„Călătorie spulberată”, în memoria victimelor zborului MH17

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La două luni de la tragedia aviatică din Ucraina, în care a fost implicată aeronava malaisiană MH17, în România a fost organizată expoziţia de fotografie „Călătorie spulberată”, în memoria celor 298 de victime.

Vernisajul expoziţiei este găzduit de Ministerul Transporturilor, sub patronajul căruia are loc evenimentul. Potrivit organizatorilor - Centrul de Cercetare în Domeniul Vizualului şi Lemon Design Advertising, expoziţia se desfăşoară  în semn de solidaritate cu familiile pasagerilor zborului malaisian MH17 şi are drept obiectiv atragerea atenţiei opiniei publice internaţionale asupra nevoii de a menţine normalitatea în derularea cursului vieţii. Evenimentul a marcat şi Ziua libertăţii de mişcare, sărbătorită anual pe 24 septembrie.

În cadrul evenimentului sunt expuse fotografii care surprind imagini din aeroporturi, realizate de o echipă de tineri fotografi, împreună cu îndrumătorii lor de la Centrul de Cercetare în Domeniul Vizualului din cadrul Colegiului Naţional “Ion Neculce” din Bucureşti.

”Expoziţia vrea să arate o normalitate pe care ne-o dorim. În aceste fotografii vedem oameni care se bucură de viaţă”, a declarat pentru ”Adevărul” Călin Cătălin, reprezentant al Centrului.
”Fotografiile vorbesc despre viaţă, despre dorinţa de a trăi în normalitate. Într-o lume aşa cum ne-o dorim, toţi cei 298 de pasageri ar fi ajuns la destinaţie. Este datoria noastră să construim această lume”, a spus Iulian Matache, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Fotografiile vor ajunge la familiile victimelor zborului MH17

Fotografiile sunt expuse mai întâi la Palatul Ministerului Transporturilor, iar ulterior la Gara de Nord şi staţile de metrou din zona centrală a Capitalei.

La vernisaj au fost invitaţi ambasadorii statelor care au avut pasageri în zborul MH17, persoane
reprezentative din conducerea statului român, oameni politici şi de cultură.

La finalul expoziţiei, prin intermediul ambasadelor invitate (Olanda, Malaezia, Australia, Indonezia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Belgia, Germania, Filipine, Noua Zeelandă, Canada, SUA, Italia, Israel, Africa de Sud) fotografiile, însoţite de o scrisoare de susţinere şi înţelegere a momentelor prin care trec, vor ajunge la familiile îndoliate.

”Suntem încrezători în faptul că vom putea atrage de partea acestui eveniment mass-media din ţările care au fost implicate într-un mod nefericit în dezastrul aviatic produs în Ucraina”, susţin organizatorii evenimentului.

Tragedie pe cerul Ucrainei

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care efectua cursa MH17 Amsterdam-Kuala Lumpur cu 298 de persoane la bord, a fost doborât la 17 iulie, în estul Ucrainei, într-o zonă controlată de rebelii susţinuţi de Moscova. Toţi pasagerii au murit în urma prăbuşirii aeronavei. Din cele 298 de victime, 80 erau copii.

Ucraina şi statele occidentale i-au acuzat pe separatişti, dar şi Rusia, că sunt responsabili de această catastrofă. Astfel, aeronava ar fi fost doborâtă de o rachetă Buk, de provenienţă rusească.

Decriptarea în Marea Britanie a cutiilor negre ale avionului a confirmat că tragedia s-a produs în urma unei depresurizări provocate de explozia unei rachete.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite