Analist militar, despre cum poate participa România la fondul 100 de miliarde de euro de ajutorare a Kievului
0NATO are în vedere un sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 100 de miliarde de euro pentru următorii cinci ani, iar analistul militar Aurel Cazacu susține că România poate participa la efortul NATO de a ajuta Ucraina pe două planuri.
„În primul rând, ne referim la pregătirea cadrelor militare. Le pregătim piloții de F-16, dar, ne place sau nu, trebuie să recunoaștem că Ucraina a avut pierderi importante de personal terestru. Militari căzuți la datorie sau răniți. Vorbim de noi ofițeri sau subofițeri care pot primi instruire în academiile militare din România la standarde NATO. Sigur, putem pregăti numai ucraineni care vorbesc engleză, dar cred că avem de unde «culege». În plan tactic, acești oameni vor pleca de la noi cu noțiuni pe care le-ar primi în orice academie militară din NATO. Apoi, mai avem un plan, cel al livrărilor de consumabile militare. În principal, vorbim de muniții din toate calibrele, iar Ucraina este o mare consumatoare și chiar se plânge de lipsa lor. Aici trebuie mobilizată industria de profil, trebuie ca responsabilii de la ministerele Apărării și Economiei să se pună la discuții și să ajungă la un acord. Nu este posibil ca această industrie să nu meargă în plin mai ales când avem un război lângă noi. La Ministerul Economiei trebuie cooptați oameni de specialitate, pentru că acum de domeniu se ocupă personaje politice, care nu au habar, spun eu“, a subliniat Aurel Cazacu.
Reamintim că NATO are în vedere un sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 100 de miliarde de euro pentru următorii cinci ani. Propus de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, fondul urmează sa fie dezbătut la o reuniune a miniştrilor de Externe ai Alianţei, dar o decizie finală este aşteptată la summitul NATO din iulie de la Washington.
Alianţa Nord-Atlantică caută noi modalităţi de a sprijini Ucraina împotriva invaziei ruse, după avertismentul Kievului în legătură cu deficitul de muniţii care împiedică apărarea împotriva atacurilor ruse.
Pachetul de 100 de miliarde de euro are drept scop, de asemenea, să reducă presiunea în rândul membrilor Alianţei în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina. Germania şi Statele Unite, de exemplu, aduc contribuţii mai mari în raport cu economia lor decât alte ţări.
O a doua parte a planurilor Alianţei de a sprijini Ucraina pe termen lung împotriva Rusiei implică o nouă misiune NATO pentru a coordona livrările de ajutor militar şi instruirea pentru armata ucraineană.
Până în prezent, Statele Unite şi-au asumat rolul principal de coordonare a livrărilor de arme în Ucraina printr-un organism cunoscut sub numele de Grupul de contact pentru Ucraina.
Potrivit diplomaţilor, scopul misiunii, dacă va fi aprobată de aliaţii NATO, este de a face sprijinul Ucrainei mai puţin dependent de evoluţiile politice în diferitele ţări NATO şi de a împărţi o mai mare responsabilitate în rândul Alianţei. Aceste aspecte sunt legate de îngrijorările privind posibila realegere la Casa Albă a fostului preşedinte SUA Donald Trump, notează sursa citată.