ANM: Vreme caldă în primele zile ale săptămânii, ninsori din 18 ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ninsorile abundente vor reveni în ţară din 18 ianuarie FOTO Adevărul
Ninsorile abundente vor reveni în ţară din 18 ianuarie FOTO Adevărul

Vremea va fi caldă în primele zile ale săptămânii, cu maxime diurne între 6 şi 12 grade, după care, în jurul datei de 18 ianuarie, vor reveni ninsorile în majoritatea regiunilor, potrivit prognozei pentru intervalul 14 - 27 ianuarie, realizată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În Muntenia, primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o încălzire simţitoare a vremii, cu valori termice diurne de 10-12 grade şi minime nocturne de aproximativ 3 grade în jurul datei de 16 ianuarie. Ulterior, vrema se va răci treptat, temperaturile urmând să scadă cu 10 grade până în 23 ianuarie, pentru ca în ultimele zile ale prognozei vremea să se încălzească uşor, devenind normală termic pentru ultima decadă a lunii ianuarie. În intervalul 15-17 ianuarie local va ploua slab, iar după 18 ianuarie creşte probabilitatea pentru precipitaţii mixte şi ninsori, mai importante cantitativ şi pe arii mai extinse între 18 şi 20 ianuarie.

Prognoza este relativ similară pentru Oltenia, unde primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme în încălzire treptată, caldă pentru jumătatea lunii, în jurul datei de 16 ianuarie. Ulterior, temepraturile vor scădea cu aproximativ 7-8 grade, urmând ca în 23 ianuarie mediile maximelor să atingă pragul de îngheţ, 0 grade, iar minimele nocturne sa se situeze în jurul valorii de -6 grade. Spre sfârşitul perioadei de prognoză, temperaturile vor creşte uşor de la o zi la alta, vremea redevenind normală termic pentru ultima decadă a lunii ianuarie. Probabilitatea pentru precipitaţii (ploaie la început, apoi şi lapoviţă şi ninsoare) se va menţine relativ ridicată după 15 ianuarie, dar mai ales în jurul datei de 18 - 19 ianuarie, anticipează ANM.

În Dobrogea, temperatura aerului va creşte în primele zile, vremea devenind caldă pentru mijlocul lunii ianuarie, cu medii ale valorilor maxime de aproximativ 11 grade şi ale minimelor nocturne de 4-5 grade. Ulterior, va urma o răcire, valorile termice devenind cu 10-11 grade mai scăzute, spre 1-2 grade ziua şi spre -5 grade noaptea în jurul datei de 22 ianuarie. În ultima parte a intervalului de prognoză, temperaturile vor creşte uşor şi treptat spre valori normale climatologic în această perioadă a anului. Probabilitatea pentru precipitaţii, la început ploi, apoi şi lapoviţe sau ninsori, va fi mai mare după data de 16 ianuarie, dar mai ales în intervalul 18-20 ianuarie.

Şi în Moldova vremea se va încălzi semnificativ în primele zile ale intervalului de prognoză, astfel încât, la 16 ianuarie, minimele nocturne vor atinge valoarea medie de 0 grade Celsius, iar maximele se vor situa în jurul a 7 grade. Va urma o răcire treptată în zilele următoare, în 22-23 ianuarie, urmând ca temperaturile să fie cu aproximativ 10 grade mai scăzute. În ultima parte a perioadei de prognoză, vremea se va încălzi uşor, mediile termice devenind apropiate de valorile climatologic normale pentru ultima decadă a lunii ianuarie. Probabilitatea pentru precipitaţii - mixte la început, apoi predominant ninsori - va creşte în intervalul 18-20 ianuarie. În rest, precipitaţiile vor fi în general slabe cantitativ şi se vor semnala pe arii relativ restrânse.

În Transilvania, la începutul intervalului, va avea loc o creştere a temperaturii aerului cu aproximativ 6 grade, astfel că, în jurul datei de 16 ianuarie, maximele diurne vor atinge, în medie, 6 grade, iar minimele nocturne se vor situa în jurul valorii de 0 grade. În intervalul 17 - 22 ianuarie vremea se va răci de la o zi la alta, spre maxime diurne de -4...-3 grade şi minime nocturne ce vor scădea, în medie, până la -10 grade. În ultimele zile ale prognozei, vremea se va încălzi uşor, temperaturile urmând să urce cu 2-3 grade. Probabilitatea de precipitaţii mai consistente va creşte între 16 şi 19 ianuarie şi, din nou, în jurul datei de 22 ianuarie. În restul intervalului precipitaţiile, locale, vor fi în general slabe cantitativ, potrivit ANM.

În Banat, în intervalul 14 - 16 ianuarie, vremea va fi caldă pentru această perioadă, cu maxime diurne ce vor atinge, în medie, 8-9 grade, şi minime nocturne pozitive. Între 17 şi 21 ianuarie vremea se va răci uşor de la o zi la alta, mediile termice devenind apropiate de valorile normale climatologic pentru ultima decadă din ianuarie. După 22 ianuarie, temperaturile vor creşte din nou. Probabilitatea pentru precipitaţii (predominant ploi în primele zile, apoi mai ales ninsori) se va menţine pe tot parcursul intervalului, dar acestea vor fi mai importante cantitativ între 15 şi 19 ianuarie.

Pentru Crişana, prognoza intervalului 14-27 ianuarie indică o încălzire a vremii la începutul perioadei, când valorile termice vor fi pozitive atât ziua, cât şi noaptea. Între 16 şi 21 ianuarie, va avea loc o răcire treptată, cu temperaturi apropiate de cele normale pentru a doua decadă a lunii ianuarie. În ultimele zile ale intervalului de prognoză, mediile temperaturilor diurne vor redeveni pozitive, iar minimele nocturne vor mai creşte, în medie, cu 2-3 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii mai însemnate cantitativ va fi semnificativă în intervalul 15 - 19 ianuarie, când vor predomina ploile şi lapoviţa, dar şi în rest vor fi precipitaţii, predominant ninsori după 18-19 ianuarie.

La munte, vremea se va încălzi în primele zile ale intervalului, până la valori nocturne de -2 grade şi maxime diurne pozitive, în medie. După 16 ianuarie, temperaturile vor scădea, vremea devenind geroasă în cursul nopţilor şi rece ziua, până în 22-23 ianuarie. În ultimele zile ale prognozei, temperaturile vor fi în creştere uşoară. Probabilitatea pentru precipitaţii, mai ales sub formă de ninsoare, va fi mai mare după data de 15 ianuarie.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite