Coronavirus în România. Al treilea transport aerian cu echipamente medicale din Coreea de Sud, cu o aeronavă C-17 Globemaster III a NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
C-17 Globemaster III este unul dintre cele mai mari aviane trasport ale NATO  FOTO MApN
C-17 Globemaster III este unul dintre cele mai mari aviane trasport ale NATO  FOTO MApN

Ministerul Apărării Naţionale a solicitat Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic care operează de pe Baza Aeriană Papa din Ungaria, desfăşurarea unei noi misiuni aeriene de urgenţă, pentru transportul a încă aproximativ 45 de tone de echipamente de protecţie medicală de la Seul la Bucureşti.

Misiunea de zbor, ale cărei costuri sunt acoperite de Statele Unite în sprijinul Guvernului României, este executată cu o aeronavă C-17 Globemaster III, arată MApN într-un comunicat

Echipamentele, constând în aproximativ 100.000 de combinezoane de protecţie, au fost achiziţionate de statul român prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul eforturilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 în ţara noastră.

Acesta este cel de-al treilea zbor solicitat de Ministerul Apărării Naţionale cu aeronave C-17 Globemaster III, iar folosirea acestei capabilităţi, care este exploatată în comun de ţări NATO şi partenere, pentru misiuni de urgenţă în contextul gestionării pandemiei de coronavirus a fost o premieră în cadrul Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic.

Distribuirea echipamentelor de protecţie va fi realizată cu mijloace de transport din dotarea IGSU şi, cu sprijinul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, acestea vor fi distribuite şi alocate, în funcţie de nevoi, personalului medical şi echipajelor operative aflate în teren.

Coordonarea zborului s-a realizat, din partea României, de Centrul Naţional Militar de Comandă al MApN.

Aeronava va ateriza pe Aeroportul Otopeni în noaptea de 7 spre 8 aprilie.

MApN va transmite în direct, pe pagina de Facebook, sosirea aeronavei şi va pune la dispoziţia jurnaliştilor imagini de la momentul sosirii aeronavei şi transferului echipamentelor în mijloacele de transport rutiere.

România a semnat în anul 2008, ca membru fondator, Memorandumul de Înţelegere pentru constituirea Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic, care cuprinde, în prezent, alături de ţara noastră, alte nouă ţări NATO - Bulgaria, Estonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Slovenia, SUA şi Ungaria, şi două state membre ale Parteneriatului pentru Pace: Finlanda şi Suedia.

Alianţa Nord-Atlantică contribuie la implementarea măsurilor de combatere a pandemiei de COVID-19 şi acţionează pentru accelerarea asistenţei pentru ţările membre care sunt afectate major de răspândirea acestei boli. Aceasta include atât identificarea de capacităţi de transport aerian pentru a se asigura livrările de materiale medicale, cât şi coordonarea între solicitările de asistenţă şi ofertele Aliaţilor şi partenerilor care dispun de stocuri sau materiale excedentare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite