Carmen Dan, reacţie după ce Iohannis a cerut demiterea sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Gov.ro
FOTO Gov.ro

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a făcut precizări după ce preşedintele Klaus Iohannis a cerut demiterea sa şi a ministrului de Externe Teodor Meleşcanu după modul în care au fost organizate alegerile europarlamentare.

Carmen Dan a pus îngreunarea votării pe seama organizării referendumului pe Justiţiei în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare. 

„MAI a avut ca principală atribuţie asigurarea în condiţii de siguranţă a alegerilor desfăşurate în ţară. De aceea e Minister de Interne. O altă atribuţie a fost asigurarea repectării termenelor procesului electoral prin grija prefecţilor. Tot în ţară. Are oare cineva probe sau indicii că votul din ţară a fost fraudat? Dacă da, să înţelegem ă PNL a câştigat nişte alegeri fraudate? Vă asigur că toate datele centralizate în ziua votului arată că nu au existat situaţii care să influenţeze rezultatul votului. 

Tot MAI e cel care a sesizat public situaţiile privind funcţionarea tabletelor şi modul cum acestea semnalau în mod eronat diverse situaţii care ar fi reprezentat un posibil vot multiplu. Dar din verificarile Poliţiei nu s-au confirmat astfel de cazuri.

Guvernul nu a organizat mai puţine secţii în ţară decât la alte alegeri şi nici nu a înfiinţat secţii în cătune ascunse. La aceste alegeri au fost organizate 18.730 de secţii de votare, iar la cele parlamentare din 2016, cele organizate de foştii tehnocraţi au fost 18.626, adică cu peste 100 de secţii de votare mai mult de această dată. 

Ar fi putut Guvernul să decidă în ziua alegerilor organizarea în ţară a unor secţii suplimentare? Evident că nu. Nimeni nu ar trebui să fie deranjat de timpul exercitării votului aşa cum nimeni nu s-a arătat derenajat de referendumul suprapus cu alegerile euparlamentare. Altfel ar fi stat lucrurile dacă am fi avut de pus o singură ştampilă şi astăzi nu ar mai fi fost motive pentru solicitarea imperativă şi nejustificată a demisiei

Nu e o surpriză pentru mine că domnnul preşedinte îmi cere demisia. Nu e prima oară. Politic, îi răspund că nu mă intimdează astfel de cereri urgente, nici când sunt dublate de riscul unor dosare penale. O demisie din funcţie o voi depune numai atunci când partidul din care fac parte mi-o va cere. Am discutat cu prim-ministrul şi mă văd nevoită să-l dezamăgesc: nu-mi voi da demisia nici imediat, nici imediat“, a declarat Carmen Dan miercuri seară. 

Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să-i demită pe Carmen Dan, ministru de Interne, şi Teodor Meleşcanu, ministru de Externe, pentru modul în care au organizat alegerile europarlamentare şi referendumul pe Justiţie. În perspectiva alegerilor prezidenţiale, Iohannis a anunţat că va înfiinţa la Cotroceni o comisie mixtă, unde va invita reprezentanţi ai tuturor instituţiilor cu atribuţii în organizarea alegerilor.

Reacţia lui Meleşcanu după ce Iohannis a cerut demiterea sa

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite