Ancheta în cazul Luizei Melencu din Caracal: mama victimei, procurorii şi legiştii se suspectează reciproc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce părinţii Luizei Melencu, tinera de 18 ani din Caracal, considerată cea de-a doua victimă a lui Gheorghe Dincă, refuză să mai colaboreze cu procurorii, aceştia la rândul lor au anunţat că nu vor să mai lucreze în acest caz cu medicii de la Institutul de Medicină Legală.

Procurorii DIICOT au anunţat că vor renunţa la serviciile specialiştilor din cadrul Institutului de Medicină Legală (INML) în privinţa analizei ADN-ului Luizei Melencu şi vor fi căutate alte instituţii, inclusiv unele din străinătate, pentru efectuarea noilor expertize. Decizia magistraţilor vine în contextul în care marţi aceştia au obţinut o autorizaţie de la Tribunalul Bucureşti pentru prelevarea unor noi probe biologice de la mama tinerei de 18 ani din Caracal, cea de-a doua victimă a lui Gheorghe Dincă. Autorizarea procurorilor a fost făcută luni, de către judecători, după ce mama fetei a refuzat, la sfatul avocatului, prelevarea de probe biologice necesare pentru stabilirea identităţii vicitmei. Decizia procurorilor vine după ce raportul legiştilor în privinţa fragmentelor osoase descoperite la lizierea unei păduri din Caracal a ieşit neconcludent. 

Mai mulţi experţi criminalişti s-au declarat surprinşi de această măsură a procurorilor care instrumentează dosarul Caracal. „Mă uimeşte chestia asta. În mod normal probele ADN sunt ridicate încă de la începutul cercetării. Mostrele de ADN se prevalează de la rudele apropiate pentru ca, în cazuri precum acesta de dispariţie, atunci când se descoperă pete de sânge sau alte probe, să poată fi stabilitită identitatea persoanei în cauză. Odată ridicate, şi stabilit profilul genetic, rezultă o formulă – parola unică a fiecărui individ. Nu au cum s-o piardă. Poate nu au prevalat bine, poate au unele dubii, nu ştim ce a determinat o asemenea decizie”, a declarat pentru „Adevărul” un expert criminalist. „Sincer, nu înţeleg de ce doresc să ia noi probe biologice de la mamă. În mod normal, probele biologice se consumă, dar de regulă păstrezi contraproba, pentru o eventuală contraexpertiză. Profilul genetic al mamei nu se păstrează în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare, dar rezultă un cod care poate fi utilizat pentru analize ulterioare. Nu am o explicaţie logică, decât că ori au rătăcit proba, ori au compromis-o”, susţine un alt expert criminalist.

„Nu am decis dacă noua expertiză genetică va fi făcută în ţară sau în străinătate. INML a dat raportul final de expertiză în cazul Luizei, neputând extrage ADN-ul. Atunci ne gândim să apelăm la instituţii internaţionale sau la Institutul Naţional de Criminalistică pentru a face cea de a doua expertiză” Mihaela Porime Purtător de cuvânt DIICOT

Familia Luizei Melencu a refuzat să ofere procurorilor noi probe biologice susţinând că le este teamă de posibilitatea ca autorităţile să „muşamalizeze” acest caz, susţinând că ei cred că fetele nu sunt moarte. „Mi s-au mai luat o dată probe, în urmă cu o lună şi jumătate. Eu ştiu că aceste probe biologice se pun undeva şi se păstrează. Ce au făcut cu probele date de mine până acum? De ce vor noi probe, încearcă să închidă cazul?”, a explicat refuzul Monica Melencu, mama Luizei. Ea a spus că în curând se vor împlini 6 luni de la dispariţia fiicei sale şi că autorităţile nu au suficiente probe care să arate că fata este moartă. „Am făcut noi demersuri ca familie să o cautăm şi peste graniţe, dar autorităţile nu au făcut niciun demers. Susţin că sunt două fete moarte. După părerea mea, fetele acestea nu sunt moarte. Nici nu sunt acte în acest sens. S-au rezumat doar la anchetarea lui Gheorghe Dincă. Restul membrilor familiei au fost aduşi o singură dată, la cererea noastră şi atât”, a adăugat femeia.

Săptămâna trecută, legiştii au trimis la DIICOT raportul final privind expertiza antropologică a fragmentelor osoase descoperite la liziera unei păduri din Caracal, unde Gheorghe Dincă susţine că a aruncat rămăşiţele Luizei Melencu, şi au precizat că acestea aparţinând unei fete de 15-19 ani, altă persoană decât Alexandra Măceşanu. Raportul arăta că fragmentele osoase şi fragmentele dentare expertizate provin de la scheletul unei singure persoane de sex feminin la care se estimează vârsta biologică la momentul decesului de circa 15-19 ani.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite