Ce date vor fi înscrise pe cartea electronică de identitate. Lucian Bode: Românii o vor putea solicita din luna august 2021

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ŞtirileProTv
FOTO ŞtirileProTv

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat că în şedinţa de miercuri a Executivului a fost adoptată hotărârea privind stabilirea formei şi conţinutului actelor de identitate, ale dovezii de reşedinţă şi ale cărţii de imobil, iar românii vor putea solicita cartea de identitate electronică începând cu luna august.

"Este, practic, etapa finală a procesului de modernizare şi de aliniere la standardele europene a documentelor de identitate româneşti atât în ceea ce priveşte dimensiunea acestora, cât şi privitor la datele personale", scrie Bode pe pagina sa de Facebook.

Noua carte de identitate electronică, pe care cetăţenii români o vor putea solicita începând cu luna august, va avea dimensiuni reduse faţă de actualul document şi va conţine elemente de securitate care vor asigura posesorilor garanţia că identitatea nu le poate fi furată, iar instituţiilor publice sau private - certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe acest document.

Potrivit sursei citate, prin actul normativ aprobat este prevăzută şi simplificarea modalităţii de obţinere a acestor documente, astfel că, dacă autoritatea publică deţine deja anumite informaţii necesare soluţionării cererii cetăţeanului, acesta nu mai trebuie să prezinte documente doveditoare.

"Ştiu că acesta este un proiect mult aşteptat de români şi că de-a lungul procesului de consultare publică a existat un interes deosebit din partea societăţii civile, care a avut o contribuţie valoroasă pentru definitivarea acestuia. Iată că acest parteneriat a dat roade şi acum putem vorbi de modernizarea unui segment important al serviciilor pe care Ministerul Afacerilor Interne le oferă cetăţenilor", mai scrie ministrul.

Bode îşi exprimă încrederea că toţi specialiştii din MAI vor face în continuare tot ce este necesar pentru iniţierea şi definitivarea "unor proiecte la fel de îndrăzneţe şi, în acelaşi timp, la fel de importante pentru români". 

Conform documentului, cartea electronică de identitate, care va avea şi un cip va conţine informaţii pe ambele feţe după cum urmează:

A. Faţă

a) denumirea statului emitent;

b) tipul documentului;

c) numele de familie;

d) prenumele;

e) genul titularului (F pentru feminin sau M pentru masculin);

f) cetăţenia;

g) data naşterii;

h) codul numeric personal (C.N.P.);

i) numărul documentului;

j) data expirării valabilităţii;

k) semnătura olografă a titularului;

l) imaginea facială a titularului.

B. Verso

a) domiciliul;

b) data emiterii şi autoritatea emitentă;

c) zona de citire automată cu caractere identificabile optic (MRZ);

d) Zonă Cip.

Elemente de securitate la standard UE

Cartea electronică de identitate românească conţine toate elementele de securitate obligatorii prevăzute de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European şi al Consiliului privind consolidarea securităţii cărţilor de identitate ale cetăţenilor Uniunii şi a documentelor de şedere eliberate cetăţenilor Uniunii şi membrilor de familie ai acestora care îşi exercită dreptul la liberă circulaţie.

Noul proiect de HG şi Anexele publicate miercuri de Guvern nu oferă detalii despre datele care vor fi stocate pe cip, însă într-un proiect lansat în consultare publică anul trecut de MAI se menţiona că cipul va conţine datele din formatul tipărit, care se stabilesc prin norme metodologice şi un certificat digital pentru autentificare emis şi înscris de Ministerul Afacerilor Interne.  

Opţional, numai la solicitarea părinţilor sau reprezentanţilor legali, se va putea elibera o carte electronică de identitate, indiferent de vârsta copilului. De precizat că persoanele care nu doresc o carte electronică de identitate şi aleg o carte de identitate simplă, fără cip, nu vor mai putea călători în străinătate în baza ei ca până acum.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite