Cele mai bune universităţi din lume. Patru universităţi româneşti sunt printre primele 700

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea din București
Universitatea din București

Patru universităţi din România se încadrează top 700 mondial, în clasamentul internaţional QS World University Rankings pentru 2012. Cea mai bine cotată instituţie de învăţământ superior din lume este MIT, în anul universitar 2012 - 2013.

Instituţiile  de învăţământ superior de top sunt: Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş Bolyai (UBB)din Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi Universitatea de Vest din Timişoara. Acestea s-au clasat în primele 700, dar nu mai sus de poziţia cu numărul 600, în top.

Universitatea din Bucureşti a fost prima inclusă în clasamentul anual, încă de la primele ediţii de ierarhizare, în 2005, informează HotNews. Universitatea Babeş-Bolyai este prelentă în topul universităţilor din lume din anul 2009, urmată de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi Universitatea de Vest din Timişoara, ambele din 2011.

„Poziţia UBB este de câţiva ani aceeaşi în QS, 601+, alături de celelalte universităţi proeminente din Romania. Datorită jocului indicatorilor şi ponderilor, UBB nu poate urca în clasamentul QS, chiar dacă are o activitate ştiinţifică remarcabilă, mult superioară altor universităţi plasate mai bine in ranking. Internaţionalizarea studiilor ar fi cheia urcării in ranking (procentul de studenţi străini este de numai 2,4%", a explicat prorectorul UBB, Ciprian-Marcel Pop, pentru HotNews. 

Clasamentul internaţional anual QS World University Rankings este la a noua ediţie. Factorii de evaluare sunt calitatea cercetării, uşurinţa de angajare a absolvenţilor, calitatea procesului de predare şi gradul de internaţionalizare a universităţilor.

Topul este realizat de QS pe baza reputaţiei academice (40%), reputaţiei în randul angajatorilor (10%), raportului între numărul de studenţi şi corpul didactic (20%), numărului de lucrări academice listate în publicaţii de specialitate (20%), numărului cadrelor didactice internaţionale (5%), precum şi a numărului studenţilor internaţionali (5%), conform aceleiaşi surse.

 QS Global Academic Survey şi QS Global Employer Survey au intervievat peste 46.000 de cadre universitare şi 25.000 de angajatori.
Cea mai bună universitate din lume este, anul acesta, Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA. Locul al doilea în clasament revine University of Cambridge din Marea Britanie, iar pe locul al III-lea se află Harvard University – SUA.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite