Adrian Năstase a fost achitat definitiv în dosarul "Mătuşa Tamara"
0
Fostul premier Adrian Năstase a fost achitat definitiv în dosarul "Mătuşa Tamara". Completul de cinci magistraţi al Curţii Supreme au respins, luni după-amiază, recursul procurorilor anticorupţie care au cerut condamnarea fostului prim-ministru la cinci ani de închisoare.
UPDATE: Procurorii anticorupţie au cerut la sfârşitul audierilor, pedepse de închisoare cu executare pentru Adrian Năstase, Ioan Melinescu şi Ristea Priboi, în dosarul "Mătuşa Tamara" în care cei trei au fost achitaţi, în decembrie 2011, de un complet al aceleiaşi instanţe. În acest dosar, fostul premier este acuzat de dare de mită, pedeapsa prevăzută de lege pentru comiterea acestei infracţiuni fiind cuprinsă între şase luni şi cinci ani de închisoare.
UPDATE: Adrian Năstase a declarat în faţa magistraţilor instanţei supreme, cã nu există suport probator pentru nicio acuzaţie din dosarul "Mătuşa Tamara", în care fostul premier a fost achitat, şi cã denunţătorul a avut "o revelaţie" să îl denunţe.
"Acuzarea şi acuzaţiile se bazează pe o întâlnire ce nu a avut loc şi pe o înţelegere ce nu a existat; pe un denunţ al unei persoane aflate în executarea unei pedepse, care a şi fost eliberată dupã formularea denunţului făcut la peste cinci ani, când Genică Boerică a avut revelaţia acelei înţelegeri cu procurorii", a afirmat Năstase, cu referire la denunţătorul din acest dosar.
Năstase le-a mai spus magistraţilor cã denunţul a fost unul "fabricat". "Acuzaţiile aduse legate de o înţelegere se bazeazã pe acest denunţ fabricat al acestui Genicã Boericã, pe care eu nu l-am cunoscut şi nu l-am întâlnit până în sala de judecată. El îi spunea şoferului lui că ar fi participat cu mine la o vânătoare şi la o petrecere de după şi că am fi băut un şpriţ împreună. Aceste afirmaţii ale sale sunt total inexacte, iar DNA putea verifica şi putea oricând să-i audieze pe cei care au participat la acea vânătoare", a afirmat el.
Fostul prim-ministru şi-a reiterat nevinovăţia, arătând că rechizitoriile procurorilor DNA se bazează pe sondaje de opinie de la nivelul anilor '99-2000, legate de eventualitatea ca acesta să devină premier.
"Declaraţiile martorilor au fost luate sub presiune la DNA, iar aceste aspecte au fost reliefate foarte bine de instanţa de fond", a completat Năstase.
El a mai arătat că nu l-a cunoscut pe Ioan Melinescu înainte de numirea acestuia la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) şi că acesta era din 1999 membru al Oficiului, numit de către fostul ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica.
Tot la şedinţa de luni, Ioan Melinescu şi Ristea Priboi, şi ei achitaţi în acest dosar, au arãtat că vor să facă, de asemenea, declaraţii în faţa instanţei.
Năstase a intrat în sediul Curţii Supreme însoţit de poliţişti, fără cătuşe şi cu o mapă albastră în mână.
La intrarea în sala de judecată, asistenţa a început să aplaude. În sală se află şi cei doi fii ai fostului premier, Andrei şi Minhea.
Completul de cinci judecători a stabilit pentru luni termene de judecată în cazul contestaţiilor făcute în cele două dosare.
În primul dosar, procurorii anticorupţie au făcut recurs împotriva deciziei unui complet de trei judecători al aceleiaşi instanţe care a dispus, în decembrie 2011, achitarea lui Adrian Năstase, Ioan Melinescu şi Ristea Priboi, trimişi în judecată pentru fapte de corupţie.
În dosarul "Trofeul Calităţii", în care Năstase a fost condamnat definitiv de un complet de cinci judecători de la instanţa supremă, fostul premier a introdus o contestaţie în anulare ce vizează mai multe vicii procedurale ce ar fi fost comise de instanţele anterioare care au judecat acest caz.