Omul de afaceri Dan Adamescu, urmărit penal de procurorii DNA în dosarul în care au fost arestaţi patru judecători pentru corupţie
0Omul de afaceri Dan Adamescu este urmărit penal pentru că ar fi mituit doi dintre cei patru judecători arestaţi zilele trecute pentru corupţie. Acesta s-a prezentat joi la DNA, unde a stat aproximativ trei ore, fiind citat de procurori după ce miercuri au fost făcute percheziţii la locuinţa şi la sediile unor firme ale sale.
Dan Adamescu este urmărit penal pentru că le-ar fi dat judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, prin intermediari, mită de 15.000 de euro şi, respectiv, 5.000 de euro, pentru ca magistraţii să dea soluţii favorabile în dosarele privind insolvenţa unor firme ale omului de afaceri, potrivit DNA.
Dan Adamescu a stat la Direcţia Naţională Anticorupţie aproximativ trei ore şi nu a dorit să facă declaraţii nici la intrare şi nici la ieşirea din DNA.
Omul de afaceri a fost citat să se prezinte joi la DNA, fiind suspectat că, pentru a obţine soluţii favorabile în dosare, ar fi dat mită judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti puşi sub acuzare pentru corupţie.
Avocatul lui Dan Adamescu, George Claudiu Dumitru, a furnizat DNA, în dosarul celor patru judecători acuzaţi de fapte de corupţie, o copie a unui extras de cont, prin care se atestă viramentul mitei date acestora pentru a soluţiona favorabil dosare privind insolvenţa unor firme ale lui Adamescu.
Percheziţii la domiciliul omului de afaceri
Miercuri, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii la domiciliul omului de afaceri Dan Adamescu şi la sediul companiei Astra Asigurări. Percheziţiile au avut loc la locuinţa lui şi la sediul companiei, precum şi la sediile altor societăţi controlate de Dan Adamescu. Acesta mai deţine şi Unirea Shopping Center.
„În cursul zilei de 21 mai 2014, ca urmare autorizării de către instanţa competentă, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei efectuează percheziţii domiciliare în 9 locaţii - sedii ale unor societăţi comerciale – precum şi la domiciliul unei persoane fizice, toate situate în Bucureşti. Precizăm că, în cauză se efectuează urmărirea penală şi faţă de alte persoane, pe lângă cei patru judecători faţă de care s-a dispus măsura arestării preventive, de către Curtea de Apel Bucureşti”, se arăta ieri într-un comunicat al procurorilor.
Magistraţii Ion Stanciu, Mircea Moldovan, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru de la Secţia a VII-a Civilă a Tribunalului Bucureşti, au fost arestaţi preventiv marţi seara pentru acte de corupţie. Aceştia ar fi decis soarta companiilor aflate în insolvenţă nu doar în schimbul unor importante sume de bani, ci şi în schimbul unor produse alimentare, haine, cherestea, televizoare sau chiar vase pentru gătit.
Împăratul lua mită prin intermediul fiului său
Judecătorul Mircea Moldovan lua mită atât personal, cât şi prin intermediul fiului şi al nepotului său. Acestuia i se spunea Împăratul.
" (...) numitul Moldovan Mircea, judecător în cadrul Tribunalului Bucureşti, Secţia a VII-a civilă, personal sau prin intermediul fiului său Moldovan Mircea-Constantin, respectiv al nepotului său, Moldovan Augustin-Sergiu, a pretins şi primit sume de bani sau bunuri în scopul de a îndeplini/a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu ori pentru a-şi exercita influenţa pe lângă magistraţii judecători, de la diverse instanţe din Bucureşti sau din ţară, utilizând informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor de judecător sindic în cauzele deduse judecăţii", se arată în referatul prin care procurorii au cerut arestarea celor patru magistraţi.
Potrivit anchetatorilor, o parte a bunurilor primite de magistrat pentru favoruri în diferite dosare au fost destinate fermei pe care acesta o deţine în Belciugatele-Călăraşi.
"Probele administrate în cauză până în acest moment al urmăririi penale au relevat că Moldovan Mircea a primit: cherestea şi aproximativ 90 de metri pătraţi de lambriuri, pentru ferma pe care o deţine în localitatea Belciugatele, (în valoare de 2.775 lei,elem. 3X5' 2,5 metri cubi în valoare de 1.375 lei, 'astereală rindeluită 100 mp' 2 metri cubi în valoare de 1.100 lei, 'astereală rindeluită' 1,2 metri cubi, 'lanţi 3X5, 300 buc' 1,35 metri cubi - în total 2,55 metri cubi, în valoare de 1.402 lei şi 5 metri cubi cherestea în valoare de 2.775 lei ) în valoarea totală de 6.652 lei, în scopul favorizării lui H G (Hanganu Gabriel - n.r.) în dosarele nr. 13172/3/2009 şi 13172/3/2009/a1, privind procedura insolvenţei SC ECOMED INTERNAŢIONAL SRL", arată procurorii anticorupţie.
De asemenea, din referatul procurorilor reiese că la data de 10.07.2013 judecătorul sindic Moldovan a desemnat-o preferenţial pe Borza Monica Angela în calitate de administrator judiciar în dosarul privind insolvenţa SC FC Oţelul Galati SA, ce aparţine omului de afaceri Dan Adamescu.
Anchetatorii mai spun că afaceristul, prin intermediar, i-ar fi dat mită în haine şi magistratului Ion Stanciu pentru a-l convinge să-l ajute în care cerea insolvenţa într-o altă firmă ce-i aparţine.
„În contextul instrumentării dosarului nr. 33293/3/2012, având ca obiect procedura insolvenţei SC BAUMAISTER SA (firmă ce-i aparţine tot lui Dan Adamescu n.r.), la data de 05.07.2013 Borza Monica Angela în demersul său de a-l cointeresa pe magistratul Stanciu Ion, i-a indicat adresa unde este situată casa de moda "A", condusă de designerul M P pentru ca judecătorul să vizioneze anumite articole vestimentare pentru soţia sa. În acest context Borza Monica Angela i-a comunicat designerului faptul că judecătorul Stanciu Ion îi va face o vizită şi a cerut acesteia din urma să nu îi permită magistratului să achite contravaloarea produsului ales, întrucât intentionează să îl plătească ea”, mai notează anchetatorii.
Unul dintre avocaţii lui Adamescu s-a sinucis
Unul dintre avocaţii omului de afaceri Dan Adamescu a fost George Dumitru, bărbatul de 36 de ani care în urmă cu două zile a murit după ce a fost călcat de metrou la staţia Universitate din Capitală.
Poliţiştii au deschis o anchetă, iar principala ipoteză este sinuciderea. Anchetatorii vor analiza imaginile surprinse de camerele de supraveghere şi îi vor audia pe apropiaţii victimei.
Avocatul, în vârstă de 36 de ani, l-a reprezentant pe omul de afaceri în mai multe procese, fiind specializat în dosarele comerciale.
Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti reţinuţi ieri noapte pentru corupţie primeau mită în produse alimentare, dar şi în materiale de construcţie, haine sau televizoare, susţin procurorii anticorupţie. Curtea de Apel Bucureşti a decis marţi seară arestarea preventivă a celor patru judecători.
Cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti, Ion Stanciu, Elena Rovenţa, Ciprian Sorin Viziru şi Mircea Moldovan, acuzaţi că au cerut şi primit bani şi bunuri în schimbul unor servicii legate de anumite dosare de insolvenţă au fost reţinuţi, în noaptea de luni spre marţi, după ce Secţia pentru judecători a CSM a avizat, la cererea procurorilor DNA, propunerea de arestare pentru 24 de ore.
Averile din acte ale celor patru judecători acuzaţi de luare de mită şi duşi la DNA
Cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti, care au ajuns luni în faţa procurorilor DNA sub acuzaţia de luare de mită în dosare de insolvenţă, au declarat în acte salarii între 6.000 şi 8.000 de lei pe lună, case, apartamente, maşini şi conturi bancare, dar şi datorii. Cel mai înstărit dintre ei, Mircea Moldovan, deţine trei terenuri şi două case, iar ceilalţi, doar o maşină sau un sfert de teren şi o jumătate de casă, potrivit Mediafax.