Ancheta la Spitalul din Ploieşti la final. Raed Arafat: „Starea clădirilor este precară. Se operează doar în proporţie de 47%”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi secretarul de stat Raed Arafat prezintă luni concluziile controlului făcut de echipa ministerului la Spitalul de Urgenţă din Ploieşti în urma acuzaţiilor chirurgului Dan Oprea care susţine că medicii de aici ar fi expuşi zilnic malpraxisului din cauza ustensilelor vechi. Vineri, managerul spitalului şi-a dat demisia, după un apel public al ministrului Nicolăescu.

UPDATE Medicul Raed Arafat a explicat că la SJU Ploieşti s-au cerut anumite dispozitive medicale, iar medicii au făcut referate pentru a solicita ustensile medicale, însă acestea nu au fost cumpărate. Acesta a subliniat că şi Consiliul de Administraţie ar trebui reorganizat.

„Nu putem pune lipsurile de la Spitalul Judeţean Ploieşti pe seama finanţării. Starea clădirilor e precară. Se operează doar în proporţie 47%, iar blocul operator se închide la ora 13”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Arafat a mai spus că spitalul va fi monitorizat, iar în lunile februarie şi iunie aceeaşi comisie va merge în control la unitatea sanitară, pentru a vedea dacă o parte din propuneri au fost luate în calcul. 

„Sunt convins că mai găsim spitale cu asemenea probleme. Este vorba de management defectuos grav”, a adăugat Arafat.

Au fost propuse amenzi de 38.000 de lei pentru nerespectarea structurii (dat fiind faptul că în loc de 90 de paturi, spitalul are 130), pentru neefectuarea igienizării şi a dezinsecţiei, precum şi pentru sterilizarea produselor de unică folosinţă. „La asta duce un management defectuos şi iresponsabil fără a se ţine cont de pacienţi. Erau probleme evidente pe care orice conducere trebuia să le sesizeze şi să le rezolve”, a mai spus Arafat.

În ceea ce priveşte finanţarea spitalului, acesta a dispus, conform prevederilor bugetare, de 118.833.833 lei în 2012 şi de 132.000.000 lei. De altfel, spitalul are trei surse de finanţare: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Ministerul Sănătăţii (MS) şi Consiliul Judeţean (CJ).

Ambulatoriul integrat este folosit prea puţin

O altă problemă sesizată cu ocazia controlului este aceea că ambulatoriul integrat este folosit foarte puţin timp.

„Din analiza colegilor pe acest domeniu rezultă că din 80 de medici pe care îi are spitalul şi care puteau să desfăşoare activitate în ambulatoriul integrat, activitatea se corelează doar cu 9-10 medici, restul neefectuând servicii în ambulatoriul integrat şi, cel mai probabil, preferând să interneze bolnavii pe secţii. Din nou, acestea sunt surse de finanţare care nu pot fi recuperate de la Casă şi asta produce probleme. Deci avem prevedere bugetară, avem fonduri, dar nu le trage spitalul, nu le solicită spitalul sau nu reuşeşte să le solicite”, a explicat secretarul de stat, care a mai arătat că la SJU Ploieşti sunt secţii de chirurgie fără anestezist şi care au rată de operabilitate sub media normală de 80%.

„Sunt secţii cu rata de operabilitate de 47%. Din momentul în care este o secţie chirurgicală, nu se explică de ce bolnavii internaţi, peste jumătate, nu se operează. Înseamnă că se internează bolnavi care trebuiau trataţi în ambulatoriu sau poate în alte secţii. Asta este una dintre problemele observate, rata generală de operabilitate de 62-63%, dar sunt sectii cu 47%”, a precizat Arafat.

Controale în toate spitalele în perioada 10 - 15 decembrie

În perioada 10 – 15 decembrie, Direcţia de Sănătate Publică va face controale în toate cele peste 300 de spitale, a anunţat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, înainte de a participa la conferinţa miniştrilor sănătăţii din Europa, reuniune ce are loc în aceste zile la Bruxelles.

Concret, controalele, care sunt făcute în urma unor solicitări venite de la pacienţi, vor fi efectuate de personal din direcţiile judeţene de sănătate publică. Controalele vizează asigurarea cu medicamente şi materiale sanitare de strictă necesitate, planificarea echipelor medicale, organizarea desfacerii de medicamente şi stabilirea farmaciilor cu program non-stop.

Direcţiile judeţene de sănătate publică se vor asigura că în situaţii de urgenţă unităţile spitaliceşti vor colabora cu inspectoratele pentru situaţii de urgenţă şi că asistenţa medicală va fi asigurată şi în mediul rural.

Cei care vor coordona aceste controale sunt secretarii de stat, precum şi secretarul general din Ministerul Sănătăţii, George Diga. „Vom întocmi planul de măsuri, iar pe 19 decembrie vom prezenta într-o videoconferinţă tuturor celor interesaţi - manageri de spitale, CMR, CFR şi SNMF”,  a explicat Nicolăescu.


„Este vorba despre un control, nu despre o anchetă, că toată lumea a spus că e o anchetă, dar ordinul de ministru face referire la un control”, a spus, vineri, Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.


Fostul manager Adrian Strâmbeanu a transmis o solicitare privind încetarea contractului de management încheiat în decembrie 2010 şi care expira la data de 13 decembrie 2013, asta după ce atât ministrul Sănătăţii, cât şi secretarul de stat Raed Arafat au declarat că gestul ar fi unul normal, în condiţiile unei anchete.

„Am făcut apel public pentru suspendarea managerului Spitalului Judeţen. Cred că este suficient. Nu am trimis niciun document în acest sens. Ar fi normal ca managerul să fie suspendat, dar decizia aparţine Consiliului Judeţean. Numai acesta poate lua o astfel de decizie”, a spus ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Arafat, în control la unitatea sanitară

Deşi iniţial Adrian Strâmbeanu a fost suspendat din funcţie la socilitarea secretarului de stat Raed Arafat, care s-a aflat timp de două zile în control la unitatea sanitară din Ploieşti, Consiliul Judeţean a revenit asupra deciziei, motivând că în contractul de management al lui Strâmbeanu există o prevedere conform căreia nu poate fi suspendat de la conducerea spitalului.

„Contractul de management este încheiat între dumnealui (Adrian Strâmbeanu - n.r.) şi domnul Mircea Cosma, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, iar clauzele de încetare a contractului pot fi aplicate prin articolul 22, litera k, care prevede că încetarea contractului poate avea loc în cazul în care se constată abateri de la legislaţia în vigoare de către organele de control şi instituţiile abilitate în condiţiile legii”, a declarat miercuri vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Sebastian Danielescu, precizează Mediafax.

Seringi vândute la chioşcul din stradă

De altfel, Poliţia Prahova face cercetări în privinţa unei firme care vinde materiale sanitare la poarta Spitalului Judeţean Ploieşti, după ce au fost primite informaţii că magazinul vinde seringi şi branule ale căror serii se regăsesc pe facturile materialelor sanitare cumpărate de spital.

Şi chirurgul Dan Oprea, care prin afirmaţiile sale a determinat Ministerul Sănătăţii să deschidă o anchetă la SJU Ploieşti, susţine că la nivelul spitalului circulă, „sub formă de zvon“, informaţii legate de faptul că materiale sanitare cumpărate pentru spital s-ar vinde la chioşcul din apropierea unităţii medicale.

„Sunt tot felul de bârfe. Se pare că ar fi un mic trafic, nu ştiu dacă e adevărat sau nu. Se cercetează chestia asta“, a declarat medicul Dan Oprea. Chirurgul a precizat că de mulţi ani aude de la pacienţi că magazinele din preajma spitalului sunt aprovizionate cu astfel de materiale sanitare pe care le vând bolnavilor şi că a adus la cunoştinţa conducerii spitalului acest fapt.

„Nu-mi închipuiam că de unde cumperi ziare şi batiste poţi să cumperi branule şi mai ştiu eu ce. Dar (comerţul cu materiale sanitare – n.r.) e o treabă veche, de ani de zile o ştiu“, a mai spus Oprea.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Managerul SJU Ploieşti a cerut încetarea contractului de management, solicitarea fiindu-i aprobată. Rezultatele anchetei vor fi prezentante marţi

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Ploieşti, Adrian Strâmbeanu, a solicitat, vineri, încetarea contractului de management cu acordul părţilor, cererea fiindu-i aprobată de Consiliul Judeţean Prahova. Interimatul este asigurat de către directorul medical Florin Puşcariu. Solicitarea vine la scurt timp după ce atât ministrul Sănătăţii, cât şi secretarul de stat Raed Arafat, au cerut suspendarea acestuia din funcţie.

Ministrul Sănătăţii: Ar fi normal ca managerul Spitalului Judeţean Ploieşti să fie suspendat. Am făcut apel public, Consiliul Judeţean decide

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, susţine că ar fi normal ca managerul Spitalului Judeţen de Urgenţă (SJU) din Ploieşti să fie suspendat şi chiar a făcut un apel public în acest sens, precizând însă că decizia aparţine Consiliului Judeţean.

Managerul Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti a fost suspendat din funcţie. Ancheta va fi prelungită până săptămâna viitoare

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, doctorul Raed Arafat, continuă verificările în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti. Acesta a trasat deja o serie de concluzii, dar a precizat că ancheta va fi prelungită până săptămâna viitoare, dat fiind faptul că unitatea sanitară se confruntă cu „probleme serioase”. În plus, managerul spitalului a fost suspendat din funcţie la propunerea secretarului de stat Arafat.

Alţi 20 de medici de la Spitalul Judeţean Ploieşti se solidarizează cu chirurgul Dan Oprea

Alţi 20 de medici de la Spitalul Judeţean din Ploieşti au semnat scrisoarea deschisă prin care îşi exprimă susţinerea faţă de chirurgul Dan Oprea şi fac apel la colegii din ţară „care se confruntă cu probleme similare să vorbească public despre acestea“.

Mesajul doctorilor de la Spitalul Judeţean din Ploieşti: „Oamenilor le este teamă să se mai prezinte la medic“

Într-o nouă scrisoare publică, medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti vorbesc despre un „asediu al presei asupra medicilor“ care „a indus teama în rândul pacienţilor“, iar „oamenilor le este teamă să se prezinte la medic“

Medicii din Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, solidari cu chirurgul Dan Oprea. Ministerul Sănătăţii a suplimentat echipa de control

Mesajul public al chirurgului Dan Oprea, în care vorbea despre malpraxisul de nevoie pe care trebuie să-l facă medicii a avut ecou în rândul colegilor, care, printr-o scrisoare deschisă, şi-au arătat solidaritatea cu declaraţiile acestuia. Joi seară, ministrul Eugen Nicolăescu a dispus suplimentarea echipei de control de la spitalul din Ploieşti

Managerul Spitalului din Ploieşti, Adrian Strâmbeanu: „Unitatea noastră acoperă, uneori cu eforturi foarte mari, dar acoperă - necesităţile sălilor de operaţie“

Managerul Spitalului din Ploieşti, Adrian Strâmbeanu: „Unitatea noastră acoperă, uneori cu eforturi foarte mari, dar acoperă - necesităţile sălilor de operaţie“

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite