BBC: De ce are România o imagine atât de negativă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aceasta este fotografia cu care BBC şi-a ilustrat articolul FOTO BBC
Aceasta este fotografia cu care BBC şi-a ilustrat articolul FOTO BBC

Premierul Victor Ponta a apărat România după ce ţara noastra a fost din nou ţinta unui val de relatări negative din Marea Britanie şi din alte părţi ale Europei. În mijlocul scandalului cărnii de cal, vina a picat asupra României pentru că imaginile căruţelor de ţigani trase de cai şi ştirile despre infracţiuni au contribuit la această imagine, scrie BBC.

De data asta însă nu există nicio dovadă că din România a plecat carne de cal etichetată ca altceva decât ceea ce era cu adevărat. Dar acuzaţiile din acest scandal nu sunt decât cele mai recente dintr-un lung şir de probleme de imagine care au lovit România, remarcă publicaţia citată.

Prim-ministrul Victor Ponta a fost forţat să reacţioneze în faţa temerilor legate de un posibil „potop de imigranţi“ atunci când Uniunea Europeană  îşi va deschide piaţa muncii pentru România şi pentru Bulgaria de la 1 ianuarie 2014.

Titluri precum „Capii Mafiei abia aşteaptă să inunde Marea Britanie cu cerşetori“, „Vrem să intrăm în ţara voastră înainte ca cineva să încuie uşa“ sau „Ne paşte o calamitate din cauza numărului mare de imigranţi“ i-au înfuriat pe românii care trăiesc în Marea Britanie.

Vineri, ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, a susţinut că astfel de declaraţii „alarmante“ şi „inflamatorii“ ar putea duce la agresiuni asupra românilor în plină stradă. El susţine că toţi românii care îşi doresc să lucreze în Marea Britanie sunt deja acolo, având permise de muncă sau desfăşurând activităţi independente.

Într-un articol din „The Times“, premierul român i-a invitat pe britanici să vină şi să se bucure de Centrul Vechi din Bucureşti sau să petreacă o „vacanţă liniştită“ în satele din Transilvania, iubite de Prinţul Charles.

Dar aceste argumente nu îl conving pe Andrew Green, preşedintele Migration Watch şi fost diplomat, care crede că prezenţa unei populaţii de români în Marea Britanie este un „factor care atrage“, astfel că îi va încuraja pe tot mai mulţi să meargă în Marea Britanie.

„România încearcă să îşi remodeleze imaginea de ceva timp. Guvernul a lansat o serie de campanii de promovare în ultimii ani, care vizează îmbunătăţirea percepţiei asupra ţării peste hotare“, scrie BBC.

Campaniile de refacere a imaginii

În acest sens, publicaţia dă exemplul campaniei din 2011, „De ce iubesc România“, în cadrul căreia au fost prezentate realizările unor români celebri precum jucătorul de tenis Ilie Năstase, gimnasta Nadia Comănenci sau omul de ştiinţă Nicolae Paulescu, care a descoperit insulina. BBC aminteşte şi de care campania de anul trecut lansată pentru a atrage mai mulţi turişti în România, sub sloganul „Explore the Carpathian garden“, dar şi despre răspunsul românilor (Why Don't You Come Over?) la încercarea britanicilor de a opri valul de imigranţi români şi bulgari.

Ronnie Smith, un consultant de afaceri britanic din România, spune că Marii Britanii „ar trebui să îi fie ruşine“de fell în care a scris despre România şi, în acelaşi timp, crede că guvernul ţării nu are resursele sau voinţa pentru a răspunde în mod eficient agresiunii britanice.

De unde se trage imaginea negativă

Problema de imagine a României datează încă din secolul al XIX-lea, când călătorii care se întorceau din Transilvania spuneau poveşti despre un loc ciudat, interzis, spune James Koranyi, un lector de istorie la Universitatea Durham.

Aşa cum s-a spus că Dracula sugea sângele tinerelor femei engleze, şi românii sunt acuzaţi că fură locurile de muncă ale britanicilor şi că afectează bunăstarea statului“, scrie Koranyi într-un articol pentru „Open Democracy“.

Dar cei mai mulţi observatori cred că trecutul recent al României, ca dictatură comunistă, este mult mai puternic în mintea publicului. Pentru mulţi oameni din Occident, imaginile copiilor abandonaţi în orfelinate sunt primele care le vin în minte când aud despre România, spune jurnalistul britanic Liam Lever.

Când spui că ai de gând să vizitezi România, oamenii se uită la tine cu şoc şi groază, ca atunci când vrei să mergi într-un loc unde nu există nicio lege sau ordine, iar hoţii sar de după dealuri. Realitatea este însă alta“, explică el.

Corupţie şi infracţiuni

Ca şi Bulgaria, România rămâne una dintre cele mai corupte ţări din Europa, potrivit Transparency International, în ciuda eforturilor de a curăţa sistemul politic românesc. Ţara noastră a fost criticată de Amnesty International şi pentru tratamentul negativ aplicat comunităţii de romi, ce reprezintă 10% din populaţia ţării. Criticii spun că nu este de mirare că ţiganii s-au mutat cu miile în alte ţări din UE, inclusiv în Marea Britanie.

În ziarele din Marea Britanie au apărut poveşti care indică implicarea românilor în anumite infracţiuni, cu acuzaţii că 92% din escrocheriile cu maşini sunt efectuate de români.

Dar imaginea României ca „stat mafiot“ violent este departe de realitate. Bucureştiul se numără printre capitalele europene cu cea mai scăzută rată a criminalităţii, conform cifrelor de la Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate.

De altfel, economia ţării creşte mai repede decât în Regatul Unit şi există o mulţime de oportunităţi pentru antreprenori, potrivit oamenilor de afaceri englezi care s-au stabilit în România.

Români în Marea Britanie

Ambasadorul Jinga a spus că cei 68.000 de români care trăiesc deja în Marea Britanie reprezintă cea mai bună reclamă pentru ţara sa. Cei mai mulţi au sub 35 de ani şi sunt activi în diferite profesii, inclusiv în cele care cer o înaltă calificare. Şase mii studiază la universităţi britanice.

„Avem culturi foarte diferite. Suntem o ţară latină. Statisticile arată că românii ar prefera să meargă în Italia, Spania, Portugalia sau chiar în Franţa“, spune Carmen Câmpeanu, manager de proiect la Centrul Cultural Român din centrul Londrei.
 

Adrian Cherciu, care conduce o afacere ce se bazează pe importul de produse alimentare româneşti, recunoaşte că prietenii lui englezi au făcut în ultimele săptămâni multe glume pe seama lui din cauza scandalului privind carnea de cal. Dar nu este îngrijorat de atitudinea „anti-românească“ din presă, deoarece nu se potriveşte cu propria sa experienţă ca rezident britanic. Din 2004, el este proprietarul „Români Online“, un site pentru românii din Marea Britanie.
 

„Nevoia de viteză" cu doi cai putere. Imagini de la cea mai... neaşteptată cursă ilegală

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite