, făină, mălai, paste făinoase, zahăr şi conserve de carne.

Produsele se vor ridica de la centrele de distribuţie ale primăriilor de domiciliu, în baza cuponului individual şi a buletinului de identitate.

Noul tichet, tipărit de Imprimeria Naţională, conţine elemente de identificare a beneficiarilor şi nu are valoare financiară, pentru a împiedica orice formă de „trafic”, au explicat oficialii.

Cât despre sumele destinate acestui program social, alocarea financiară pentru perioada 2014-2020 este de aproximativ 442,5 de milioane de euro şi provine din Fondul European de Ajutor Destinat celor mai Defavorizate Persoane (UE) şi din bugetul de stat. 

Specimen Cupon Fata

Specimen Cupon Verso

Oficialii guvernamentali au mai arătat că acest cupon „nu are valoare financiară şi va fi prevăzut cu elemente de siguranţă pentru a împiedica falsificarea”. De asemenea, „cuponul este netransmisibil şi cuprinde datele de identificare a beneficiarului (nume, prenume, CNP, domiciliu). Cupoanele sunt tipărite de Imprimeria Naţională, iar distribuirea acestora către beneficiarii finali va fi realizată de Poşta Română”.

Măsuri sociale

„Este un ajutor important pentru cei care nu au alte resurse de a supravieţui şi noi vrem să le transmitem tot suportul nostru şi asigurarea că ne gândim permanent la formule de a le face traiul mai uşor şi de a le oferi mai multe mecanisme de suport. Pe lângă repararea nedreptătilor comise de guvernarea trecută, oferim sprijin tot mai mult pentru categoriile vulnerabile. Pe măsură ce economia s-a însănătoşit şi a început să aibă performanţe, ne-am străduit să direcţionăm resurse şi către cei care au cea mai mare nevoie de sprijin. Este dorinţa noastră ca de aceste rezultate economice să se bucure cât mai mulţi cetăţeni”, a declarat ministrul Muncii.

Aceasta a adăugat că iniţiativa face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri sociale luate în ultima vreme de Guvernul Ponta.

”Măsura de extindere a programului de ajutorare prin alimente a persoanelor defavorizate către mai mulţi beneficiari vine după anunţurile privind mărirea pensiilor, creşterea alocaţiilor pentru copiii din familiile sărace şi a alocaţiei de hrană pentru copiii aflaţi în plasament, mărirea alocaţiei de hrană zilnică pentru persoanele vârstnice şi cele cu ​dizabilităţi din centrele de îngrijire, creşterea indemnizaţiilor persoanelor cu handicap”, se arată în comunicatul de presă de la Ministerul Muncii.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite