Afirmaţiile lui Dăncilă despre Secţia Specială şi numirea procurorilor nu vor ajunge la CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lia Savonea Foto Adevarul
Lia Savonea Foto Adevarul

Lia Savonea a respins solicitarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a sesiza Curtea Constituţională a României (CCR) privind afirmaţiile Viorcăi Dăncilă pe tema justiţiei, pe motiv că cererea nu îndeplineşte condiţiile necesare.

Şape membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au solicitat în urmă cu două săptămâni, în mod public, plenului instituţiei şi preşedintelui acesteia, Lia Savonea, sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu înregistrările apărute în presă cu Viorica Dăncilă care le vorbeşte colegilor de partid despre miza justiţiei pentru rămânerea la guvernare. 

Aceştia i-au cerut şefei CSM să sesizeze Curtea Constituţională, acuzând-o pe Viorica Dăncilă că a încălcat independenţa puterii judecătoreşti.

„Discursul pare că vine în contradicţie şi cu tezele publice care au fost folosite pentru a justifica modificările aduse legilor justiţiei şi stârneşte îngrijorări extreme cu privire la intenţia de a subordona politic justiţia. Referirea la “Secţia Specială” (respectiv Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie) ca fiind miză a rămânerii la guvernare a partidului doamnei prim-ministru este extrem de alarmantă, mai ales în contextul retragerii unor căi de atac de către fostul conducător al acestei secţii în dosare vizând membri ai aceluiaşi partid. Aceste afirmaţii pot fi înţelese în mod rezonabil în sensul că preocuparea politicului (...) ar fi instrumentarea dosarelor judiciare şi modul de numire a magistraţilor de rang înalt, aspect care nu poate fi primit prin prisma principiilor separaţiei puterilor în stat şi a independenţei Autorităţii judecătoreşti”, se arată în comunicatul de aceiaşi şapte magistraţi care în ultimele luni au cerut amânarea numirii Adinei Florea în fruntea Secţiei Speciale.

Cei sapte magistrati care au initiat acest demers sunt: Andrea Annamaria Chis, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Tatiana Toader, Florin Deac, Mihai Cristian Ban şi Nicolae Solomon, vice preşedintele CSM.

Solicitarea magistraţilor CSM vine după ce publicaţia Newsweek a publciat marţi seară o înregistrare cu premierul Dăncilă în care aceasta le spune parlamentarilor PSD că miza moţiunii de cenzură o reprezintă dosarele penale şi Secţia Specială. „Miza nu este neapărat un post de prim-ministru. Mizele sunt mult mai mari. Mizele sunt legate de dosare, de Secţia Specială, de numirea procurorilor. Sper că nu vreţi să ne întoarcem… şi mulţi din această sală ştiu la ce m-am referit. De fapt, asta este miza”, spune premierul în înregistrarea menţionată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite