Avocatul Radu Nicu a primit 18 ani de închisoare pentru un omor comis în urmă cu 20 de ani

0
0

Avocatul Radu Nicu a primit 18 ani de închisoare pentru un omor comis în urmă cu 20 de ani. Fapta sa se prescrie peste doi ani. Un proiect de lege ar putea elimina prescrierea faptelor de omor. Mai mulţi criminali au scăpat de rigorile legii întrucât fapta lor s-a prescris până la o condamnare definitivă.

Principalele dovezi pentru condamnarea lui Nicu Radu au fost probele ADN ┼či declara┼úiile date de martori. Radu Nicu (58 de┬á ani) a contestat cu apel condamnarea ┼či va r─âm├óne ├«n libertate p├ón─â c├ónd sentin┼úa va r─âm├óne definitiv─â. Judec─âtorii Tribunalului Bucure┼čti au ar─âtat c─â Radu Nicu este vinovat de moartea septuagenarei Elena Puflea, din Tecuci, ┼či de tentativa de omor ├«mpotriva italianului Francesco Amoroso.

Citi┼úi ┼či:

Caz ┼čocant la Gala┼úi: Un avocat criminal a fost l─âsat ├«n libertate de judec─âtori!

Târgu-Jiu: EXCLUSIV/ Criminal dovedit după 19 ani în dosarul în care Ţundrea a fost condamnat pe nedrept la închisoare

Este acuzat c─â ucidea cu s├ónge-rece dup─â ce se ├«mprietenea cu victimele. Blestemul a c─âzut prima dat─â ├«n 1991 pe Elena Puflea (70 de ani), din localitatea g─âl─â┼úean─â Tecuci. Procurorii Parchetului Capitalei sus┼úin c─â Radu Nicu a ucis-o cu bestialitate, aplic├óndu-i, la 28 noiembrie 1991, mai multe lovituri ├«n cap cu o coas─â pe care o luase chiar din gospod─âria septuagenarei.Victima ar fi fost transportat─â ├«n portbagajul ma┼činii, abandonat─â ├«ntr-un ┼čant, ca ┼či cum ar fi fost lovit─â accidental c├ónd traversa ┼čoseaua. Urm─âtoarele victime le-a ÔÇ×ag─â┼úat" la mica publicitate: un italian ┼či concubina sa rom├ónc─â. ├Än ├«ncercarea de a le lua apartamentul din Bucure┼čti, Radu Nicu ar fi ├«ncercat s─â-l stranguleze, la 8 iulie 2000, pe Francesco Amoroso, ├«ns─â acesta a sc─âpat ca prin minune.

Firul de p─âr din portbagaj, ignorat

├Än ciuda probelor evidente, care-l incriminau dup─â comiterea primei fapte din 1991, amprente ┼či m─ârturii ale martorilor, Radu Nicu a fost l─âsat ├«n libertate. Mai mult, el a primit ne├«nceperea urm─ârii penale, iar dosarul a fost redeschis ├«n 2006 de Parchetul Capitalei.

Judec─âtorii au constatat c─â una dintre principalele probe ├«mpotriva lui Radu Nicu a fost efectiv ignorat─â de poli┼úi┼čtii g─âl─â┼úeni: un fir de p─âr g─âsit ├«n portbagajul Daciei cu care a transportat victima. Potrivit unui raport al Institutului de Criminalistic─â din cadrul Inspectoratului General al Poli┼úie, realizat ├«n 1991, firul de p─âr de natur─â uman─â este al unei persoane care are grupa sanguin─â BIII - identic─â cu grupa sanguin─â a Elenei Puflea.

Serialul Dallas, una dintre probe

Diana Radu, fata lui Radu Nicu, a dat o declara┼úie, la 28 noiembrie 1991, c├ónd avea 11 ani, ├«n care relata c─â tat─âl s─âu nu era acas─â ├«n timpul ├«n care procurorii sus┼úineau c─â a avut loc crima. Astfel, fata a povestit c─â se uita la desene animate, ├«n jurul orei 19.30, c├ónd a sunat o cuno┼čtin┼ú─â s─â ├«ntrebe de tat─âl s─âu, care nu era acas─â. P─ârintele ei s-ar fi ├«ntors cu pu┼úin timp ├«nainte de a ├«ncepe serialul ÔÇ×Dallas". Procurorii au verificat programul TVR din acea zi ┼či au constatat c─â serialul┬á a ├«nceput la ora 21.25, iar desenele animate au fost difuzate ├«ntre 19.30 ┼či 20.00.

Audiat─â la ultimul termen de judecat─â, ├«n decembrie 2010, Diana ┼či-a modificat declara┼úia, sus┼úin├ónd c─â tat─âl s─âu a venit acas─â dup─â ora 18.00 ┼či nu a mai p─âr─âsit imobilul ├«n acea zi. Judec─âtorul a ar─âtat c─â ultimele declara┼úii sunt lipsite de credibilitate, fiind vorba de o schimbare radical─â de atitudine ├«n ├«ncercarea de a-i crea tat─âlui s─âu un alibi.

Tulburare de personalitate de tip mixt

Radu Nicu a negat c─â ar fi s─âv├ór┼čit cele dou─â infrac┼úiuni. Expertiza medico-legal─â psihiatric─â ├«n cazul lui a relevat c─â avocatul prezint─â tulburarea de personalitate de tip mixt, av├ónd discern─âm├óntul p─âstrat pentru faptele pentru care este cercetat. Medicii au ar─âtat c─â fiind supus unei test─âri poligraf pentru crima din 1991, r─âspunsurile acestuia, de┼či nesincere, nu au provocat modific─âri semnificative ale stresului emo┼úional. La testul poligraf, reluat ├«n 2009, s-a descoperit c─â are comportament simulat.

Ar putea sc─âpa

Radu Nicu ar putea fi unul dintre cei care ar putea sc─âpa de pu┼čc─ârie, de┼či a fost condamnat, ├«n prim─â instan┼ú─â, la 18 ani de ├«nchisoare pentru omor deosebit de grav. Crima ar fi fost comis─â ├«n 1991, iar fapta se prescrie ├«n 2013.

Proiect de lege împotriva prescrierii infracţiunilor de omor

image

Crimele comise în timpul Revoluţiei din decembrie 1989 se vor prescrie anul viitor  Foto: click!

Fostul ministru al Justi┼úiei Monica Macovei - ├«n prezent europarlamentar PDL -┬á ┼či deputatul Sever Voinescu au finalizat un proiect de lege prin care propun ca infrac┼úiunile de omor s─â devin─â imprescriptibile.Majoritatea ┼ú─ârilor-printre care se num─âr─â Marea Britanie, Germania, Austria, Irlanda, Danemarca, Finlanda, Cehia, Estonia, Cipru, SUA, Canada ┼či Japonia - au adoptat o legisla┼úie ├«n acest sens, Rom├ónia ┼či Bulgaria fiind singurele ├«n care infrac┼úiunile de omor se prescriu dup─â un timp.

├Än Rom├ónia exist─â dou─â feluri de prescrip┼úii, cea ÔÇ×obi┼čnuit─â" de 15 ani ┼či cea ÔÇ×special─â", de 22 de ani ┼či jum─âtate. ├Än cazul ├«n care o persoan─â a fost depistat─â ┼či a fost trimis─â ├«n judecat─â, iar perioada de prescrip┼úie se ├«ncheie ├«nainte ca ea s─â fie condamnat─â definitiv de c─âtre instan┼ú─â, atunci scap─â de rigorile legii.

├Än aceast─â situa┼úie se afl─â ┼či dosarul Revolu┼úiei ┼či cel al Mineriadei din iunie 1990. Prescrierea faptelor ├«n aceste dou─â cazuri va interveni anul viitor, astfel c─â ini┼úiatorii legii care s─â ├«nl─âture prescrierea faptelor de omor solicit─â ca un acuzat de o astfel de infrac┼úiune s─â nu poat─â sc─âpa niciodat─â.

Proiectul de lege va fi depus ├«n Parlament luna aceasta. ┼×i cazul ÔÇ×┼óundrea", ├«n care un b─ârbat a stat 12 ani dup─â gratii pe nedrept, revine ├«n actualitate. Un viol urmat de moartea victimei din 1992 ar putea deveni un nou caz prescris ├«n care adev─âratul f─âptuitor s─â scape basma curat─â.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite