Audieri la Parchetul Capitalei în cazul decesului fotbalistului Patrick Ekeng

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Continuă audierile în cazul decesului fotbalistului Patrick Ekeng FOTO Mediafax
Continuă audierile în cazul decesului fotbalistului Patrick Ekeng FOTO Mediafax

Audierile în cazul decesului fotbalistului Patrick Ekeng au continuat, luni, la Parchetul Capitalei. Printre cei audiaţi se numără directorul sportiv al clubului Dinamo Ionel Dănciulescu şi jucătorii Dorin Rotariu şi Sergiu Hanca, toţi în calitate de martori. La Parchetul Capitalei este aşteptat să vină antrenorul echipei Dinamo, Mircea Rednic.

Tehnicianul echipei Dinamo, Mircea Rednic, a declarat că în cazul lui Patrick Ekeng este o anchetă în curs şi aceasta trebuie să fie liniştită şi discretă, dar în schimb toată lumea ştie la ce oră sunt audierile. Rednic a spus că, la meciul cu FC Viitorul, “Dumnezeu a făcut schimbarea” cu Ekeng, nu el, după cum tot “Dumnezeu, înaintea meciului cu Steaua”, a făcut ca Ekeng, din rezervă să ajungă titular şi să dea un gol superb.

Mircea Rednic a fost audiat luni, la Parchetul Tribunalului Bucureşti, în calitate de martor, în dosarul privind decesul lui Patrick Ekeng. La ieşirea de la Parchet, Rednic a declarat că nu poate spune ce a vorbit cu anchetatorii, pentru că este o anchetă în curs.

Ulterior, în conferinţa de presă susţinută la Arena Naţională, Mircea Rednic a spus că ancheta în cazul lui Patrick Ekeng este în desfăşurare şi este normal să fie chemaţi să dea declaraţii jucătorii, antrenorii şi toţi oamenii care au fost aproape de Ekeng.

Cardiologi: Nu trebuia să facă sport

În opinia medicilor cardiologi, care au comentat rezultatele anatomo-patologice, sportivul nu ar fi trebuit să fie lăsat să facă efort cu atât mai mult sport de performanţă. Potrivit legiştilor, pereţii inimii camerunezului erau îngroşaţi, ceea ce se traduce prin posibilitatea apariţiei unei morţi subite, provocată de aritmiile specifice hipertrofiei de care suferea Ekeng.

„Atleţii care fac efort fizic mare dezvoltă un fel de hipertrofie fiziologică care se poate diferenţia, prin teste ecografice, de hipertrofia patologică, anormală. La vârsta asta, hipetrofii patologice pot fi cardiomiopatii boli genetice care, pe lângă îngroşarea peretelui, pot avea moartea subită prin aritmie, ca o complicaţie”, a explicat, pentru „Adevărul”, profesorul Doina Dimulescu, managerul Spitalului Elias, medic cardiolog.

Problemele puteau fi depistate prin analize

Aceasta a precizat că dacă îngroşarea peretelui ar fi putut fi, cu greu, depistată la un control mai amănunţit, celelalte complicaţii care au dus la moartea sportivului, respectiv punţile musculare, nu puteau fi observate decât dacă tânărul de 26 de ani ar fi fost supus unei coronarografii sau unor explorări imagistice foarte sofisticate.

„O astfel de problemă de sănătate nu poate fi depistată la testele obişnuite făcute de sportivi, ci doar la explorări imagistice foarte sofisticate care nu se fac fără motiv. Spre exemplu, asemenea complicaţii pot fi depistate la un Angio CT, nu sunt investigaţii care se fac fără o indicaţie clinică. Evaluarea curentă a acestor sportivi presupune în principal electrocardiogramă, teste de efort şi ecocardiografie”, a completat Doina Dimulescu.

Potrivit acesteia, sportivii care sunt depistaţi cu probleme de inimă grave la timp sunt opriţi de la eforturi foarte mari şi nici nu pot face sport de performanţă. „Noi mai primim sportivi cu suspiciuni de hipertrofie patologică pentru investigaţii suplimentare. Nu e foarte uşor de investigat dacă cordul nu e vizibil dilatat sau vizibil îngroşat”, a completat cardiologul.

Eficienţa investigaţiilor făcute sportivilor, pusă la îndoială

Un alt specialist a explicat, pentru „Adevărul”, că tragedia petrecută pe stadionul Dinamo ar trebui să determine cluburile de fotbal să analizeze serios modul în care sportivilor li se fac investigaţiile medicale.

„Băiatul ar fi trebuit depistat la control. Un control serios i-ar fi depistat problemele, i s-ar fi făcut un screening special. Pe ce s-a găsit nu putea să facă sport de performanţă. De aici încep o serie de discuţii legate de cât de serioase sunt controalele care li se fac sportivilor. Pe de altă parte, dacă era resuscitat imediat, ceea ce nu s-a întâmplat, avea şanse chiar şi cu o patologie a inimii să supravieţuiască. Nu aş putea spune sigur dacă scăpa, dar avea şanse”, a explicat medicul.

În opinia acestuia, dacă problema de sănătate era depistată la timp, Ekeng ar fi luat medicaţie pentru tot restul vieţii. În urma disecţiei cordului legiştii au constatat că fotbalistul suferea de cardiomegalie determinată de hipertrofia ventricului stâng şi a septului interventricular şi alte anomalii coronariene.

În continuare procurorii Parchetului Capitalei şi poliţiştii de la Omoruri încearcă să stabilească de ce tânărul nu a primit primul ajutor de la medicul echipei şi de la cadrele medicale de pe ambulanţă după ce s-a prăbuşit pe teren. Procurorii au deschis un dosar penal în cazul decesului jucătorului Patrick Ekeng sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, în cauză fiind dispusă începerea urmăririi penale doar pentru faptă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite