Avocatul Poporului vânează stafilococi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocatul Poporului
Avocatul Poporului

Avocatul Poporului acuză că neproducerea unor vaccinuri de către Institutul Cantacuzino afectează siguranţa naţională, însă specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii (MS) susţin că acest lucru nu este adevărat.

„Ministerul Sănătăţii consideră că o parte dintre informaţiile privind vaccinurile produse de Institutul Cantacuzino sunt inexacte şi produc confuzie în rândul populaţiei", se arată într-un comunicat de presă.

Anchetă bazată pe verificări sumare

Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, susţine că derulează o anchetă în cazul Institutului Cantacuzino şi a ajuns la concluzia că neproducerea unor vaccinuri reprezintă o încălcare gravă a dreptului fundamental la sănătate şi afectează într-o anumită măsură siguranţa naţională a României. Alerta a fost dată însă de o simplă petiţie, care a fost analizată sumar.

„Am fost sesizaţi printr-o petiţie care a făcut referire la performanţa vaccinului antistafilococic. Apoi, am făcut verificări sumare şi am constatat cu stupoare că este vorba de 300 de vaccinuri care nu se mai produceau.

Într-o asemenea situaţie, am pornit o anchetă şi am avut o discuţie cu doi academicieni, unul dintre ei a fost director al institutului", explică Gheorghe Iancu, care a refuzat să divulge numele celor doi academicieni, pe motiv de protecţie a datelor personale.

Cei doi academicieni - de fapt membri ai Academiei de Ştiinţe Medicale, care nu e parte a Academiei Române - ar fi confirmat faptul că neproducerea vaccinurilor este o încălcare a drepturilor românilor la sănătate, deoarece există posibilitatea ca România să nu poată importa vaccinurile necesare.

„Este mult mai bine să produci aceste vaccinuri decât să dai de 3-4 ori mai mult pentru a le achiziţiona din afară. De asemenea, este posibil ca în cazul unei epidemii să fie afectată chiar ţara de unde putem lua vaccinul şi întrebarea e ce facem într-o asemenea situaţie? De ce să stăm cu mâna întinsă la străini?", se întreabă retoric Gheorghe Iancu.

„Nu se atentează la siguranţa populaţiei"

Afirmaţiile Avocatului Poporului au stârnit multă vâlvă, însă oficialii MS au replicat că siguranţa naţională nu este nicidecum afectată. „Nu ai cum să atentezi la siguranţa populaţiei din cauză că vaccinurile amintite de Avocatul Poporului nu se mai produc. Mai mult, vaccinul antistafilococic nu se mai produce în toată lumea, iar BCG-ul (vaccin antituberculos) poate fi cumpărat din altă parte", au explicat oficialii MS.

„Numai vaccinul gripal din producţia ultimilor ani reprezintă un interes de strategie şi siguranţă naţională, restul produselor reprezintă remedii terapeutice (pot fi înlocuite - n.r.)", se arată în acelaşi comunicat de presă al MS.

Gheorghe Iancu nu este de acord cu ce spun oficialii Ministerului Sănătăţii. „Articolul 1 din Legea Siguranţei Naţionale spune că siguranţa naţională înseamnă respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

Neproducerea vaccinurilor înseamnă că cel puţin dreptul la sănătate este nerespectat, prin urmare este o încălcare a siguranţei naţionale". Acesta este de părere că Ministerul Sănătăţii ar trebui să ia măsuri pentru fabricarea vaccinurilor - chiar dacă institutul se autofinanţează şi nu se subordonează ministerului - în loc să-l critice pe Avocatul Poporului. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite