Adevărul Live. Suntem mai puţini cu 1.500.000. A fost valid referendumul de demitere a lui Băsescu?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sociologul INSCOP Darie Cristea, scriitorul Florin Iaru şi Ion M. Ioniţă, la Adevărul LIVE
Sociologul INSCOP Darie Cristea, scriitorul Florin Iaru şi Ion M. Ioniţă, la Adevărul LIVE

Rezultatele recensământului anunţate de Institutul Naţional de Statistică arată că ne-am împuţinat cu peste un million şi jumătate de oameni. Care sunt consecinţele acestei statistici este subiectul pe care l-au disecat sociologul INSCOP Darie Cristea şi scriitorul Florin Iaru, invitaţii lui Ion M. Ioniţă, la Adevărul Live,

Principalele declaraţii din timpul emisiunii

Sociologul Darie Cristea a atras atenţia că este interesant că populaţia nu aşteaptă rezultatele referendumului de doi ani, ci de un an, de când a fost povestea cu referendumul. Vara trecută ne-a demonstrat cât de important e acest tip de anchetă.

Lumea şi-a pus speranţe că acest recensământ va lămuri problema referendumului şi, în parte, a rezolvat-o, dar referendumul şi recensământul sunt două poveşti diferite. 

„Un stat totalitar face un recesământ mai uşor decât în societăţile democrat-liberale. Nu ai un control absolut al operatorilor. Nu este o măsurătoare de precizie. Îţi asumi că anumite date nu vor fi înregistrate în mod corect. Cifrele au o valoare orientativă când vorbim dacă s-a depăşit cvorumul, aceste date nu ajută“, crede Darie Cristea. 

Anul trecut, după un an de prelucrare a datelor de la recensământ, comunicatul oficial al INS spunea că populaţia României este de 19 milioane de persoane. Acum au mai scos un milion de oameni. Anul ăsta, populaţia stabilă a României este de 20.121.641, în scădere cu 1.559.300 de persoane faţă de recensământul din 2002.  

„Îmi spune şi mie cineva de ce n-a fost niciun scandal la referendumul din 2002?“, s-a întrebat Florin Iaru. Răspunsul a venit de la Darie Cristea: pentru că n-a fost referendum. 

Acest raport INS spune că cvorumul la referendum, în urma împărţirii populaţiei cu drept de vot la doi, este de 8.134.920 de persoane. Prezenţa la referendumul de vara trecută a fost de 8.459.053 persoane, cu 300.000 de oameni mai mult decât cvorumul. „Dacă vorbim că suntem 20 de milioane în România, mie mi se pare că cifra asta nu este deloc reală! Pentru că în Spania şi în Italia sunt două milioane, pe statistica italiană şi spaniolă. Mai sunt şi în Franţa, Marea Britanie, Germania, SUA şi aşa mai departe. Deci nu ai cum la o populaţie de 22 de milioane, cât era pe vremea lui Ceauşescu, să ai 20 de milioane în ţară“, a argumentat şi Ion Ioniţă. 

„Este o problemă şi în ceea ce priveşte înregistrarea acestor date în chestionar. Unii i-au declarat şi pe cei care sunt plecaţi în străinătate şi mai vin pe aici 4 luni. A fost şi vara recesământul. Sunt mulţi care au rezidenţa şi aici, şi în Spania, şi în Italia“, a atras atenţia sociologul INSCOP. 

„În momentul de faţă avem două liste. Dacă facem referendum, suntem pe listele electorale cu cvorum din 2012, cu 18 milioane de omeni. Cealaltă listă arată că în România există 16 milioane de român cu drept de vot. E o diferenţă enormă, de două milioane de oameni, care fizic nu există. Marea eroare, cred eu, este că au fost înregistrate foarte multe persoane care nu locuiesc în România“, a spus şi Ion Ioniţă.

Darie Cristea este de părere că după comunicarea acestui recensământ ar trebui să fie refăcute listele electorale. Cei de la INS au declarat ce li s-a transmis. Listele după care s-a făcut cvorumul au fost făcute pe date mai vechi, spune el. 

Florin Iaru nu crede în acest recensământ şi spune că nu a fost bine organizat. „La noi este un exemplu de anormalitate. Eu vă întreb, nu este responsabilitatea Ministerului de Interne evidenţa populaţiei? Au murit mai mulţi oameni decât s-au  născut, asta înseamnă o scădere a populaţiei. Nu are importanţă numărul populaţiei. Iese cine vrea la vot şi învinge cine învinge. Iese câtă lume vrea la vot, şi cine are majoritatea, câştigă. Este din numărul celor care votează“, a mai spus scriitorul la Adevărul LIVE. 

Adevărul LIVE A fost sau n-a fost valid referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu?

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite