Credinţa se termină la bătaia pe sarmale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un grup de rromi înstăriţi a suplinit porţia de sarmale oferită de reprezentanţii Mitropoliei  Foto: Dan Luca
Un grup de rromi înstăriţi a suplinit porţia de sarmale oferită de reprezentanţii Mitropoliei Foto: Dan Luca

Pelerinii flămânzi s-au înghesuit să prindă pomana dată în spatele Mitropoliei cu o oră înainte de finalul slujbei de Sfânta Parascheva. Peste 10.000 de oameni din toată ţara au ascultat ieri Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor condus de Patriarhul Daniel.

Oboseala a doborât zeci de credincioşi care s-au aşezat la rând pentru a se închina la moaştele Cuvioasei Parascheva de la Iaşi. Mai mulţi pelerini au căzut din picioare ieri, în timpul Sfintei Liturghii, după o noapte nedormită, în timpul căreia au îndurat frigul pătrunzător, cu temperaturi apropiate de 0 grade Celsius.

O femeie de 57 de ani, adusă de familie la Spitalul de Urgenţă, le-a cerut medicilor să o pună cât mai rapid pe picioare pentru a se putea întorce la slujbă. Mulţi dintre credincioşi au fost scoşi pe braţe din mijlocul mulţimii care asista la slujbă, au fost preluaţi de jandarmi, care i-au transportat până la maşinile de Ambulanţă parcate în spatele Mitropoliei.

Citiţi şi:

LIVE Pelerinii se înfruptă cu sarmale în toiul Liturghiei de Sfânta Parascheva. Câţiva oameni s-au grăbit să dea pomană (FOTO şi VIDEO)

FOTO Sărbătorile Iaşiului în imagini

Pelerinaj pe Facebook la Sf. Parascheva 

Iaşi: 50.000 de spectatori la concertul de la Palatul Culturii

Un alt bărbat, de 40 de ani, a leşinat ieri-dimineaţă, la capătul a 24 de ore de aşteptare la rândul de la moaşte. Peste 15.000 de credincioşi au asistat ieri la slujba specială, de Hramul Sfintei Parascheva, oficiată de un sobor de preoţi conduşi de Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Meniu de criză

Un grup de rromi din comuna ieşeană Ciurea a început să împartă sarmale şi cozonaci ieri, în mijlocul Liturghiei, într-un loc amenajat exact în spatele Catedralei. Credincioşii de etnie rromă au adus o oală de sarmale de 50 de kilograme, pe care au epuizat-o în doar câteva minute.

Mulţi dintre pelerinii aflaţi la slujbă s-au retras pentru a primi câte o porţie, însoţită de câteva felii de cozonac. „Dăm din toată inima pentru oamenii veniţi la Sfântă", a spus unul dintre rromi. Tradiţionala Masă a Pelerinilor, oferită la Cantina Săracilor din spatele Mitropoliei, a adunat la rând mii de pelerini din toată ţara, care au primit mâncare caldă de la angajaţii Primăriei şi ai direcţiilor subordonate municipalităţii. Pentru a evita aglomeraţia, poliţiştii au format grupuri de câte aproximativ 50 de persoane.

Chiar dacă anul acesta au fost doar 60.000 de sarmale, în frunză de viţă-de-vie şi varză, credincioşii au reuşit măcar să guste din ele, dacă nu să mănânce pe săturate. De asemenea, au mai fost puşi la dispoziţia credincioşilor 400 de litri de bere, şi 500 de litri de vin alb. „Sunt foarte gustoase, în special cele făcute de doamnele de la Poliţia Comunitară, în frunză de viţă-de-vie", a spus un pelerin bucuros că pe farfuria de unică folosinţă din mână au poposit râvnitele bucate.

"Sunt foarte gustoase sarmalele, în special cele făcute de doamnele de la Poliţia Comunitară, în frunză de viţă-de-vie."
Marius pelerin

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite