Cât a plătit milionarul Dan Adamescu, în arest la domiciliu, ca să-şi facă lobby la Bruxelles. Cazul „deţinutului politic“ a ajuns la urechile Comisiei Europene
0Omul de afaceri Dan Adamescu, arestat la domiciliu, şi-a angajat o firmă de consultanţă americană care să intervină în situaţia sa de "deţinut politic". Adamescu a plătit peste 100.000 de euro pentru ca situaţia lui să ajungă în atenţia oficialilor de la Bruxelles.
Omul de afaceri Dan Adamescu a angajat, recent, o firmă de consultanţă care să intervină în favoarea sa pe lângă oficiali de rang înalt. Potrivit site-ului opensecrets.org, Adamescu a plătit suma de 130.000 de euro pentru a-i fi reprezentate interesele.
Organizaţia americană “Sunlight Foundation”, care se ocupă de monitorizarea activităţilor de lobby din Statele Unite, a publicat, pe site-ul propriu, un document în care se arată că Adamescu a angajat, în luna septembrie a acestui an, o firmă de relaţii publice din Statele Unite, Quorvis Communications, cu scopul de a “creşte nivelul de conştientizare în cazul lui Dan Adamescu, deţinut politic în România”.
Două luni mai târziu, cazul este supus atenţiei CE de către un şeful grupului eurosceptic al Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, Syed Kamall.
Kamall a susţinut că, la sesizarea unuia dintre alegătorii săi din circumscripţia din Marea Britanie, a transmis o întrebare scrisă Comisiei Europene, în care vorbeşte despre cazul milionarului Dan Adamescu.
El susţine că, în privinţa lui Adamescu, cetăţean german, există suspiciuni cu privire la încălcarea drepturilor omului şi a libertăţilor civice, în contextul unui dosar politic.
„Am fost contactat de un alegător cu privire la procesul lui Dan Adamescu, cetăţean german, om de afaceri cu notorietate şi proprietar de presă în România. Alegătorul mi-a spus că Adamescu înfruntă acuzaţii de dare de mită şi consideră că modul în care autorităţile române au tratat condamnatul nu a fost conform cu standardele de justiţie stipulate de legea CE şi de criteriile de la Copenhaga. Alegătorul meu crede, de asemenea, că acest caz poate fi motivat politic. 1. Este Comisia conştientă de îngrijorările referitoare la acest caz? 2. În acest context, poate oferi detalii cu privire la discuţiile pe această temă şi la discuţiile viitoare cu autorităţile române, referitoare la violarea drepturilor fundamentale şi a libertăţilor civile? “, se arată în interpelare.
Arestat pentru dare de mită
Omul de afaceri Dan Adamescu a fost reţinut de procurorii DNA pentru două infracţiuni de dare de mită.
Potrivit ordonanţei de reţinere, Dan Adamescu este acuzat că, în luna decembrie 2013, ar fi remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 5.000 euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elenei Rovenţa de la Tribunalul Bucureşti - Secţia VII Civilă.
În schimb, magistraţii urmau să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era Adamescu.
Sumele de bani ar fi fost remise de către omul de afaceri unui avocat, care la rândul său a remis suma unui intermediar de la una dintre societăţile din grup, prin virament bancar.
Procurorii precizează că, pentru a justifica scoaterea banilor din societate, Dan Adamescu ar fi stabilit ca avocatul să emită o factură pentru „servicii juridice”.
Ulterior avocatul a transferat suma din contul cabinetului său de avocatură în contul personal, şi în aceeaşi zi banii au fost ajuns în contul soţiei intermediarului (persoană fizică) cu titlu de acordare împrumut. Intermediarul a ridicat ulterior, din contul soţiei, suma de bani.
„Intermediarul, practician în insolvenţă, a remis suma de 15.000 euro judecătorului Stanciu Ion, imediat după deschiderea procedurii insolvenţei S.C. Baumeister S.A., coordonată de inculpatul Adamescu Grigore Dan, respectiv în luna decembrie 2013”, se mai arată în ordonanţa de reţinere.
În acelaşi context, intermediarul ar fi remis suma de 5.000 euro judecătoarei Rovenţa pentru ca acesta să dea o soluţie favorabilă, respectiv să respingă contestaţiile celorlalţi creditori, soluţia având ca efect imediat şi desemnarea unui alt lichidator judiciar „agreat”.
Citeşte şi:
MOTIVARE Dan Adamescu, al doilea cel mai bogat român, a încercat să influenţeze martorii din dosar
Dan Adamescu, al doilea cel mai bogat român, a ajuns după gratii pentru că a încercat să influenţeze martorii din dosar. Aşa susţin judecătorii Curţii de Apel care au decis pe 6 iunie arestarea acestuia pentru 30 de zile. Dan Adamescu a fost dus astăzi la instanţa supremă, unde judecătorii au analizat contestaţia sa faţă de măsura arestării preventive.
Omul de afaceri Dan Adamescu este urmărit penal pentru că ar fi mituit doi dintre cei patru judecători arestaţi zilele trecute pentru corupţie. Acesta s-a prezentat joi la DNA, unde a stat aproximativ trei ore, fiind citat de procurori după ce miercuri au fost făcute percheziţii la locuinţa şi la sediile unor firme ale sale.
Judecătorii şpăgari şi Dan Adamescu, turnaţi la DNA de avocatul sinucigaş
George Claudiu Dumitru, avocatul lui Dan Grigore Adamescu, care s-a sinucis luni la metrou, este cel care a furnizat procurorilor anticorupţie probe împotriva celor patru judecători acuzaţi de fapte de corupţie.
Al doilea cel mai bogat român, afaceristul Dan Adamescu, este urmărit penal pentru că ar fi mituit magistraţi de la Tribunalul Bucureşti pentru a primi soluţii favorabile în dosare de insolvenţă.
Omul de afaceri Iosif Armaş s-a prezentat, luni, la sediul central al DNA, pentru a fi audiat în dosarul în care patru judecători de la Tribunalul Bucureşti au fost arestaţi sub acuzaţia că primeau bani şi bunuri pentru intervenţii în dosare de insolvenţă. Acesta este al doilea afacerist audiat în acest dosar. Primul, Dan Adamescu, a fost pus săptămâna trecută sub acuzare pentru dare de mită.