Ciolacu: Vom continua eforturile pentru aderarea în integralitate la Schengen. Semnalele arată că obiectivul e realizabil
0Premierul Marcel Ciolacu subliniază că Guvernul va continua în 2024 eforturile în vederea aderării în integralitate la spaţiul Schengen şi menţionează că "toate semnalele" indică faptul că acest obiectiv este realizabil.
„După 13 ani de aşteptări, avem în sfârşit un acord politic. Acesta urmează să fie pus în practică în scurt timp, la nivel oficial, printr-o decizie a reprezentanţilor tuturor statelor membre din UE. Ridicarea graniţelor aeriene şi maritime, din martie 2024, reprezintă un drept câştigat după lungi negocieri, însă, cu siguranţă, lucrurile nu se vor opri aici. Vom continua eforturile şi anul viitor pentru aderarea în integralitate la spaţiul Schengen şi mă bucur că toate semnalele pe care le avem arată că acest obiectiv este realizabil. Acesta este primul rezultat concret în toată această perioadă de 13 ani, în care mulţi au vorbit, au comentat sau şi-au dat cu părerea. Dar de fapt nu au existat şi au realizat foarte puţin. Acest guvern va face ca românii să fie cu adevărat trataţi ca parteneri egali în Uniunea Europeană, iar economia noastră să crească exponenţial”, a spus premierul, în debutul şedinţei de guvern, potrivit Agerpres.
Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri seară, că românii vor beneficia de avantajele spaţiului Schengen pe cale aeriană şi maritimă din luna martie a anului viitor, în urma obținerii unui acord.
Din martie 2024, ar urma să fie eliminate controalele la frontieră pentru România și Bulgaria în traficul aerian și maritim, iar România insistă acum asupra unui calendar pentru deschiderea frontierelor terestre, însă publicația austriacă profil.at prezintă o ezitare a ministerului de Interne de la Viena în privința acordului.
La acest acord s-a ajuns pe 23 decembrie între ministerele de interne de la Viena, Sofia și București. Astăzi, 28 decembrie urmând să aibă loc discuții, astfel încât acordul să poată fi încorporat legal în deciziile Comitetului Reprezentanților Permanenți (COREPER).
Decizia a fost luată la nivelul Consiliul Uniunii Europene după mai multe săptămâni de negocieri între statele implicate, respectiv România, Bulgaria și Austria. Un vot care va confirma înțelegerea urmează să fie dat peste două zile, în Comitetul Reprezentanților Permanenți la Uniunea Europeană, format din șefii misiunilor diplomatice la Bruxelles.