Cumpăna lui Huidu.Povestea completă a cârcotaşului, care a fost la un pas de tragedie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reporterii „Adevărul“ au fost pe pârtia de la Patch (Innsbruck) şi au reconstituit accidentul „cârcotaşului". Starea lui Şerban Huidu s-a îmbunătăţit semnificativ. Vedeta de la Prima TV a vorbit ieri cu familia şi a reuşit să mănânce fără ajutor.

La 27 decembrie, Şerban Huidu, Cristina şi Vlad Huidu, soţia şi fratele lui, şi alţi câţiva prieteni au plecat în Austria, la Innsbruck, pentru a petrece Revelionul.

Şerban Huidu, un împătimit al schiului, a ales pârtia de la Patch, una dintre cele mai renumite zone pentru sporturi de iarnă. Aici s-au desfăşurat probe de schi alpin şi bob la Jocurile Olimpice de la Innsbruck.

Undeva la altitudinea de 1.000 de metri, pe porţiunea numită Nassengraben, aproape de jumătatea pârtiei, se află punctul de plecare al copiilor, pentru că traseul nu este aşa dificil. Pe margine se află o prăpastie străjuită de brazi.


CLICK pe poză pentru galeria foto cu locul accidentului!

Coboram de pe pista roşie pe cea albastră. La mijlocul ei ne-am întâlnit cu un grup de patru-cinci copii. Şerban a încercat să-i evite, dar i s-a desprins schiul de pe piciorul drept. Nu aveam viteză, dar el n-a putut să se redreseze şi a căzut în prăpastie, printre copaci. Eu am sărit peste schiul lui şi am reuşit să opresc", a povestit Andy Mânzar (foto jos), care a schiat alături de Huidu, la 29 decembrie.


CLICK pe poză pentru galerie foto

Salvatorii au intervenit rapid

Salvatorii au intervenit prompt, iar Şerban Huidu era inconştient şi îi curgea sânge din nas. Medicii au ajuns în cinci-zece minute, dar elicopterul nu a putut să aterizeze în acel loc, astfel că Huidu a fost tras cu o funie aproximativ 50 de metri, iar la jumătate de oră de la accident a fost transportat la spital.

S-a observat o fractură la partea exterioară a capului şi o sângerare. Medicii de la Spitalul Universitar - Clinica de Neurologie au fost nevoiţi să-i inducă "cârcotaşului" o comă, o practică uzuală  pentru a se putea interveni eficient. Cu toţii aşteptau ca după 24 de ore să se trezească treptat.

Evoluţia stării lui Huidu

Şerban Huidu a fost inconştient până sâmbătă, când a fost dezintubat şi a început reducerea medicamentaţiei care i-a indus somnul profund. Vedeta TV a început revenirea, iar vineri i-a recunoscut pe apropiaţi, ­care l-au vizitat în salonul de la Terapie Intensivă.


CLICK pe poză pentru galeria foto cu prietenii la spital!

I-am zis Bebeluşelor, sus! Şi atunci a început să se încrunte. E prea tare de cap şi în general. Doctorul a vorbit cu noi, era optimist. Când cei din jur sunt optimişti, atunci şi bolnavul îşi revine mai uşor", a adăugat Mihai Găinuşă, care l-a auzul veştii s-a îmbarcat în avion şi a ajuns la Innsbruck.

EXCLUSIV Mihai Găinuşă spune că medicul lui Huidu a refuzat şpaga românească

Medicii nu le-au dat voie rudelor şi prietenilor să meargă la spital în noaptea de Revelion, însă pe 1 ianuarie au avut parte de o zi fericită. Şerban Huidu a scos primele cuvinte. Şi-a pupat soţia şi a întrebat de cei doi copii, şi-a salutat socrul cu „ce mai faci, bunicule?".


CLICK pe poză pentru galeria foto cu soţia şi fratele lui Huidu, la spital!

Recuperare rapidă

Veştile din Austria sunt din ce în ce mai bune pentru Şerban Huidu. Duminică, „cârcotaşul" a vorbit cu familia şi s-a putut ridica. Ieri, la prânz, Şerban a mâncat deja singur. Huidu rămâne deocamdată la secţia Terapie Intensivă a Spitalului Universitar, Clinica de Neurologie din Innsbruck, sub atentă supraveghere.

Pacientul este treaz, vorbeşte şi a mâncat astăzi (duminică - n.r.). Starea lui s-a îmbunătăţit semnificativ în ultimele 24 de ore. El se recupereză bine şi a început faza de însănătoşire", a spus Johannes Schwamberger, purtătorul de cuvânt al spitalului din Innsbruck. Cumpăna dintre ani l-a prins pe „cârcotaşul" Şerban Huidu singur la Terapie Intensivă.

Un schior cu experienţă

Austria: Locul în care s-a izbit de copaci Şerban Huidu, partie din Innsbruck
image
Mihai Gainusa Cristina Huidu şi Vlad Huidu, soţia şi fratele cârcotaşului în Austria

Şerban Huidu, la schi, în Austria   Foto: Adevărul



Instructorii de schi din România consideră că Şerban Huidu se comportă pe pârtie ca un profesionist. „Am văzut filmuleţul postat de prezentator pe blogul său. Mi se pare că schiază foarte bine şi are atitudinea unui sportiv cu experienţă. Comportamentul său este unul civilizat. Se vede că practică acest sport din plăcere şi nu este deloc agresiv", a explicat pentru „Adevărul" profesorul de schi Elena Reit.

EXCLUSIV „Şerban Huidu a încercat să evite copiii de pe pârtie", Amalia Matei, director staţie Kiss FM Timişoara

Şeful echipei Salvamont Lupeni, George Resiga, spune că „nu a făcut nicio greşeală. Am urmărit filmele date la televiziuni şi concluzia mea este că are o conduită perfectă pe pârtie. Accidentul din Austria s-a produs tocmai pentru că Şerban Huidu a dat dovadă de moralitate şi s-a pus pe el în pericol pentru a salva un alt schior din faţa lui. Sunt foarte puţine persoane care au puterea de a lua astfel de decizii atunci când  întâlnesc obstacole pe pârtie".  Valeria Cupă


VIDEO: Locul în care a avut loc accidentul!

Pârtia de la Patch


Cei care schiază la Patch sunt de părere că aceasta este una dintre cele mai frumoase, dar şi dificile pârtii. „Am văzut momentul în care a venit elicopterul şi l-a luat pe Huidu. E grea pârtia asta. Anul trecut mi-am luxat umărul, iar acum am avut iarăşi probleme cu o căzătură şi m-am şi rătăcit", a povestit un medic psihiatru care a venit la schi în Austria cu soţia şi copiii.

"Pârtia este superbă. Însă, din cauza soarelui, s-a format un strat de gheaţă. E destul de periculos. Astăzi am ales şi noi un traseu mai uşor. Ne-a speriat un pic această veste", a spus Mirela Geană, o altă turistă din România.


image
Austria: Accidentul lui Huidu, partia din Innsbruck Austria: Accidentul lui Huidu partia din Innsbruck pe care s-a produs accidentul

Citeşte aici articolele care fac filmul ultimelor zile

DUMINICĂ:

Şerban Huidu şi-a revenit! A mâncat astăzi singur, dar încă rămâne la Terapie Intensivă

SÂMBĂTĂ:
Huidu s-a ridicat pe marginea patului si a vorbit cu familia!

VINERI:
Huidu îşi revine! Rudele nu au voie la el de Revelion. Imagini cu pârtia şi pomii în care a intrat cârcoraşul

Huidu şi Găinuşă ar putea petrece Revelionul la spital, în Austria

EXCLUSIVITATE ADEVĂRUL Şerban Huidu a ieşit din comă. Primul martor ocular şi primele imagini

Poliţia austriacă din Tirol: „Şerban Huidu s-a împiedicat în zona cunoscută cu numele Groapa udă”

JOI:
EXCLUSIV „Şerban Huidu a încercat să evite copiii de pe pârtie", Amalia Matei, director staţie Kiss FM Timişoara

Citeşte alte articole pe aceeaşi temă:

Instructor de schi: „La viteză mare nu ai cum să controlezi schiul. Eu am avut coleg care a murit”

Accidentul suferit de Şerban Huidu pe o pârtie din Austria i-a şocat pe fanii acestuia. Instructorul de schi Adriana Dulăcioiu a vorbit pentru „Adevărul” despre condiţiile în care se poate produce un accident pe pârtie. Adriana Dulăcioiu shiază de 37 de ani şi susţine că la viteză mare, accidentele sunt greu de evitat. „Eu am avut coleg care a murit. Nici nu trebuie să ocoleşti pe nimeni. Dacă ai viteză mare e ca şi cum ai face un accident la 50 de kilometri pe oră. Nu ai cum să controlezi schiul. Şi mie mi s-a întâmplat să pierd controlul”, a spus instructorul. Potrivit Adrianei Dulăcioiu, viteza se poate prinde şi accidental, fără să vrei.
Citeşte aici tot ce spune instructorul!


Român accidentat la schi, în Austria: „Am fost șocat să văd cum sunt tratați pacienții într-o țară civilizată”


Ciprian Matei (foto jos) este un avocat timișorean, iar în ultimii trei ani, concediul de iarnă l-a petrecut la schi în Austia. Acum doi ani, tânărul a suferit un accident și a ajuns la spital, iar condițiile în care a fost tratat îl fac să susțină că medicii austrieci vor face tot ce este omenește posibil pentru a-l salva pe Șerban Huidu. Avocatul timișorean susține că pârtiile din Austria sunt impecabile.


CLICK aici pentru galerie foto cu accidentul timişoreanului!

Acesta a spus că riscul de accidente este ridicat pe anumite pârtii dacă te aventurezi în mod inconștient. Ciprian Matei susține însă că nu există nicio zonă periculoasă care să nu fie foarte bine semnalizată.
Citeşte aici toată povestea avocatului timişorean

image


Cronica Cârcotaşilor se reuneşte la Innsbruck, unde Huidu încă resimte coma indusă de medici


Asistentă din Banat pe post de translator

Timişoreanca Maria Filip (foto jos), care lucrează ca asistentă la secţia de Chirurgie Cardiacă, de la Spitalul Universitar din Innsbruck a fost rugată de către colegii ei să fie translator pentru rudele lui Şerban Huidu. Aceasta a ales să plece definitiv în Austria în urmă cu opt ani. „M-au sunat că au nevoie de mine să fac pe translatorul, pentru că a venit un pacient din România. Nu ştiam despre cine e vorba. Mi-au spus doar că este un VIP. Am rămas uimită când am aflat cine este. Înainte să plec din România mă uitam şi eu la Cronica Cârcotaşilor", a declarat Maria Filip.


image

A  plecat scârbită de sistemul medical românesc

Bănăţeanca a lucrat în ţară ca asistentă la Spitalul Judeţean din Timişoara, însă din cauza sistemului medical strâmb din România a ales să îşi încerce norocul în Austria. Spune că îi merge foarte bine în noua ţară şi nu o mai tentează să se întoarcă vreodată în România. „Pot săvă spun că acest spita este superb. Tratamentul faţă de pacient este minunat. Nu există termene de comparaţie cu ce este în România. E adevărat că şi medicii sunt plătiţi pe măsură", a mai declarat Filip.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite