Ce lipsește din planul lui Ciolacu de a elibera românii din „sclavia modernă“ în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul de guvernare Ciolacu își asumă obiectivul ca „românii să nu mai fie sclavii moderni ai Europei“ și promite 500 de euro salariu minim. Însă un proiect serios care are acest deziderat ar trebui să înceapă cu educația - susține specialistul în resurse umane Doru Șupeală.

Premierul Marcel Ciolacu vrea să scoată românii din sclavia modernă. FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea
Premierul Marcel Ciolacu vrea să scoată românii din sclavia modernă. FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Printre cele 10 valori și principii ale programului de guvernare anunțat de premierul PSD Marcel Ciolacu, cel mai mult a atras atenția mass media punctul 7: „Luptăm ca românii să nu mai fie <sclavii moderni> ai Europei, cu cele mai mici câștiguri din UE.”

„Adevărul” a analizat cu specialistul în resurse umane Doru Șupeală în ce măsură sunt românii „sclavii moderni ai Europei“ și cum putem scăpa de „sclavagism”.

Șupeală consideră că dacă e să vorbim despre sclavi, deși termenul e exagerat, aceștia sunt muncitorii din România care lucrează în producție pe salarii minime, și nu cei care lucrează în Vest, care au ajuns să aibă o viață decentă acolo.

„Nu aș vorbi despre sclavie, ci despre o bătaie de joc în ceea ce privește salariile minime din România, iar dacă vrem să scoatem România din zona de muncă ieftină trebuie să investim masiv în educație. Din păcate, nu l-am auzit pe Ciolacu să vorbească despre asta”, a precizat specialistul.

„Un proiect serios trebuie să înceapă de la educație”

Într-adevăr, printre cele 10 obiective ale „principiilor și valori” ale programului Ciolacu nu se află educația. Pe lângă partea cu sclavia, celelalte puncte din decalog sunt: „1. Sprijin pentru oameni, sprijin pentru crearea de locuri de muncă în economie; 2. Stopăm creșterea prețurilor; 3. Productivism; 4. Reechilibrăm balanța comercială a țării; 5. Echilibrul între stimularea economiei şi justiţia socială; 6. Reindustrializăm România prin scheme de ajutor de stat; 8. Refacem plasa de siguranţă socială; 9. Vrem să adoptăm salariul minim european; 10. Investim masiv în energie verde.“

„Un proiect serios și durabil care trebuie să înceapă de la educație”, susține Doru Șupeală. Ori în programul Ciolacu, educația nu pare să fie o prioritate. „Ca să-i ții pe români acasă, în România, trebuie să-i convingi că școala pe care o fac copiii lor le va da o altă șansă în viață decât au avut ei. Ori asta nu se întâmplă. Domnul Ciolacu nu a menționat nimic despre România educată ca fiind o prioritate în proiectul lui. Educația nu i se pare nici măcar o prioritate cum i se pare lui Iohannis”, precizează specialistul.

El admite că proiectul „România educată” nu a rezolvat nicio problemă în ceea ce privește școala românească, dar măcar președintele vorbește despre educație.

„Ciolacu nu vorbește nimic despre educație, decât că dă niște majorări de salarii profesorilor, care reprezintă o bătaie de joc. Aia nu e o rezolvare a problemelor educației. Ceea ce a făcut a fost să dea tuturor categoriilor niște mărunțiș pentru a-și securiza votul pentru alegerile de anul viitor”, a mai precizat Șupeală.

El subliniază că premierul putea să-și asume chiar de mâine un angajament care ar fi însemnat că educația este pentru el o prioritate. „Dacă domnul Ciolacu anunța că începând de mâine, bugetul educației este 6% din PIB sau măcar de la 1 ianuarie 2024, puteam să zicem că începem o discuție serioasă”, a concluzionat specialistul.

Salariul minim trebuie să acopere coșul minim de trai

Un alt lucru foarte important, spune Șupeală, pe care premierul Cioacu îl poate face pentru „sclavii moderni ai Europei” este să să crească salariul minim astfel încât acesta să acopere coșul minim de trai.

În toamna anului 2022, conform Institutului Național de Statistică, coșul minim de consum a ajuns la peste 3.200 de lei pentru o persoană singură, a depășit 5.300 de lei în cazul a doi adulți și 7.100 de lei în cazul unei familii cu un copil; 8.659 de lei pe lună trebuie să câștige o gospodărie formată din doi adulți și doi copii.

Deși printre decalogul „principiilor și valorilor” programului lui Ciolacu este „adoptarea salariului minim european”, când vine vorba despre măsuri concrete acesta avansează suma de 500 de euro de la 1 ianuarie 2024 ca noul salariu minim pe economie, pentru tinerii care au împlinit 26 de ani și pentru persoanele care au un copil în întreținere.

Legat de aceste sume, specialistul în resurse umane Doru Șupeală a spus: „E bătaie de joc, pentru că 500 de euro net lunar înseamnă 2.500 de lei. Există calcule încă de anul trecut care spun că omul trebuie să câștige cel puțin 3300 de lei ca să poată trăi decent. Din septembrie anul trecut prețurile s-au majorat, inflația fiind în România cu două cifre.”

El spune că pentru a acoperi coșul minim, astăzi, venitul minim ar trebui să fie în jur de 4.000 de lei. „Domnul Ciolacu vehiculând astfel de cifre promovează sclavia românilor în Europa. Este bine că domnul Ciolacu a deschis această discuție despre salariul minim, care înainte nu era un subiect, dar sumele trebuie ajustate”, a concluzionat el.

Creșterea salariului minim și frica de relocare a fabricilor

Șupeală a răspuns și temerilor că o astfel de majorare ar însemna plecarea multor fabrici din România, unde se plătește salariul minim. „Nu va fi atât de dramatic precum se tem unii. Vor pleca cei care oferă joburi rudimentare, pentru care vor găsi muncitori mai ieftini mai în est. Cea mai mare parte vor rămâne și vor fi dispuși să plătească”, precizează el.

Una dintre cele mai mari probleme este industria textilă, unde lucrează 150.000 de români pe salarii foarte mici.

Zilele trecute, pe platforma Declic a apărut o petiție prin care se solicită Consiliului de administrație al Inditex, compania care deține branduri precum Zara, Bershka, Stradivarius, Massimo Dutti și altele, acordarea de salarii decente angajaților din România. În petiție se arată că salariul minim în România este inuman de mic (doar 372 EUR), în timp ce necesarul de trai este aproape dublu (700 EUR). „Acest lucru condamnă angajații din fabricile cu care colaborați la un trai în nesfârșită sărăcie. Iar printre vocile care se opun creșterii salariului minim se numără și colaboratori ai companiei dumneavoastră”, se mai arată în petiție.

Doru Șupeală susține că companii precum Inditex ar plăti mai mult angajaților din România și nu ar prefera o relocare. „Ei au și limite logistice. Sunt probleme cu marfa care vine din Asia, sunt costuri pentru taxe, transport, apoi apar tot felul de blocaje. Companiile precum Inditex promovează fast fashion-ul, adică la două săptămâni schimbă produsele de la raft. Pentru asta ai nevoie de viteză și asta ți-o asigură dacă fabrici aproape de punctul de vânzare”, explică specialistul.

El subliniază că nu doar mâna de lucru ieftină este atu-ul României, ci avem un avantaj important prin faptul că suntem în UE, iar mâna de lucru este foarte calificată.

Doru Șupeală este consultant în management și resurse umane. FOTO: Arhivă personală
Doru Șupeală este consultant în management și resurse umane. FOTO: Arhivă personală

Cine este Doru Şupeală

Doru Şupeală este consultant în afaceri, marketing, relaţii publice şi management. Este autorul cărţii „Employer branding 100%”, în care analizează modul în care companiile ar trebui să-şi gestioneze relaţiile cu angajaţii. A ocupat funcţii de top management la Selgros, Ikea, Airport labs etc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite