Cum a fost dezmembrat Califatul Virtual de o echipă mixtă de antitero din opt ţări, printre care şi România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Site-urile de propagandă ale ISIS au fost luate în vizor de poliţiştit din opt ţări
Site-urile de propagandă ale ISIS au fost luate în vizor de poliţiştit din opt ţări

După o bătălie care durează de câteva luni, ofiţerii specializaţi din opt ţări printre care şi România au reuşit să dea o lovitură capitală sistemului de propagandă online al Statului Islamic (ISIS).

După ce, iniţial, cu câteva luni în urmă, poliţişti din Belgia, Franţa, Olanda, România, Bulgaria, Marea Britanie, Canada şi Statele Unite coordonaţi de specialişti Europol au realizat confiscarea unor servere din Europa şi America de Nord operate de terorişti şi au reuşit blocarea portalurilor de internet folosite de postul de radio al-Bayan afiliat ISIS şi de agenţia oficială de ştiri Amaq, în mai puţin de o săptămână, Amaq a reapărut la o altă adresă web legată de un server din spaţiul ex-sovietic. Ofiţerii specializaţi au fost obligaţi să intervină din nou şi de atunci războiul cu internauţii terorişti a devenit  unul de uzură.

Grupul extremist a găsit, totuşi, noi modalităţi de a-şi pune mesajele şi clipurile video pe Internet, iar echipele de combatere a terorismului au reacţionat instantaneu. În acest fel, chiar dacă nu a fost învinsă definitiv, după ce ofiţerii spcializaţi au depus eforturi intense timp de trei luni, reţeaua informaţională de propagandă a ISIS (denumită şi Califatul Virtual) a fost serios amputată.

Această acţiune de dezmembrare a vizat, pe lângă Amaq şi al-Bayan, şi alte  organisme ale Statului Islamic în domeniul media, cum ar fi site-urile de informare Halumu şi Nashir. Astfel, consideră specialiştii,  capacitatea Statului Islamic de a-şi propaga şi promova materialul terorist este compromisă.

Jihadiştii au utilizat agenţia lor Amaq în 2016 pentru a revendica atentate şi atacuri în Orientul Mijlociu şi în alte părţi din lume, între care atentate comise la Paris, Bruxelles, Barcelona şi Berlin.

Gruparea s-a servit de Amaq şi pentru a revendica, în primăvară acestui an, atacul din supermarketul din Trebes, în sudul Franţei, unde un tânăr de 25 de ani a ucis patru persoane, între care un jandarm care a luat locul unui ostatic. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite