Alianţa Medicilor: Nu avem condiţii de a trata marii pacienţi arşi. Bănicioiu şi Arafat au încercat să muşamalizeze competenţa noastră ca ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alianţa Medicilor lansează acuzaţii dure la adresa mai multor şefi din sistemul medical, în frunte cu ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi secretarul de stat din Ministerul de Interne, Raed Arafat. Asociaţia spune, într-un comunicat de presă, că România nu are capacitatea de a trata marii pacienţi arşi dar liderii sistemului au încercat să muşamalizeze acest lucru.

„În ultima perioadă se discută intens despre ce trebuia şi nu trebuia făcut în legătură cu victimele din incendiul de la Clubul Colectiv.

Asociaţia noastră, ca asociaţie care reprezintă interesele medicilor din România, protestează public faţă de modul în care este gestionată această criză. Dorim să spunem public că avem un deosebit repect pentru tot personalul medical care se ocupă direct de aceşti pacienţi, care i-au îngrijit în ultimele zile.  Ei sunt eroii nenumiţi în ciuda problemelor provocate de managerii sănătăţii româneşti.

Dorim să protestăm public faţă de liderii politici informali şi formali care au creat  confuzie în rândul opiniei publice, oameni care nu au făcut altceva decât să stea în faţa camerelor de filmat şi au făcut lobby unor politicieni pentru beneficii vremelnice.

În primul rând noi ca stat nu avem condiţii de a trata marii pacienţi arşi şi nu am avut niciodată. Nu avem dotări, camere sterile, unităţi de arşi. Nu suntem pregătiţi cu personal şi nu înţelegem de ce nu s-a detaşat personal de la unităţile spitaliceşti din România pentru a suplini deficitul din Bucureşti. Iar dacă ne cunoaştem acest deficit de ce nu s-a cerut ajutor din prima clipă din străinătate? Dotările nu se rezumă doar la materiale sanitare, e nevoie de condiţii aseptice ridicate pe care, din păcate, nici un spital public din România nu le are.

Transferurile pacienţilor s-au facut doar la insistenţa ONG-urilor din România care au pus presiune pe Ministerul Sănătăţii şi pe managementul spitalelor. Nu a existat niciun fel de intenţie din partea guvernanţilor de a transfera pacienţii sau a cere ajutor. Aproape tot sprijinul a venit prin mobilizarea societăţii civile, a cetăţenilor români din diaspora.

Faptul că pacienţii au fost bine trataţi, cât de bine s-a putut, e meritul personalului care a făcut eforturi supraomeneşti, fără dotări cu multe ore de muncă şi care au început să fie epuizaţi.

Protestăm public  împotriva ministrului demisionar – Nicolae Banicioiu, Prof. dr. Ioan Lascăr, dr. Raed Arafat, Prof dr. Enescu Mircea Dan – care din motive necunoscute nouă au încercat să muşamalizeze situaţia reală si competenţa noastră ca ţară.”, se spune într-un comunicat de presă semnat de Asociaţia Medicilor pentru Modernizarea Sistemului de Sănătate din România. 

Alianţa Medicilor spune, pe site-ul său, că este o organizaţie non-guvernamentală, care îşi propune să unească medicii din ţară, cu scopul de a deveni o voce puternică şi de neignorat pentru îmbunătăţirea sistemului sanitar din România.

Potrivit paginii oficiale, preşedintele organizaţiei este dr. Bogdan Tănase, Medic Primar Chirurgie Generală, Institutul Oncologic Bucureşti, iar dintre membrii fondatori fac parte dr. Coriu Letiţia, Medic Primar ATI, dr. în ştiinţe medicale – Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, dr. Ilie George, Medic Primar ATI, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi dr. Copaciu Elena, Conf. Dr. UMF Carol Davila, Medic Primar ATI, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite