Codruţa Kovesi, despre dosarul fraudei la referendum: procurorii prezintă materialul de urmărire penală. Peste 70 de persoane cercetate în acest caz
0Şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a susţinut că procurorii prezintă materialul de urmărire penală în cazul a peste 70 de persoane cercetate în dosarul fraudei de la Referendumul din 2012, urmând ca anchetatorii să dea o soluţie în acest caz.
„Mai există un dosar în lucru la Direcţia Naţională Anticorupţie. Este în faza prezentării materialului de urmărire penală pentru persoanele care sunt învinuite. Sunt învinuite un număr de peste 70 de persoane. Aştept ca procurorul să finalizeze această activitate şi să-mi propună un proiect de soluţie cu privire la care mă voi pronunţa la momentul în care voi avea acest proiect de soluţie. Deocamdată audiază, nu este nicio propunere făcută. Nu este întocmit niciun proiect de soluţie“, a declarat procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, vineri, la finalizarea unui simpozion organizat cu ocazia „Zilei Justiţiei“ de Uniunea Juriştilor din România.
Peste 70 de persoane acuzate de fraude la referendumul din 29 iulie 2012
Procurorii DNA au început urmărirea penală, în octombrie 2012, faţă de 67 de persoane acuzate de fraude la referendumul din 29 iulie 2012, printre care 49 de preşedinţi şi membri ai unor secţii din Teleorman, Vrancea şi Gorj şi 18 observatori din partea unor ONG-uri, membri de partid, care l-au ajutat pe Liviu Dragnea.
Alte 18 persoane au fost, la referendum, observatori din partea unei organizaţii neguvernamentale, având însă şi calitatea de membri ai unui partid, aceştia fiind acuzaţi de fals în declaraţii.
Potrivit DNA, în actele de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut că există indicii temeinice şi probe că, în 29 iulie 2012, cei 49 de învinuiţi, preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din mai multe localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea şi Gorj, având întreaga responsabilitate pentru desfăşurarea, în condiţii de legalitate, a procesului de votare, au înlesnit falsificarea semnăturilor unor alegători pe lista permanentă şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot faţă de cele votate de alegători, corespunzător aceluiaşi număr de semnături falsificate.
Liviu Dragnea, pus şi el sub acuzare în dosarul privind referendumul
Vicepremierul Liviu Dragnea a fost pus şi el sub acuzare în dosarul privind referendumul, fiind acuzat că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.
Dragnea a fost audiat în 19 septembrie 2012 de procurori. El declara atunci că nu are de unde să ştie „ce morţi au înviat şi s-au dus să voteze“ la referendum, precizând că el a stat atunci de dimineaţă până a doua zi dimineaţă în sediul de campanie şi a ieşit doar când a votat.
Întrebat în legătură cu sistemul informatic de raportare la partid a numărului de votanţi la referendum, Dragnea a spus că „este un sistem informatic prin care se comunică rezultatul alegerilor după ce se termină votarea“.
După ce procurorii au anunţat că îl cercetează pe Liviu Dragnea, preşedintele PSD, Victor Ponta, declara că el şi toţi membrii BPN şi CExN au semnat autodenunţuri la DNA pentru că au îndemnat oamenii să vină la vot la referendum.