Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul. La Arcul de Triumf s-a renovat doar faţada

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inaugurat vremelnic pentru a găzdui parada de 1 Decembrie, Arcul de Triumf va fi recepţionat abia anul viitor. În plus, calitatea anumitor lucrări executate de constructori lasă de dorit. Partea bună este că basorelieful „Budapesta“, dispărut în condiţii neclare în urmă cu mai mulţi ani, a fost repus pe arcada monumentului.

Inaugurarea recentă a Arcului de Trimf a marcat nu numai reabilitarea celebrului monument – cel puţin parţială, dar şi repunerea în drepturi a istoriei. Dispărut în condiţii misterioase în urmă cu mai mulţi ani, basorelieful „Budapesta“, care marchează victoria din 1919 a armatei române împotriva regimului maghiar comunist condus de Béla Kun, a fost repus pe monument.
La 1 Decembrie, pe sub Arcul de Triumf, vor defila 3.000 de militari români, italieni şi slovaci, dar şi americani de la baza militară ”Mihail Kogălniceanu. Tot atunci, vor putea fi admirate şi noile uniforme ale armatei, care vor fi purtate la defilare de trei detaşamente. Cu toate acestea, lucrările de consolidare a monumentului nu sunt finalizate în totalitate, recepţia lucrărilor urmând să aibă loc la începutul anului viitor.

Inaugurare cu scandal

În urmă cu câteva zile, într-un cadru festiv, a avut loc inaugurarea Arcului de Trimf. La ceremonie au participat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, consilierii generali, precum şi alţi invitaţi.

Patronul firmei Romconstruct, care face lucrările de reabilitare, Vasile Turcu, s-a arătat supărat nevoie mare. El a avut o reacţie cel puţin ciudată la vederea consilierilor primarului general. Probabil din cauza pasiunii pe care a pus-o în acest proiect.

”Hai, afară consilierii, călcaţi pe proprietatea mea aici!”, a răbufnit Turcu.  Ulterior, ”proprietarul” şi-a explicat reacţia: „Vine doamna Firea, dar sunt grupuri neorganizate. Sunt consilieri care vor să facă propagandă pe aici. Noi nu facem politică sub arcul ăsta”, a declarat Vasile Turcu. Iată şi adevăratul motiv al supărării: „Eu deocamdată arcul ăsta l-am dat sub semnătură. Nu e recepţionat şi atunci avem nevoie să fie linişte, nu altceva”.

„Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”

arcul de triumf

Nici nu e de mirare supărarea antreprenorului. Angajaţii săi nu numai că nu au terminat treaba, dar anumite lucrări le-au făcut de mântuială. Reporterii ”Adevărul” au verificat cum se prezintă monumentul înainte de marea paradă de 1 Decembrie.

Cel puţin deocamdată, Arcul de Trimf este păzit în permanenţă, un echipaj auto al Poliţiei Locale, dar şi un paznic angajat de primărie, supraveghind să nu se întâmple ceva.
Zicala „Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” se potriveşte de minune celor care au semnat cu Primăria Capitalei contractul pentru „consolidarea, restaurarea şi conservarea Arcului de Triumf”. Dacă la exterior monumentul pare a fi în regulă, în interior lucrurile stau puţin diferit. Şi asta începând chiar de la intrare.

În camera care adăposteşte serverul camerelor video de supraveghere montate în zona monumentului parcă au trecut turcii. Lucruri aruncate de-a valma, un panou electric a cărui deschidere era prinsă cu bandă adezivă, scaune rupte peste care tronau bucăţi de burete murdare, aceasta este imaginea care ne-a întâmpinat. Explicaţia paznicului a fost că încă mai e de lucru. De altfel, în spaţiile tehnice ale Arcului  salariaţii Romconstruct munceau de zor.

Culmea, mai mulţi muncitori au rămas captivi într-una dintre încăpări, după ce încuietoarea uşii s-a blocat. Paznicul care răspunde de monument a sărit în ajutorul lor, dar a rămas cu clanţa în mână în momentul în care a încercat să deschidă uşa din exterior. Nici strădania poliţistului local nu a fost suficientă. În cele din urmă a fost nevoie de intervenţia unui lăcătuş.

Uşile din stejar masiv au fost acoperite cu tablă din cupru, numai că ”meşterii” Romconstruct au prelucrat metalul cam din topor, finisajele semănând mai degrabă cu nişte cârpeli. Broaştele şi drucărele erau vopsite cu pensula, contrastând evident cu imaginea impunătoarea a valorosului monument.

De altfel, chiar primarul general Gabriela Firea, a recunoscut în urmă cu două luni că sunt anumite probleme. „Au fost discuţii şi neîntelegeri între consultant şi constructor. Consultantul consideră că constructorul a făcut lucrări care nu trebuiau să fie făcute şi unele nu le-a făcut. De asemenea, că nu a folosit materialele din contract, ci altele”, a declarat Firea.

Teste împotriva cutremurelor

Lucrarea a bătut pasul pe loc şi pentru că echipamentele antiseismice au fost aduse din Statele Unite cu aproape un an întârziere. Înaintea ca recepţia lucrărilor să fie făcută, Arcul de Triumf mai trebuie să fie supus unor teste seismice, după cum susţin muncitorii care lucrează la monument.

Sub fiecare picior al Arcului de Triumf constructorul a montat şase izolatori seismici. Sunt practic nişte cilindri din metal cu un mijloc dur, dar foarte elastic. Rolul lor este să preia mişcare pe verticală în cazul unui seism. Ca să fie şi mai sigur, pe fiecare latură a Arcului, au fost montaţi amortizori anti-seismici. Rolul lor este să preia mişcările pe orizontală şi să ţină arcul în picioare. Cu aceste echipamente instalate, Arcul de Triumf ar trebui să reziste chiar şi în cazul unui cutremur cu magnitudinea 8.

Construit în doi ani, renovat în trei

Primăria Capitalei a semnat pe 5 decembrie 2013 contractul pentru „consolidarea, restaurarea şi conservarea Arcului de Triumf” cu asocierea Romconstruct Holding Grup SA şi UTI Grup SA. Costul total se ridică la 30 de milioane de lei, din care 23 de milioane sunt fonduri europene.
Situaţia a fost însă una de tot râsul. Arcul de Triumf a fost construit acum un secol în doi ani, iar în vremurile noastre autorităţile au reuşit performanţa să îl renoveze în trei, după mai multe scandaluri. Astfel, lucrările de renovare au început în martie 2014 şi trebuiau încheiate după un an. Numai  că nici în prezent nu a fost făcută recepţia monumentului.
Autorităţile promit să deschidă Arcul de Triumf şi publicului. Nu va exista însă o trecere subterană pentru pietoni, aşa cum a fost propunerea iniţială. În schimb, în zonă vor apărea treceri la suprafaţă.

Ce vor vedea bucureştenii la 1 Decembrie

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat programul după care se va desfăşura parada de 1 Decembrie la Arcul de Triumf. Manifestările vor începe la ora 11.00, imediat după sosirea preşedintelui Klaus Iohannis, care va trece în revistă Garda de Onoare. Muzicile reunite ale Orchestrei Reprezentative a MApN, ale Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul şi ale Brigăzii 1 Mecanizată ”ARGEDAVA” vor intona Imnul Naţional.

Ulterior, pe sub Arcul de Triumf vor defila peste 3.000 de militari şi specialişti din Armată, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii, cu peste 300 de mijloace tehnice, dar şi militari din mai multe ţări aliate sau partenere.

În acest timp, avioanele F16 achiziţionate în acest an de la Forţele Aeriene Portugheze vor brăzda cerul Capitalei. Este vorba despre cele şase aparate de zbor multirol, care fac parte din Escadrila 53 “Warhawks”.

Restricţii de circulaţie în Capitală

Brigada Rutieră a Capitalei informează că, în zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie, vor fi instituite mai multe restricţii de circulaţie în zona de nord a Capitalei pentru desfăşurarea paradei militare de Ziua Naţională.

De Ziua Naţională, între orele 4.00 şi 16.00, va fi închisă circulaţia pe axul central al şos. P. Kiseleff şi banda I de circulaţie, pe tronsonul cuprins între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Arcul de Triumf şi banda I pe şos. Bucureşti-Ploieşti, sensul de mers Piaţa Presei Libere catre Fântâna Mioriţa, precum şi banda IV pe şos. Bucureşti-Ploieşti, sensul de mers Fântâna Mioriţa catre Piaţa Presei Libere.

Totodată, va fi închisă total circulaţia  pe Şos. Kiseleff între Piaţa Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei, precum şi a străzilor adiacente, pe Bd. Al. Constantinescu, între Bd. Mărăşti şi Arcul de Triumf, Bd. Mareşal Averescu, între Bd. Mărăşti şi Arcul de Triumf, Bd. Constantin Prezan între Piaţa Arcul de Triumf şi Piaţa Charles de Gaulle şi pe str. Ion Mincu între Bd. Aviatorilor şi bd. Ion Mihalache.

De asemenea, traficul rutier va fi restricţionat temporar şi pe Bulevardul Poligrafiei, Bulevardul Mărăşti şi strada Clucerului, pe durata deplasării tehnicii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite