Atentate la Paris. Ministerul de Externe a emis atenţionări de călătorie pentru Franţa şi Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul de Externe a emis o atenţionare de călătoriei pentru cetăţenii români care călătoresc sau tranzitează Bulgaria şi anunţă că la frontierele cu Macedonia, Turcia şi Serbia circulaţia rutieră este îngreunată după ce au fost impuse controale stricte. De asemenea, MAE a emis şi o atenţionare de călătoriei şi pentru Franţa, precizând că este menţinută starea de alertă dispusă în urma atentatelor care au avut loc pe 13 noiembrie la Paris.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Bulgaria că circulaţia rutieră la frontierele cu Republica Macedonia, Turcia şi Republica Serbia este îngreunată din cauza controalelor stricte dispuse de autorităţile bulgare, ca urmare a atacurilor care au avut loc la Paris, în seara zilei de vineri 13 noiembrie 2015”, potrivit unui comunicat emis de MAE.

De asemenea, MAE a emis marţi şi o atenţionare de călătoriei pentru Franţa, precizând că în continuare este menţinută starea de urgenţă pe tot teritoriul ţării.

Starea de urgenţă permite autorităţilor franceze să interzică circulaţia persoanelor şi să stabilească zone de protecţie şi securitate. De asemenea, sunt aplicate măsuri consolidate de securitate în toate oraşele din regiunea Ile-de-France. 

„Aceste dispoziţii permit, printre altele, arestul la domiciliu al oricărei persoane a cărei activitate este considerată periculoasă pentru ordinea publică, închiderea temporară a sălilor de spectacol şi a locurilor de reuniuni publice, confiscarea armelor şi posibilitatea de a efectua percheziţii administrative”, arată MAE. 

De altfel, toate gările şi aeroporturile rămân deschise, însă călătorii sunt rugaţi să confirme orarele de călătorie cu compania de transport, deoarece se pot înregistra întârzieri din cauza măsurilor de securitate. Transportul public în Paris este operaţional, putând exista însă staţii închise sau rute modificate. Informaţii suplimentare pot fi găsite pe site-ul www.ratp.fr.

Şcolile funcţionează în program normal. 

„MAE recomandă cetăţenilor români aflaţi în regiunea pariziană să respecte avertismentele de siguranţă transmise de autorităţile franceze şi să manifeste vigilenţă sporită, în special în mijloacele de transport în comun, în timpul manifestaţiilor sportive, culturale, religioase şi în zonele aglomerate. Cetăţenii români sunt sfătuiţi să consulte presa locală şi informările transmise prin intermediul mass-media de către autorităţile franceze”, se mai arată în documentul citat.

Ambasada României la Paris are program de lucru normal cu publicul şi reiterează faptul că persoanele, care deţin informaţii despre cetăţeni români aflaţi într-o situaţie de urgenţă, pot contactata misiunea diplomatică la numărul +33 (0) 68 07 13 729 sau pe adresa de email paris.consul@mae.ro.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să consulte site-ul www.mae.ro pentru a fi la curent cu toate atenţionările. 

De asemenea, cei care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertaţi, în cazul în care apar situaţii speciale.

    

Atentate teroriste la Paris. 132 de persoane au murit vineri, 13 noiembrie

Mai multe atacuri teroriste au avut loc, aproape simultan, vineri, 13 noiembrie, în Paris. În urma acestora au murit 132 de persoane, în timp ce alte 349 sunt rănite, dintre acestea 42 fiind în star critică.

Aproximativ 100 de persoane au murit în urma unei luări de ostatici la sala de spectacole Bataclan, însă au avut loc şi două explozii, comise de terorişti sinucigaşi, în zona stadionului Stade de France.

În opinia preşedintelui francez Francois Hollande, care a decretat două măsuri excepţionale - un doliu national de trei zile, până marţi, şi stare de urgenţă, care ar putea fi prelungită după cele 12 zile prevăzute -, atacurile de vineri sunt un „act de război”.

Pe aceeaşi temă:

Franţa reacţionează după atentatele din Paris. Bombardament masiv asupra fiefului Statului Islamic. Gruparea teroristă: Obiectivele erau abandonate

Mesajul transmis teroriştilor Statului Islamic: „Vă aşteaptă o luptă fără precedent!”

Cine erau cei doi români ucişi în Paris

Atentate teroriste la Paris. Presa franceză: „Război în plin Paris“

Atentate la Paris. Masacrul terorist din capitala Franţei, văzut prin ochii unei gălăţence: „Am trecut milimetric pe lângă zona atentatului. Toată lumea e în alertă“

Atentate teroriste la Paris. Reacţiile politicienilor români. Băsescu: În Europa avem o singură soluţie. Uniţi fără rezerve împotriva islamismului terorist!

Atentate în Paris. Vaticanul reacţionează dur: „E nevoie de un răspuns decisiv şi susţinut din partea noastră“

VIDEO Un jurnalist „Le Monde“ a filmat scene terifiante la Bataclan şi a fost rănit

Atentate la Paris. Student român din capitala Franţei: „ E multă frică! Autorităţile ne spun să nu ieşim din casă decât pentru strictul necesar“

Atentate la Paris. Chirurg din România, aflat în mijlocul francezilor: „Pare incredibil că se poate întâmpla aşa ceva. Nu am putut să dorm toată noaptea“

Atentate la Paris. Reţeaua teroristă Stat Islamic revendică atacurile

Scriitorul Mircea Cărtărescu: „Imbecili ce sunteţi, nu puteţi fi oameni, trebuie să fiţi credinţe, la fel de fanatice ca ale teroriştilor

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite