Americanii susţin includerea României în programul Visa Waiver, conform unui sondaj

0
0
pasaport visa sua america

Un sondaj de opinie în rândul votanţilor americani arată că majoritatea acestora (53%) au declarat că susţin eliminarea vizelor pentru cetăţenii români prin includerea ţării noastre în programul Visa Waiver.

Think-tank-ul STRATEGIC Thinking Group – Grupul de Gândire Strategică (www.strategicthinking.ro) a iniţiat un proiect de cercetare sociologică în Statele Unite ale Americii şi în România prin aplicarea unor sondaje de opinie în cele două ţări. Sondajul de opinie din Statele Unite ale Americii a fost realizat de The Bullfinch Group (www.thebullfinchgroup.com) în parteneriat cu INSCOP Research.

Remus Ştefureac, preşedintele Grupului Strategic Thinking şi al INSCOP Research, companie de sondare coautoare a studiului, a precizat că acest lucru poate contribui la eforturile de convingere a membrilor Congresului SUA şi ai administraţiei americane de a include România în Visa Waiver.

Visa Wainer este un program al Departamentului de Securitate Internă din SUA şi permite cetăţenilor din 40 de ţări să călătorească în SUA pentru o perioadă de 90 de zile fără a avea nevoie de viză.

„Cunoscând acest lucru, şi fiind întrebaţi dacă susţin sau nu includerea României, un aliat al SUA care sprijină politicile americane în lume, în programul Visa Waiver care presupune eliminarea vizelor pentru cetăţenii români, majoritatea americanilor (53%) au declarat că susţin eliminarea vizelor pentru cetăţenii români. Doar 21% se opun includerii României în programul Visa Waiver, în timp ce 25% nu şi-au format o opinie, fiind nehotărâţi.”

În funcţie de opţiunile politice,  cel mai ridicat sprijin pentru eliminarea vizelor pentru români se înregistrează în rândul votanţilor democraţi. Astfel, 57% dintre votanţii Partidului Democrat susţin includerea României în programul Visa Waiver, în timp ce 15% se opun, iar 28% sunt nehotărâţi.

Jumătate dintre votanţii Partidului Republican (50%) susţine eliminarea vizelor pentru cetăţenii români. 29% se opun eliminării vizelor, iar 21% sunt nehotărâţi.

Brett Loyd, sociolog, preşedinte şi CEO al The Bullfinch Group: «Datele noastre arată clar că americanii au o opinie foarte bună despre ţările aliate care susţin politicile SUA în întreaga lume şi că americanii nu percep România ca pe o sursă de imigraţie ilegală. De aceea, majoritatea americanilor susţin includerea României în Programul Visa Waiver; procentul celor care se opun este semnificativ mai mic. De asemenea, este foarte relevant că nu există absolut nicio categorie de populaţie pe care am testat-o în SUA în care procentul celor care se opun eliminării vizelor pentru cetăţenii români să fie mai mare decât procentul celor care susţin elimnarea vizelor», scrie Digi24.

Remus Ştefureac, preşedinte STRATEGIC Thinking Group / Grupul de Gândire Strategică: «Datele arată foarte clar că ponderea populaţiei SUA, a votanţilor înregistraţi, a votanţilor din toate spectrele politice (democraţi, republicani sau independenţi) care susţin eliminarea vizelor pentru cetăţenii români este mai mult decât dublă comparativ cu ponderea celor care se opun eliminării vizelor. Acest lucru poate contribui suplimentar la eforturile de convingere a membrilor Congresului SUA şi ai administraţiei americane de a include România, unul dintre cei mai serioşi aliaţi ai Americii, în programul Visa Waiver».

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri