Cum își pot da demisia badantele în Italia. Aspecte de luat în seamă

0
Publicat:

Persoanele care lucrează în Italia ca badante, menajere și bone trebuie să țină seamă de câteva aspecte atunci când vor să-și dea demisia.

Angajatul care demisionează nu beneficiază de „Naspi/ indemnizația de șomaj”. Foto:Arhivă
Angajatul care demisionează nu beneficiază de „Naspi/ indemnizația de șomaj”. Foto:Arhivă

Potrivit dispozițiilor în vigoare, atunci când un angajat, care ocupă pozițiile indicate mai sus, hotărăște să pună capăt colaborării cu angajatorul, este necesar să ofere și o cerere de demisie, în care trebuie precizată ultima zi în care acesta își desfășoară activitatea și perioada de preaviz pe care se obligă să o respecte, notează Patronato Acli, citat de Rotalianul

Cererea de demisie trebuie înmânată angajatorului, care va transmite ulterior rezilierea contractului de muncă către Institutul Național de Protecție Socială (INPS) din Italia. 

Totodată, angajatul care demisionează nu beneficiază de „Naspi/ indemnizația de șomaj”. În plus, salariatul trebuie să respecte termenul de preaviz. Durata termenului de preaviz este stipulată în Contractul Colectiv Național de Muncă (CCNL) și diferă în funcție de vechimea în muncă și de numărul de ore lucrate săptămânal. 

Pentru 25 de ore pe săptămână perioada de preaviz este

  • până la 5 ani de vechime: 8 zile calendaristice de preaviz; 
  • peste 5 ani de vechime: 15 zile calendaristice de preaviz. 

Pentru cei care lucrează mai puțin de 25 ore pe săptămână:  

  • până la 2 ani de vechime: 8 zile calendaristice de preaviz; 
  • peste 2 ani de vechime: 15 zile calendaristice de preaviz. 

De menționat este faptul că angajatul riscă ca o sumă de bani să-i fie oprită din salariu dacă nu efectuează perioada de preaviz. 

În cazul unei demisii, angajatul beneficiază de indemnizațiile de încetare a contractului de muncă, inclusiv de „Trattamento di Fine Rapporto" (lichidare), de al 13-lea salariu și de plata zilelor de concediu neefectuate. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite