Avertismente de integritate pentru contracte de achiziții publice în valoare de 703 milioane lei, emise de ANI în 2022

0
Publicat:

Agenția Națională de Integritate a emis, în anul 2022, prin intermediul PREVENT, avertismente privind potențialele conflicte de interese în derularea unor achiziții publice în valoare totală de 703 milioane lei.

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Potrivit unui comunicat al ANI, remis de Agerpres, agenția a analizat, în anul 2022, în vederea prevenirii conflictului de interese, un număr de 19.335 proceduri de achiziție publică. Anul trecut, ANI a trimis 22 de avertismente de integritate în valoare totală de 703,8 milioane de lei.

De la implementarea sistemului PREVENT, Agenția Națională de Integritate a emis în total, în perioada 20 iunie 2017 - 31 decembrie 2022, 175 de avertismente de integritate pentru potenţiale conflicte de interese în proceduri de achiziţie publică, în valoare totală de peste 2,17 miliarde lei (peste 440 milioane euro).

Potențialele conflicte de interese semnalate de sistem fac referire la proceduri de achiziție publică derulate de autorități contractante reprezentând ministere, instituții publice de la nivel central și local, unități administrativ - teritoriale, regii autonome, și companii sau societăți comerciale la care statul este acționar majoritar.

Potrivit sursei citate, în aproximativ 92% dintre cazuri, conducătorii autorităţilor contractante au înlăturat cauzele care generau conflictele de interese. Pentru 11 cazuri se aşteaptă răspunsul, iar în două cazuri ANI a declanşat din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, întrucât aceste cauze nu au fost eliminate.

Sistemul PREVENT, a analizat în total, cu scopul de a detecta potențialele conflicte de interese, 93.869 proceduri de achiziţie publică. Dintre acestea, aproximativ 16% se referă la contracte finanţate din fonduri europene. Totodată, o treime dintre aceste proceduri conţin un număr total de 412.133 de contracte subsecvente (loturi).

Totodată, în 66 de situații, ANI  a notificat Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) pentru posibile nereguli în procedurile de achiziţie publică, rezultate în urma activităţii de analiză a PREVENT.

Potrivit sursei citate, sistemul PREVENT a fost lansat în anul 2017 cu scopul de a proveni conflictele de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziţie publică prin instituirea unui mecanism de verificare ex-ante, din perspectiva situaţiilor care pot genera conflicte de interese în cadrul procedurilor iniţiate prin sistemul electronic de achiziţii publice, astfel încât acestea să fie înlăturate fără a fi afectate respectivele proceduri.

Mecanismul de prevenție  presupune analizarea datelor şi a informaţiilor introduse în Formularul de integritate de către persoana responsabilă din cadrul autorităţii contractante prin interconectarea sistemului PREVENT cu baze de date relevante (Oficiul Naţional al Registrului Comerţului - ONRC, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date - DEPABD).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite