Noua listă a ţărilor cu risc epidemiologic. Cine nu poate intra în România şi cine trebuie să stea în carantină obligatorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aeroport FOTO Shutterstock
Aeroport FOTO Shutterstock

CNSU a adoptat Hotărârea cu privire la lista de clasificare a ţărilor şi teritoriilor în funcţie de rata de incidenţă cumulată, în vederea stabilirii persoanelor care sosesc în România din acestea şi cu privire la care se instituie măsura carantinei. În contextul apariţiei noii tulpini sud-africane de coronavirus, se instituie carantinarea cetăţenilor români care vin din zonele respective şi se interzice accesul cetăţenilor străini şi apatrizi.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, a aprobat în şedinţa de astăzi, 27 noiembrie 2021, Hotărârea numărul 107. 

Modificările aduse prin această hotărâre sunt: 

1) actualizarea listei ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat în sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe în zona roşie; 

2) modificarea HCNSU 43 din 01.07.2021 prin introducerea unei excepţii în sensul instituirii măsurii carantinei pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele cetăţeni români, cetăţeni din ţările Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European sau Confederaţia Elveţiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe, astfel:

a) la domiciliu sau la locaţia declarată, dacă există posibilitatea delimitării faţă de ceilalţi membrii ai familiei sau faţă de cei cu care locuiesc;

b) în spaţii special destinate, puse la dispoziţie de autorităţile administraţiei publice locale, conform prevederilor legale în vigoare. 

3) interzicerea accesului pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizi, definiţi potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite