Bâlbele autorităților în cazul crimei de la Sibiu. „Infractorii se plimbau cu pistolul în mână pe străzi”

0
Publicat:

Asasinarea afaceristului sibian Adrian Kreiner (50 de ani) și ancheta defectuoasă au născut vii dezbateri, fiind culpabilizați inclusiv magistrați pe motiv de întârziere a reținerii suspecților.

Asasinarea afaceristului din Sibiu Adrian Kreiner de trei recidiviști doljeni Colaj
Asasinarea afaceristului din Sibiu Adrian Kreiner de trei recidiviști doljeni Colaj

Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a menționat într-o intervenție televizată că, deși s-a lucrat zi și noapte pentru prinderea făptașilor, în cazul crimei din Sibiu, situația s-ar fi împotmolit în instanță. Acesta i-a acuzat pe judecătorii Tribunalului Sibiu, care ar fi trebuit să judece inițial propunerea procurorilor, că nu au eliberat în timp util mandatele internaționale de arestare a celor trei suspecți.

Unul dintre magistrați nu a putut fi găsit, având telefonul închis, iar un altul a decis amânarea termenului. Procurorii sibieni au menționat că documentele erau necesare pentru a se îndeplini procedura de citare a inculpaților.

Polițistul sibian Marian Răduinea, cunoscut pentru desele sale luări de poziție, îl contrazice însă pe ministrul de Interne, considerând că „a fost manevrat, ca să dea bine ancheta” și susține că vina întârzierii documentelor revine, de fapt, colegilor săi.

Realitatea este că s-au comis mai multe greșeli în acest caz. Spre exemplu, în cazul celor doi suspecți prinși de autoritățile engleze, deși mandatele de arestare preventivă au fost solicitate vineri, 17 noiembrie, ele au fost emise abia duminică, 19 noiembrie, de către un al treilea magistrat. Practic, pentru aceeași cauză au fost înregistrate două dosare.

Inspecția Judiciară s-a autosesizat și a demarat o cercetare pentru a vedea dacă există indicii cu privire la săvârșirea vreunei abateri disciplinare de către magistrații sibieni. 

Iar reținerea în forță a doljeanului Laurențiu Lăcătușu, confundat cu unul dintre suspecți, a fost o altă eroare rușinoasă a anchetatorilor.

Erori de procedură

Ministrul Afacerilor de Interne Cătălin Predoiu a recunoscut despre strania situație creată prin existența celor două dosare pentru aceeași cauză: „La Tribunalul Sibiu au fost înregistrate două dosare cu propunere de arestare preventivă a celor trei suspecți (în crima Sibiu - n.red.). Primul a fost înregistrat în 17 noiembrie (dar prima înfățișare a avut loc abia a doua zi – n.red.). Sâmbătă, 18 noiembrie a fost amânată judecarea pentru 22 noiembrie din „lipsă de procedură”. Al doilea dosar a fost înregistrat în data de 19 noiembrie, s-a judecat în aceeași zi și s-a admis propunerea procurorilor”.

Este vorba despre emiterea mandatelor de arestare pentru Laurențiu Ghiță, Marian Cristian Minae (ambii în vârstă de 35 de ani) și Costinel Cosmin Zuleam (de 31 de ani), doljenii considerați vinovați de moartea afaceristului sibian. Au intrat în vila lui Adrian Kreiner din municipiul Sibiu, în noaptea de 5 / 6 noiembrie, cu intenția unui jaf armat. Au tăiat grilajul gardului, au decuplat sistemul de supraveghere video al casei (existent doar în exterior) și au pătruns în casă printr-un geam de la garaj.

L-au legat de mâini și de picioare pe proprietar, l-au bătut și torturat și au amenințat-o pe fiica lui cu un pistol pentru a afla unde țin aceștia ascunși banii. În final, au plecat cu 16 ceasuri de lux în valoare de aproximativ 200.000 de euro, iar proprietarul torturat a murit ulterior din cauza unei come consecutive unei encefalopatii hipoxice. Aceasta a survenit unui stop cardio-respirator cauzat prin sufocare (asfixie mecanică), cel mai probabil, cu un covor cu care a fost acoperit. 

Se așteaptă extrădarea a doi dintre criminali și prinderea celui de-al treilea

Ancheta a scos la iveală că în acest caz au fost implicați cel puțin cinci oameni - cei trei care au comis crima și încă două persoane care i-au ajutat - un bărbat din Timiș, Ilie Sitariu, care între timp a și fost arestat preventiv, fiind considerat complice, și iubita unuia dintre criminali.

Curtea de Apel Alba Iulia ar fi trebuit să judece miercuri, 22 noiembrie, contestația privind arestarea lui Sitariu, dar procesul a fost amânat pentru joi, 23 noiembrie.

Laurențiu Ghiță și Marian Cristian Minae au fost prinși, săptămâna trecută, în Regatul Unit al Marii Britanii: în Stranraer - Scoția, respectiv în Belfast - Irlanda de Nord. Ghiță a fost reținut la coborârea de pe un feribot, iar Minae, zis „Pușcărie”, la coborârea dintr‐un tren. Ambii urmează să fie extrădați. Procesul însă poate fi unul de durată, de până la șase luni, dacă autoritățile britanice sunt de acord cu solicitarea oficialilor români.

Cel de-al treilea acuzat, Costinel Cosmin Zuleam, poreclit „Olteanu” și iubita lui sunt în continuare dați în urmărire internațională. Se crede că se ascund în Belgia, după ce li s-a pierdut urma în Franța.

Toți cei trei suspecți au caziere bogate în furturi mărunte, dar și în tâlhării de milioane. Riscă fiecare până la 25 de ani de închisoare pentru tâlhărie și omor calificat.

Dosarele înregistrate pentru aceeași cauză

Pe lângă problema menționată de fostul ministru de Justiție, actualmente ministru de Interne, și capturarea doljeanului confundat cu unul dintre suspecți a reprezentat o altă eroare a sistemului operativ / procedural.

 Într-o analiză realizată pe pagina sa de Facebook, Marian Răduinea a vorbit și despre alte „sincope” apărute în cursul cercetărilor.  

„Observați ora la care Parchetul Sibiu merge la instanță pentru a solicita arestarea în lipsă a celor trei criminali: duminica, ora 02,30! Acesta este momentul când doi dintre ei au fost localizați. După ce au trecut frontiera dintre Franța si Marea Britanie, s-au trezit că au întârziat cu mandatele. Relația cu judecătorii nu se face telefonic, șeful poliției sau chiar ministrul nu îl sună pe judecătorul de permanență pentru «a urgenta dosarul»!”, a atras atenția Răduinea asupra celor pe care-i consideră el responsabili pentru întârzierea obținerii mandatelor internaționale de arestare preventivă.

„Nu a fost niciun pericol ca cei doi să scape”

Polițistul sibian a mai explicat: „Documentele se depun la dosar, abia atunci acel judecător decide ce va face! În primul dosar, judecător a fost chiar șefa Secției Penale, o judecătoare cu vastă experiență, care nu degeaba a dat acel termen de cinci zile, ci pentru că, probabil, a lăsat timp pentru îndeplinirea procedurilor de citare și identificare a lor. Ulterior, deși aveau timp destul pentru a merge la instanță cu mandatele, s-a înregistrat un alt dosar, invocând faptul că o judecătoare nou venită la Tribunal nu ar fi răspuns la telefon. La dosar exista un document prin care aceasta a fost substituită de un alt judecător, tot nou venit, dar cu vastă experiență în penal, fost președinte al Judecătoriei Avrig. Acesta a admis arestarea celor doi ”presupuși” criminali. Nu a fost niciun pericol ca cei doi să scape!”.

„Ministrul nu vede cum infractorii se plimbau cu pistolul în mână pe străzi”

Marian Răduinea a mai spus și care ar fi putut fi, din punctul său de vedere, problema în această situație: „Pericolul de a fi eliberați era în momentul în care polițiștii din UK i-au găsit și i-au reținut fără motivul oficial din România, ci prin motive invocate pe loc, legea lor permițând asta pentru câteva ore, întrucât nu exista niciun act oficial care să permită reținerea lor”.

Prin urmare, sibianul consideră că explicațiile ministrului au reprezentat de fapt o încercare de abatere a atenției de la problemele sistemului judiciar românesc în ansamblul său: „A dat bine la presă faptul că ”un judecător nu a răspuns la telefon”, nu?! Uite așa... un ministru... nu vede problemele grave de gestionare ale acestui caz, nu vede cum infractorii se plimbau cu pistolul în mână pe străzi, inventează vinovăția unui judecător...”

„Nimic din ce se comunică public nu trebuie crezut fără verificări”

Fostul polițist a făcut referire la faptul că suspecții au fost imortalizați de camerele de luat vederi de pe străzile din Sibiu, inclusiv cu o noapte înainte de comiterea crimei, în timp ce mergeau de la apartamentul pe care-l închiriaseră spre casa pe care aveau s-o fileze timp de 24 de ore înainte de a comite atacul. În imaginile surprinse se observă cum se plimbau pe străzile din Sibiu cu cagule pe cap, mănuși chirurgicale și haine groase, în timp ce unul dintre ei flutura în mâini un pistol.

În final, întrebându-se și de ce nu a fost prezent la cercetări adjunctul IPJ Sibiu, responsabil de Investigații Criminale, dar și ce polițiști nu au răspuns la telefon în noaptea crimei, angajatul MAI a concluzionat: „Nimic din ce (se) comunică public sau intern... nu trebuie crezut fără verificări suplimentare!”.

Cine este Marian Răduinea

După cum singur recunoaște, Răduinea este singurul polițist din țară destituit într-o lună și jumătate de șase ori. A intrat în conflict cu superiorii din cadrul IPJ Sibiu după ce în 2018 a reținut permisul de conducere unui primar, ulterior cercetat pentru fapte de corupție (primarul din Șelimbăr, Maricuţa Ioan Daniel - n.red.).

„De acolo au început cercetări disciplinare, hărțuiri”, povestește astăzi polițistul tuturor celor care vor să audă cum a ajuns să fie subiectul a aproximativ 20 de cercetări disciplinare care au dus în final și la un dosar DNA care are în vizor conducerea IPJ Sibiu.

Marian Răduinea s-a ales cu două hotărâri judecătorești definitive de repunere în funcție, dar a primit în schimb doar sumele cuvenite, în acest moment fiind pe rol o contestație la executare

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite