Campioana României la rugby, blocată în Africa de Sud din cauza variantei Omicron. „Cei de la Guvern ne-au asigurat că vor găsi soluţii”. Reacţia MAE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: Facebook
Sursă foto: Facebook

Echipa de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare, campioană a României, urma să se întoarcă sâmbătă din Africa de Sud, după un turneu de două săptămâni, însă după ce toate zborurile către Uniunea Europeană au fost anulate, a rămas blocată în statul african.

Zborurile către Uniunea Europeană au fost anulate în contextul apariţiei noii tulpini de COVID-19 numită Omicron, relatează FRI.ro. 

„Qatar Airlines a anulat toate zborurile din Africa de Sud spre Europa. Agenţia care a luat biletele caută acum variante de zbor cu alte companii. Sigur azi nu plecăm, aşa cum era preconizat”, a declarat antrenorul principal de la Baia Mare, Eugen Apjok, potrivit sursei citate. 

De asemenea, acesta a precizat că în zona în care se află membrii echipei nu sunt cazuri de îmbolnăviri cu noua tulpină. 

„Am făcut cu toţii joi test rapid şi toţi am fost negativi, iar vineri am făcut test PCR şi toţi suntem negativi. Sper să se găsească o soluţie să ne întoarcem acasă. Dar cei de acasă trebuie să ştie că noi toţi din delegaţie suntem bine”, a adăugat antrenorul.

Totodată, şi preşedintele echipei de rugby, Călin Matei, a anunţat într-o intervenţie la Antena 3 faptul că autorităţile române fac mai multe demersuri pentru readucerea echipei şi a staff-ului în ţară. 

„Asta ne-au asigurat şi cei de la Guvern (n.r. - Guvernul României), că vor găsi soluţii să fie aduşi acasă. Şi Guvernul spaniol este în aceeaşi oală cu noi, este blocată acolo şi echipa de rugby a Barcelonei, nu numai noi din Baia Mare, deci se caută soluţii”, a declarat Călin Matei.

Echipa şi toţi cei care au însoţit-o trebuie să stea 14 zile în carantină după revenirea în ţară, potrivit noilor măsuri anunţate sâmbătă de autorităţi.

Reacţia Ministerului Afacerilor Externe

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că, în contextul aplicării recomandărilor privind suspendarea zborurilor curselor aeriene către Uniunea Europeană, ca urmare a identificării unei noi variante de coronavirus în Africa de Sud, Ambasada României la Pretoria gestionează, la acest moment, situaţia a 36 de cetăţeni români (turişti, navigatori şi membri ai unei delegaţii sportive) ale căror curse au fost anulate de către companiile aeriene la care aceştia aveau rezervări.

„MAE informează că Ambasada României la Pretoria a efectuat, în regim de urgenţă, demersuri pentru prelungirea cazării membrilor delegaţiei sportive, pentru asigurarea celor necesare şi, în mod intensiv, pentru identificarea unor alternative de zboruri de deplasare spre ţară, eforturi care continuă şi la acest moment. De asemenea, reprezentanţii misiunii diplomatice sunt în legătură cu autorităţile locale pentru prelungirea vizei de şedere a cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul Africii de Sud, dacă va fi cazul”, arată un comunicat de presă al instituţiei.

MAE, prin Ambasada României la Pretoria şi Consulatul General al României la Cape Town, se află în dialog permanent cu cetăţenii români afectaţi şi autorităţile locale şi acordă asistenţă consulară, conform competenţelor legale şi cu respectarea măsurilor adoptate de autorităţile statului de reşedinţă în contextul pandemiei de COVID-19.

Ministerul aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Pretoria: +27 0123464231; +27 124600061 şi ale Consulatului General al României la Cape Town: +27 021 761 5932; + 27 021 761 22 84, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice +27 828 19 1765 sau cel al oficiului consular +27 79 27 22 466.

„MAE foloseşte acest prilej pentru a recomanda cetăţenilor români aflaţi în statele afectate de noua variantă de coronavirus să menţină legătura cu companiile aeriene, operatorii de turism, precum şi cu misiunile diplomatice şi consulare ale României din zonă, în vederea identificării unor alternative de revenire în România, dacă situaţia o impune. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să analizeze cu atenţie oportunitatea oricărei deplasări către statele afectate de noua variantă de coronavirus şi să se informeze temeinic anterior deplasării prin consultarea secţiunii Atenţionări de călătorie COVID-19 de pe pagina de internet a MAE https://www.mae.ro/node/51759 pentru informaţii privind măsurile adoptate de alte state în contextul pandemiei de COVID-19”, conchide sursa citată.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite