Cartianu, Adevărul Live: Ar fi bine ca Băsescu să nu mai repete ce a făcut cu PMP pe malul mării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigore Cartianu, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean
Grigore Cartianu, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

Jurnalistul Grigore Cartianu a comentat, luni, la Adevărul Live, ultimele declaraţii pe marginea evenimentelor din Ucraina care încing atmosfera electorală românească. Preşedintele şi premierul se contrează pe teme externe de câteva săptămâni în timp ce ţara stă sub cod de ploi şi inundaţii.

Principalele declaraţii


Despre derapajele verbale ale premierului Victor Ponta de la Craiova:

Grigore Cartianu: E cinică declaraţia şi iraţională. Dacă ar fi trecut-o prin filtrul gândirii nu ar fi spus o asemenea prostie. Ăsta e tipul de declaraţii care rămâne decenii. Declaraţiile cu „măi animalule“, cea cu „fă, Doina“..Pe filozofia asta am putea spune : ce bine că a mai murit un om. De ce? Firmele de pompe funebre prosperă, noi la ziar am mai lua un ban pe un anunţ, pomenile se fac la pensiuni, care au de lucru, preoţii mai câştigă ceva.

Despre inundaţii:

Dacă vrea să se dea cu bărcuţa o poate face la fiecare inundaţie din Bucureşti. Îi ia în barcă şi pe Oprescu, pentru că e pe moşia lui, şi pe „fă“ Doina.

În acest weekend au fost inundaţii şi în colegiul lui Ponta, în Târgu Jiu, unde se putea prinde peşte pe străzi. Se vede că PSD-iştilor de acolo le-a lipsit Dragnea. 

Termenul „paraşută“ (n.r. cu care Ponta a gratulat-o pe Elena Udrea) a fost mitocăneşte folosit de Ponta. Paraşutismul e un sport al oamenilor curajoşi. Eu am făcut armata la paraşutişti. Am avut colegi de companie care au făcut pregătire vreo şapte luni. Paraşutistul face o pregătire specială ca să nu se sperie când sare. După şapte luni, când li s-a deschis uşa avionului, colegilor mei li se tăiau picioarele şi spuneau că nu sar. Şi nu este voie să fii împins. Drept urmare, şi paraşutiştii au emoţii. Apreciez curajul Elenei Udrea de a sări din avion. Nu ştiu cât îi foloseşte politic şi cum se converteşte în voturi. Când Ponta a spus că aruncă Băsescu cu paraşute pe noi, trebuia să se gândească şi la nevastă. 

Despre Băsescu şi tricoul cu logo-ul PMP:

Tot ce a făcut Băsescu nu e normal. A mers prea departe şi le-a dat muniţie celor care aveau nevoie pentru campanie, dar nu a încălcat Constituţia. Dar dincolo de Constituţie mai este şi un bun simţ politic. Electoratul său e inteligent ca să priceapă rapid cu cine votează Băsescu. Dar mesajele nu trebuie să fie aşa de explicite. Nu e normal. Ar face bine să se abţină de la asemenea manifestări aşa de evidente. Mai sunt partide băsiste precum Forţa Civică şi Noua Republică ori PNŢCD. Toate vor să ia puţin din publicul lui Traian Băsescu. Ar fi bine ca Băsescu să nu mai repete ce a făcut în acest weekend pe malul mării cu PMP.

Despre Ucraina:

Regiunea Odessa este învecinată cu România. Ştii cât seamănă ce face Rusia în Ucraina cu ce a făcut în '89 la Bucureşti? Este metoda de non-intervenţie directă. Nu este intervenţia de tip Stalin sau Brejnev, ci intrăm silenţios. E mai perfidă chestia asta. Aici ştii clar cine este inamicul, dar el nu vrea să recunoască. Şi americanii bat pasul pe loc. Şi Angela Merkel vrea să meargă la Moscova. 

Despre declaraţiile lui Ponta de la Certeze:

Cum să spui că te-a rugat preşedintele să transmiţi un mesaj? Asta e mitomanie cronică. (...) Ponta plăteşte degeaba un aparat al purtătorului de cuvânt.

Despre campania electorală:

Pe afişe se văd şefii de la Bucureşti, care nu candidează, se văd baronii. Cea mai onestă campanie o face PDL şi apoi PNL. La PSD îl vezi doar pe Ponta. E clar că afişele le-au cumpărat nişte oameni din campanie. Apropo de imaginile de pe afişe, au fost şi zgârciţi. Dacă ar fi cumpărat-o exclusiv, acea poză dispărea de la Shutterstock. Să pui acele poze din Belarus şi să spui că eşti mândru că eşti român. 

PDL face o campanie decentă, şi PNL la fel. Dar s-ar putea să nu-i ajute. Zgomotul făcut de Băsescu-PMP şi Ponta-PSD este asurzitor. Antonescu ar trebui să fie mai activ, să apară zilnic. La PDL, Monica Macovei face ce nu-i stă în putinţă. Ea luptă cu corupţia,  nu-i stă în caracter să bată coclauri. Uite că a făcut-o şi pe asta. Dar nu e suficient, trebuie să iasă şi pe televiziuni. Trebuie să facă scandal. Modelul Cătălin Predoiu nu este genul de a aduce votanţi. Dacă această campanie va merge pe coordonatele actuale vor câştiga PSD şi PMP şi vor pierde PDL şi PNL. Şi Mihail Neamţ face o treabă bună, dar nu e vizibilă. Despre PNŢCD nu am auzit. În afară de Pavelescu. Ar trebui să fie acolo o emulaţie. Forţa Civică se agită în mediul virtual. Dacă nu te duci să spargi hegemonia PSD de la Teleorman, Constanţa nu ai făcut nimic.

Grigore Cartianu despre „războinicii” din ploaie 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite