Atentate la Bruxelles. Patru cetăţeni români, printre răniţi INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru cetăţeni români fost răniţi în atentatele care au avut loc marţi, 22 martie, la Bruxelles, potrivit informaţiilor Ministerului Afacerilor Externe. Dintre aceştia, trei cetăţeni români se află în spital, iar unul a fost deja externat, potrivit comunicatului MAE.

UPDATE 22.40 Un al patrulea cetăţean român a fost identificat printre persoanele rănite în atentatele de la Bruxelles.  Acesta este minor şi se află în prezent sub îngrijiri într-o unitate spitalicească, asistat de un membru al familiei, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe. 

Consuli din cadrul ambasadei României la Bruxelles urmează să îi viziteze pe cetăţenii români spitalizaţi.

Ministerul Afacerilor Externe, inclusiv prin intermediul Ambasadei României în Regatul Belgiei este în legătură permanentă cu autorităţile locale, depune în continuare toate eforturile pentru a verifica dacă printre persoanele afectate se află şi alţi cetăţeni români şi este pregătit să acorde asistenţa consulară necesară.

 MAE a pus la dispoziţia cetăţenilor români precum şi rudelor acestora următoarele contacte telefonice ale Ambasadei României în Regatul Belgiei +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658, apeluri redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, precum şi telefonul mobil de urgenţă al secţiei consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles +32(0)2 344 0854.

Atentate la Bruxelles. 20 de morţi în explozia de la metrou

Ultimul bilanţ oficial al atentatelor care au zguduit marţi capitala Belgiei a ajuns la 32 de persoane decedate. Alte cel puţin 200 au fost rănite în atacurile de la aeroportul din Bruxelles şi de la metrou, atacuri revendicate de gruparea Statul Islamic. 

Primarul Bruxelles-ului, Yvan Mayeur, a confirmat că 20 de persoane au murit în explozia produsă la metrou. Transportul public în Bruxelles a fost suspendat, iar populaţia a fost sfătuită să evite deplasările. Autorităţile au decretat trei zile de doliu naţional.

Poliţia belgiană a emis un mandat de căutare pentru un presupus terorist suspectat de implicare în atacurile de pe aeroportul din Bruxelles, relatează Reuters.

Forţele de ordine au cerut populaţiei să ofere orice detalii despre un bărbat surprins pe aeroport de camerele de supraveghere. El este îmbrăcat cu o geaacă deschisă la culoare şi are o pălărie pe cap. El merge alături de alţi doi bărbaţi, care ar fi fost kamikaze şi care au murit în atacuri.

Statul Islamic a revendicat atentatul

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a revendicat atacurile teroriste comise marţi dimineaţa la Bruxelles, a anunţat agenţia de ştiri Amaq ce are legături cu această grupare. 

„Luptătorii Statului Islamic au detonat o serie de bombe, centuri şi dispozitive explozive, marţi, la aeroport şi la o staţie de metrou din centrul Bruxelles-ului, capitala Belgiei, ţară care participă la coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic“, se menţionează în textul difuzat.

Ei „au deschis focul în interiorul aeroportului Zaventem, înainte ca mai mulţi dintre ei să-şi detoneze centurile cu explozivi; de asemenea, un martir şi-a detonat centura cu explozivi în staţia de metrou Malbeek“, precizează mai departe sursa citată. 

Un oficial din securitatea irakiană a susţinut marţi că a fost informat de sursele din Rakka, care funcţionează de facto drept capitală a Statului Islamic, că jihadiştii pregăteau de peste două luni atentate în statele europene, ce vizau aeroporturi şi gări aglomerate, transmite AP.

 De asemenea, Bagdadul a informat statele europene cu privire la planurile Statului Islamic, însă Bruxelles-ul nu se număra printre ţintele vizate de jihadişti.

Oficialul din securitatea irakiană a susţinut că militanţii islamişti şi-au schimbat planurile în ultimul moment şi au întors armele spre Bruxelles imediat după capturarea de vineri a lui Salah Abdeslam. 

”Daesh este în spatele atentatelor, care au fost plănuite în Rakka acum două luni, unde s-a stabilit că trei atacatori sinucigaşi se vor detona”, a precizat un alt demnitar irakian.

image

Atentate la Bruxelles. Mărturii şocante de la explozia din staţia Maelbeek. Cum arată posibilii terorişti de la Bruxelles

[<a href="//storify.com/Alinavasile/atentate-teroriste-la-bruxelles" target="_blank">View the story "Atentate teroriste la Bruxelles " on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite