Care sunt principalele îngrijorări ale românilor SONDAJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sondaj INSCOP, realizat la comanda News.ro, referitor la îngrijorările românilor arată că mai mult de două treimi dintre români consideră că în țară lucrurile se îndreaptă într-o direcție greșită. Peste 40% sunt de părere că economia va avea o evoluție negativă, în timp ce 30% susțin că situația economică a familiilor este mai proastă decât anul anterior.

Care sunt principalele îngrijorări ale românilor FOTO: Arhivă
Care sunt principalele îngrijorări ale românilor FOTO: Arhivă

Sondajul arată și că un peste sfert dintre cei chestionați afirmă că principala lor îngrijorare este legată de „starea de sănătatea proprie și a familiei”.

Potrivit News.ro, aproximativ 70% dintre români sunt de părere că în România lucrurile se îndreaptă către „o direcție greșită”, în timp ce doar 21,1% consideră că direcția este una bună.

Referitor la evoluția economică în următoarea perioadă, 43,6% consideră că aceasta va fi una negativă, în timp ce 32,5% sunt de părere că aceasta va stagna. Doar un procent de 15,6% a precizat că economia Românie va fi una pozitivă în perioada următoare.

Analiza socio-demografică arată că persoanele cu vârsta între 30 și 44 de ani, cu studii superioare, angajați la privat, consideră că economia va avea o evoluție negativă. Cei cu vârsta de peste 60 de ani, inactivi pasivi, locuitori din urbanul mare și cei care nu utilizează rețelele sociale sunt de părere, într-o proporție mai mare decât restul populației, ca economia va avea o evoluție pozitivă.

Potrivit News.ro, un procent de 41,4% consideră că situația financiară a familiei este mai proastă decât anul anterior, în timp ce doar 16,7% sunt de părere că situația financiară este una mai bună.

Analiza socio-demografică arată că situația financiară a familiei este mai bună mai ales pentru tinerii sub 30 de ani, locuitori din București. De asemenea, de o situație financiară mai bună se bucură și persoanele cu o educație superioară, gulerele albe, locuitorii din urban mare şi regiunea Nord Vest.

La polul opus, cei care consideră că situația financiară a familiei este mai proastă, sunt persoanele peste 45 de ani, cu educație primară, inactivi pasivi, locuitori din rural sau urbanul mic, cei cu un venit redus.

Chestionat cum va arăta situația financiară a familiei peste un an de zile, 42,3% consideră că aceasta va fi la fel, în timp ce 29,1% sunt de părere că va fi mai proastă.

Principalele îngrijorări

Potrivit sondajului INSCOP realizat la comanda News, cele mai importante îngrijorări ale românilor sunt starea de sănătate proprie și a familiei, creșterea prețurilor și corupția.

Mai exact, 26,9% consideră că starea de sănătate proprie și a familiei este principala îngrijorare. Pe locul doi se situează, cu 19,7% creșterea prețurilor, urmată de corupție (19,5) și starea sistemului de educație (12,6%).

Alte probleme pe care le resimt românii sunt războiul din Ucraina (9,7%), lipsa locurilor de muncă (7,4%) și starea infrastructurii (1,8%).

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 15 – 22 septembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eşantionului simplu, stratificat, fiind de 1550 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.49 %, la un grad de încredere de 95%.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite