Ce spunea directorul CIA despre Ceaușescu în 1985: „Va mai conduce România cel puțin doi-trei ani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În februarie 1985, William Casey, directorul CIA, realiza împreună cu reprezentanți ai tuturor serviciilor de informații din Statele Unite o analiză foarte detaliată a lui Nicolae Ceaușescu, făcând totodată previziuni asupra viitorului acestuia.

Americanii estimau că puterea lui Ceaușescu o să scadă FOTO Fototeca Online a Comunismului Românesc
Americanii estimau că puterea lui Ceaușescu o să scadă FOTO Fototeca Online a Comunismului Românesc

Raportul foarte complex despre Ceaușescu se întinde pe 10 pagini și făcea o prezentare defalcată a activității acestuia atât în ceea ce privește politica internă și economia, cât și în ceea ce privește relațiile externe.

Autorii raportului estimau în 1985 că „puterea lui Ceaușescu va scădea considerabil până în primăvara lui 1986 din cauza deteriorării puternice a condițiilor economice și sociale din România”. În raportul coordonat de către directorul CIA în februarie 1985 se preciza totuși că ”fără o tradiție a solidarității și spiritului militant, populația României va rămâne incapabilă de o acțiune unită”.

Oficialii din serviciile de informații americane erau de părere acum aproape patru decenii că regimul lui Ceaușescu părea capabil să țină tentativele de protest sub control, dar că problemele lui Ceaușescu „ar putea fi agravate de problemele morale din serviciile de securitate și cele militare”.

Analiștii CIA precizau în raportul din februarie 1985 că românii i-au sfidat pe sovietici de mai multe ori pe parcursul anului 1984, inclusiv prin ignorarea boicotului sovietic de la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, unde România a participat, obținând numeroase medalii, în timp ce URSS a absentat. Iar în 1984 Nicolae Ceaușescu efectuase o vizită în Republica Federală Germană, o altă sfidare a sovieticilor. În opinia americanilor, prin acea vizită Ceaușescu demonstrase că „încă e capabil de mișcări diplomatice îndrăznețe ce sunt pe gustul sentimentelor naționaliste ale populației”.

Reprezentanții serviciilor de informații din Statele Unite considerau în același raport că ”un regim post-Ceaușescu nu ar aduce probabil schimbări spectaculoase în politica internă și externă a României, deși ar putea duce la relații mai strânse cu Uniunea Sovietică în speranța obținerii unui ajutor economic”.

Nemulțumirile minorității maghiare, posibil indicator al problemelor lui Ceaușescu

Analiza detaliată asupra politicilor lui Ceaușescu făcea ample referiri la deteriorarea continuă a condițiilor de viață din România, din cauza politicilor acestuia.

„Deficitele de hrană s-au înrăutățit, iar autoritățile locale din mai multe regiuni au tăiat rațiile la alimentele de bază și chiar pâinea a devenit greu de găsit în anumite zone. Multor muncitori români li s-au redus salariile pentru că nu au reușit să îndeplinească țintele de producție cerute. În iunie 1984, Parlamentul a aprobat planul lui Ceaușescu pentru o bizară ”dietă științifică” ce recomandă ca românii defavorizați să consume mai puține calorii din motive de sănătate. Și tot regimul lui Ceaușescu a luat măsuri dure împotriva avorturilor și interzice vânzarea și distribuția de anticoncepționale”, mai menționează autorii raportului coordonat de către William Casey, directorul CIA.

Foarte interesant e ce scria același director CIA în raport cu privire la viitorul lui Ceaușescu: „Controlul ferm exercitat de Ceaușescu asupra aparatului de stat și duritatea cu care suprimă mișcările dizidente îl va ajuta probabil să mai conducă România aproximativ doi-trei ani. Însă tactica sa de a lua constant măsuri de represiune nu va duce la eliminarea nemulțumirilor cauzate de către problemele economice din țară”.

În finalul raportului întocmit de către serviciile de informații americane erau trecuți și mai mulți posibili indicatori ai problemelor lui Ceaușescu. Iar printre acești posibili indicatori se numărau: tăierile masive ale rațiilor la mâncare, energie și alte bunuri de consum, nemulțumirile din rândul militarilor și accentuarea protestelor sociale, ”în rândul minerilor sau al minorității maghiare”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite