Arestarea lui Andrew Tate scoate la lumină amploarea industriei videochat-ului din România
0Arestarea controversatului influencer online Andrew Tate, acuzat de viol și trafic de persoane în România, a scos la lumină amploarea industriei aflată în plină expansiune a videochat-ului din țara noastră. Evoluția din ultimii 10 ani a fost una fulminantă.
În decurs de un deceniu, aceasta industrie a crescut de la o activitate de nișă, ajungând să fie unul dintre cei mai mari furnizori de sex virtual din lume, cu aproximativ 500 de studiouri care au apărut în „această țară săracă din Europa de Est”, scrie Yahoo News.
Dar această industrie ar putea fi pusă în pericol după ancheta privind afirmațiile potrivit cărora Tate - un misogin notoriu - și fratele său Tristan Tate au obligat femei să se prostitueze și să facă videochat.
Operatorii români din domeniu au declarat pentru AFP că nu știau că kickboxerul britanic-american - care susține că a făcut milioane de dolari din industria videochat-ului (sexcamming) - avea un studio, până la izbucnirea acestui scandalul.
„Frații Tate nu sunt cunoscuți în industrie și nu au participat niciodată la evenimente din industrie”, a declarat Maria Boroghina, manager la Best Studios, unul dintre cei mai mari operatori de videochat din România.
Salarii de până la 8.000 de dolari lunar
Ea însăși o fostă „camgirl”, Boroghina este mândră de studioul ei, care ocupă un etaj întreg al unei clădiri impunătoare din centrul Bucureștiului.
„Această meserie îți oferă posibilitatea de a câștiga mult încă de la 20 de ani”, a spus ea în timp ce tinere în halate de baie se opreau la o cafea după câteva ore petrecute în fața camerei de filmat.
Boroghina a spus că are 160 de femei în evidență, care câștigă pân la 8.000 de dolari pe lună. „Salariul mediu lunar, după impozitare, al fetelor noastre este de 8.000 de dolari (7.500 de euro)”, de aproximativ 10 ori mai mare decât salariul mediu din România. „Totul este transparent și legal. Fetele lucrează sub contract și primesc între 50 și 90% din banii pe care îi fac pentru studio”, a adăugat ea.
Clienții plătesc între 2 și 10 dolari pe minut „pentru o conversație privată cu fetele”, care transmit până la opt ore sau mai mult pe zi.
Secretul succesului videochat-ului în România
Succesul surprinzător al României în domeniul videochat-ului a fost determinat de mai mulți factori, susține Boroghina. „Femeile din România sunt frumoase și deștepte, vorbesc foarte bine engleza și avem viteze bune de internet”, a declarat ea pentru AFP.
Chiar dacă industria este legală, ea nu este reglementată de legislația românească și nici recunoscută din punct de vedere fiscal, ceea ce le obligă pe femei să lucreze ca „furnizori de servicii online” pe baza unui contract de drepturi de autor.
În timp ce industria românească insistă că totul este în regulă, Fabrizio Sarrica, de la Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate, a declarat că la nivel mondial este un număr tot mai mare de victime (traficate) care au fost recrutate pentru a lucra în spatele camerei de filmat.
„Este foarte profitabil pentru infractori, deoarece un număr mare de clienți din întreaga lume au acces, iar imaginile pot fi folosite de mai multe ori și vândute pe darknet”, a adăugat el.
Româncele, 40% din industria de videochat mondial
Boroghina mai susține că românii nu pot accesa camerele video ale fetelor din studioul ei, pentru a proteja intimitatea fetelor. Pe de altă parte, conținutul sexual explicit, mai spune ea, reprezintă „doar 5% din muncă”.
„Antrenamentul este ceea ce permite unei fete să câștige bani păstrându-și hainele pe ea cât mai mult timp posibil”, a mai spus ea.
De asemenea, Tătaru susține că platforme precum TikTok și OnlyFans au ajutat la eliminarea „stigmatului din jurul acestei activități”. „Femeile din România reprezintă 40% din industria de videochat la nivel mondial”, a declarat Anastasia, o fostă „camgirl” în vârstă de 33 de ani, care este „reprezentanta modelelor” la un alt studio din București.
Tate, în vârstă de 36 de ani, neagă orice abatere și susține că nu există nicio dovadă împotriva sa.
Boroghina mai spune că scandalul Tate ar putea avea și un aspect pozitiv, dacă îi va grăbi pe politicieni să reglementeze această activitate.