Cine plăteşte pentru aducerea fugarilor în ţară. „10 milioane de lei. Atât ne-au costat fugarii în 2023”
0Ministrul Justiției a anunţat că a fost adoptată o hotărâre de guvern potrivit căreia cheltuielie pe care le presupune aducerea unui fugar în ţară vor fi suportate de inculpat. „10 milioane de lei. Atât ne-au costat fugarii în 2023”, a scris ea pe Facebook.
Hotărârea de guvern adoptată miercuri face parte din strategia avută în vedere pentru anul 2024, şi anume ca „statul român să meargă mai mult pe prevenție” în încercarea de a diminua fenomenul fugarilor, pentru ca „într-o bună zi să fie blocat”.
Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei, a declarat, într-o postare pe Facebook, că pentru aducerea fugarilor în România statul a trebuit să plătească 10 milioane lei doar în anul 2023.
„10 milioane de lei. Atât ne-au costat fugarii în 2023. Pe mine, pe tine, pe toți cetățenii care contribuie la bugetul de stat. Corect este ca el – fugarul - să acopere cheltuielile aducerii sale în țară.
Așa se va întâmpla de acum încolo. Hotărârea de Guvern, adoptată azi, stabilește la ce cheltuieli ne referim mai exact.
Ca să îl aduci pe Popescu din Mexic înapoi aici, statul trebuie să facă următoarele cheltuieli: traducerea documentelor necesare, deplasarea escortei, transportul fugarului, să acopere eventuale cheltuieli medicale ale fugarului.
Toate acestea nu vor mai fi plătite de stat, ci de fugar. E foarte important să facem justiție până la capăt”, a transmis ministrul Justiţiei miercuri, pe Facebook.
Vă reamintim că proiectul legislativ pentru completarea Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală a fost pus în dezbatere publică la începutul acestui an şi prevedea introducerea a două noi aliniate, care vizau:
„(6): Cheltuielile care revin statului român în cazul în care persoana solicitată s-a sustras urmăririi penale sau judecății vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare de către instanța de executare, conform prevederilor Codului de procedură penală.
(7): Pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate de aducerea în tară a persoanei solicitate care s-a sustras executării pedepsei, autoritățile române au drept de regres, la instanța civilă competentă. Această cauză se judecă cu celeritate și este scutită de taxă de timbru”.