Bode a cerut în instanță anularea deciziei prin care i se reanalizează teza de doctorat. Reacția PNL
0Ministrul de Interne a cerut în instanţă anularea hotărârii prin care Universitatea Babeş Bolyai a decis să-i reanalizeze lucrarea de doctorat, vizată de acuzaţii de plagiat,.

UPDATE Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a venit cu precizări privind situația tezei lui Lucian Bode.
„Ce trebuie să știm este că, în cazul tezelor de doctorat, există decizia CCR nr 364/2022 care este foarte clară și general obligatorie. Aceasta prevede că odată ce o teză a trecut cu succes evaluarea comisiei de doctorat și a fost validată de CNATDCU, precum este cazul tezei domnului ministru Bode, ea nu mai poate fi reexaminată sub aspectul valorii științifice. Nu există niciun temei legal pentru asta. Mai mult, conform legii educației naționale 1/2011, Comisia de Etică poate desfășura astfel de verificări doar în ceea ce privește membrii comunității universitare, așa cum este aceasta definită prin lege, comunitate din care domnul ministru nu face parte”, a punctat Stroe.
„În acest context, domnul ministru a transmis inițial o notificare UBB pentru lămurirea câtorva aspecte de legalitate asupra procedurii de reanalizare a tezei sale de doctorat. La această notificare, domnul ministru nu a primit niciun răspuns. Următorul pas firesc a fost apelarea la justiție pentru a se asigura că toate procedurile efectuate de Comisia de Etică sunt în deplină conformitate cu legea. Domnul ministru a arătat mereu deschidere pentru a clarifica orice aspect referitor la teza de doctorat. Cu toate acestea, verificările trebuie să se încadreze în limitele legii și să urmărească interese legitime”, a mai arătat Stroe.
Referitor la mergerea în instanță a lui Bode, Stroe consideră că este un drept al fiecăruia. „Adresarea în justiție este dreptul oricărui cetățean de a soluționa un caz pe care îl consideră ilegal și injust. Nimeni nu poate fi blamat pentru că își caută dreptatea în instanță și pentru că vrea respectarea legii. Dimpotrivă. Tot acest demers este unul pentru respectarea legii. Acțiunea a fost deschisă la Tribunalul Sălaj, conform legii, deoarece domnul ministru are domiciliul în acel județ”, mai arată stroe.
„În momentul de față, situația este destul de clară în această speță: teza ministrului Lucian Bode a parcurs mai multe etape care atestă originalitatea lucrării: raportul anti-plagiat preliminar al UBB, rezoluția conducătorului de doctorat și raportul Comisiei CNATDCU din 2019. Teza de doctorat a parcurs absolut toate etapele premergătoare și a trecut cu succes prin toate filtrele de verificare, inclusiv anti-plagiat. Teza a fost verificată anti-plagiat atât de către UBB, cât și de către CNATDCU – organismul suprem care supervizează acordarea titlurilor în România. Acum câteva luni doar, UBB s-a pronunțat din nou și a spus foarte clar: teza de doctorat respectă criteriile de acordare a titlului de doctor, acesta fiind menținut. Au fost identificate câteva erori de citare, într-o proporție infimă, sub 3% din totalul celor 220 de pagini ale tezei”, a conchis reprezentantul PNL.
---
Procesul a fost intentat în 5 ianuarie, la Tribunalul Sălaj, iar primul termen este stabilit în 17 ianuarie, potrivit portalului instanțelor.
Conform acestui portal, obiectul atacării în Justiție e „suspendare executare act administrativ Hotărârea nr.10/13.12.2022 emisă de Universitatea Babeş-Bolyai-Comisia de etică”.
Anterior deschiderii procesului, Lucian Bode a notificat Universitatea „Babeş-Bolyai” printr-o plângere prealabilă, în care a cerut să fie oprită analizarea tezei şi emiterea unui nou verdict pe motiv că teza i-a mai fost analizată anterior, relatează jurnalista Emilia Şercan în articolul publicat de PressOne. Notificarea a fost trimisă UBB în numele lui Lucian Bode de către aceeaşi casă de avocatură care îl apără şi pe prim-ministrul Nicolae Ciucă în procesul vizând propria sa lucrare de doctorat.
Potrivit sursei citate, teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode ar conţine cel puţin 18,5% text plagiat, dar şi 6 ilustraţii complet plagiate, iar alte 30 citate incorect.
„Adevărul” a încercat să ia legătura cu Lucian Bode, dar acesta nu a răspuns apelurilor și mesajului. În schimb, purtătorul de cuvânt al PNL a precizat că va veni în cel mai scurt timp cu un punct de vedere din partea formațiunii pe care o reprezintă.
UBB a anunțat reanalizarea la final de noiembrie
La sfârșitul lunii noiembrie, UBB a anunţat printr-un comunicat de presă că reia analiza, după ce „a luat act de noile informaţii apărute în spaţiul public despre noi suspiciuni privind plagiatul în teza domnului Lucian Bode”, dar şi faptul că Comisia de Etică „s-a autosesizat şi va analiza teza din punctul de vedere al eticii academice pe baza acestor noi informaţii”.
Anterior, la finalul lunii octombrie 2022, Universitatea „Babeş-Bolyai” stabilise printr-o hotărâre – emisă după ce analiza de plagiat a fost una limitată şi nu a vizat întreaga teză – că doar 2,95% din lucrarea lui Lucian Bode este plagiată, conţinut pe care l-a justificat prin „necunoaşterea /neaplicarea tehnicilor de citare” de către doctorand sau prin „erori de citare”.
„Verdictul UBB: Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menţinut. Recent, UBB s-a pronunţat în legătură cu respectarea normelor de redactare academică în teza mea de doctorat, iar rezultatul verificărilor nu schimbă cu nimic evaluările iniţiale ale tezei”, a scris atunci Bode pe Facebook
Ce a invocat Comisia de Etică
Comisia de Etică a UBB s-a autosesizat în baza art. 2 din Regulamentul de organizare și funcționare, care stipulează că printre atribuțiile Comisiei se numără și cea referitoare la analizarea şi soluţionarea plângerilor „privind abaterile de la etica universitară, pe baza sesizărilor sau prin autosesizare, conform Codului de etică şi deontologie universitară al UBB”.
Motivația prin care Comisia de Etică s-a autosesizat, menționată în Hotărârea nr. 10 din 13 decembrie 2022, este următoarea: „Conform rolului și competențelor sale, Comisia este obligată să analizeze orice sesizări privind etica cercetării sau academică, sau se poate autosesiza dacă există informații și dovezi relevante în spațiul public cu privire la astfel de abateri”.