Armata caută luptători de Operaţii Speciale. Condiţiile de recrutare şi ce solde atractive îi asteaptă pe cei selecţionaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militar român de Operaţii Speciale în Afganistan  FOTO Veteranii Armatei României
Militar român de Operaţii Speciale în Afganistan  FOTO Veteranii Armatei României

Cei care vor să ajungă în rândurile celor mai respectaţi militari ai Armatei Române au ocazia să o facă pentru că MApN scoate la concurs 40 de locuri la Şcoala de Aplicaţie pentru Operaţii Speciale, Vlădeni din judeţul Braşov. Astfel, cei care doresc să ajungă subofiţeri de Operaţii Speciale pot aplica pentru aceste posturi la centrele militare judeţene sau de sector până pe 7 mai.

 Pot participa la concursul de admitere soldaţi profesionişti, dar şi civili sau subofiţeri în rezervă.  Militarii profesionişti trebuie să aibă cel mult 45 de ani, iar vârsta civililor nu trebuie să depăşească 40 de ani. În ambele cazuri, candidaţii trebuie să fie absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat. Selecţia iniţială este compusă din examen psihologic, control medical, probe de aptitudini fizice şi interviu de evaluare finală. Toate aceste vor avea loc în perioada 20 mai -13  august. În fine, cei care trec de aceste teste vor ajunge la concursul propriu-zis care va avea loc pe 2 septembrie.

Calendarul admiterii şi probele de concurs pot fi descărcate AICI

Veniturile nu sunt de neglijat

Absolvenţii cursurilor Şcolii de Aplicaţie Vlădeni vor ajunge subofiţeri în Forţele pentru Operaţii Speciale (FOS), iar salariile plătite de Armata Română nu sunt de neglijat. Concret, în cazul unui sobofiţer FOS, venitul brut cu sporurile aferente este de 5.490 de lei, adică 3.212 lei net. 

Mai mult, în misiunile externe, luptătorii FOS primesc o recompensă materială apreciabilă, oarecum proporţională cu riscurile la care se expun într-un teatru de operaţii precum Afganistanul unde aceşti militari de elită luptă de peste 10 ani. 

Concret, conform algoritmului pus la punct de Ministerul Apărării Naţionale, la plecarea în misiunea în Afganistan, aceşti militari de elită, primesc, pe lângă solda normală, o primă de campanie egală cu aceeaşi soldă, salariul fiind în acea lună, practic, dublat. Apoi, pe perioada executării misiunii, militarii din Forţele pentru Operaţii Speciale încasează lunar o soldă de funcţie prevăzută prin ordinul de numire/detaşare dublată, la care se adaugă o compensaţie de risc/pericol deosebit în cuantum de 30% aplicată la solda de funcţie.

Este subvenţionată legătura socială cu familia 

Apoi se mai încasează şi diurna care în cazul unui subofiţer este de cel mult 70 de euro pe zi. În plus, fiecare militar primeşte zilnic câte un euro pentru „legătura socială cu familia”. Ca o concluzie, militarii Forţele pentru Operaţii Speciale primesc, pe perioada de misiune în Afganistan un salariu mărit de 2,3 ori la care se mai adaugă în fiecare lună cel mult 2.820 de euro (diurna şi banii pentru legătura cu familia). Conform acestui algoritm, un plutonier din Forţele pentru Operaţii Speciale primeşte lunar solda de 7.387 de lei la care se adaugă 2.200 de euro, totalul fiind de peste 3.800 de euro lunar.

Militarii români din Forţele pentru Operaţii Speciale şi-au atras relativ repede respectul colegilor aliaţi după ce au executat misiuni extrem de periculoase împreună cu militari din unităţile similare americane. Din păcate au fost şi pierderi. 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite