Acuzaţii: Judecătoarea Carmen Marinescu a cumpărat un teren în Slatina din şpaga de la „Bercea Mondial”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoarea Carmen Eugenia Marinescu de la Tribunalul Olt, condamnată în prima fază a procesului la 8 ani de închisoare pentru mită, a cumpărat de la stat un teren cu banii primiţi de la interlopul „Bercea Mondial”. Modul în care imobilul a fost vândut la un preţ subevaluat, de Primăria Slatinei, i-a adus un dosar fostului edil al oraşului, Minel Prina.

Fostul primar al oraşului Slatina Minel Prina (43 de ani) a fost trimis în judecată de DNA, săptămâna trecută, pentru instigare la abuz în serviciu şi abuz în serviciu. Prina este acuzat că în calitate de administrator public al oraşului a determinat o angajată a Primăriei Slatina să-l ajute pe Iuliu Severus Marinescu, să cumpere un teren subevaluat în oraş pentru a-şi construi o casă. Potrivit DNA, în acest sens au fost întocmite acte falsificate şi o licitaţie a fost trucată.

Iuliu Severus Marinescu a cumpărat terenul respectiv cu suma de 9.300 de euro, faţă de 32.700 de euro cât era valoarea reală, licitaţia publică din 25 noiembrie 2011 fiind organizată doar „pentru o aparenţă de legalitate, câştigătorul fiind cunoscut dinainte”, potrivit procurorilor DNA.

„Noi îi dăm 50.000 de euro pentru suspendare şi 100.000 pentru achitare”

De unde veneau banii? Detaliile apar într-un alt dosar al DNA, acesta era soţul judecătoarei Eugenia Carmen Marinescu, condamnată la 8 ani de închisoare, în faza de fond a procesului, pentru că ar fi primit o şpagă de 200.000 de euro de la familia lui Sandu Anghel, zis „Bercea Mondial”. Iuliu Severus Marinescu a primit o pedeapsă de 3 ani cu executare.

Banii ar fi fost daţi în 2011, pentru eliberarea lui „Bercea Mondial” şi pentru ca acesta să primească o condamnare mai blândă.  Totul s-a făcut cu ajutorul unui avocat, cumătru al familiei Marinescu. „Noi îi dăm 50.000 de euro pentru suspendare şi 100.000 pentru achitare”, spunea fiul lui „Bercea Mondial”, Florin Anghel, zis „Ambasador” sau „Băsică”. În final, clanul a plătit avocatului, în două tranşe, suma de 200.000 de euro.

După ce Curtea Supremă a dat pedepse dure în cazul clanului „Mondial”- Bercea - 8 ani şi 9 luni, Băsică - 5 ani şi 3 luni, Fănica Anghel, zisă Stela - 1 an cu executare, „condmnaţii ” au făcut denunţuri la DNA.

Cum s-a dat de gol judecătoarea

Rolul judecătorei Marinescu a fost de a-l elibera pe Bercea Mondial, atunci când soluţiona cereri de eliberare condiţionată, şi de a interveni pe lângă colegi. Ea s-a dat de gol după ce a cumpărat mai multe proprietăţi imobiliare şi un autoturism de fiţe, în condiţiile în care soţul său, Iuliu Severus Marinescu,  era şomer şi nu desfăşura alte activităţi legale de venituri licite.

Astfel, unul dintre terenurile cumpărate de Iuliu Severus Marinescu, cu banii de la „Bercea Mondial”, este chiar cel achiziţionat de la Primăria Slatina, cu ajutorul lui Minel Prina.

De ce Minel Prina a favorizat familia judecătoarei

De ce era interesat Minel Prina să-l avantajeze pe Iuliu Severus Marinescu? În perioada în care familia Marinescu achiziţiona terenul de la Primăria Slatina, Minel Prina avea pe rolul judecătoriei Slatina un dosar de abuz în serviciu.
„Interesul inculpatului Prina Minel Florin de a satisface dorinţa soţilor Marinescu era legat de dosarul penal nr.10200/311/2009 al Judecătoriei Slatina, în care avea calitatea de inculpat şi care urma să primească o soluţie pe fond, scopul urmărit fiind evident de a obţine achitarea”, arată DNA.

Judecătoarea Eugenia Carmen Marinescu fusese preşedinte al Judecătoriei Slatina, fusese promovată la Tribunalul Olt şi era în cărţi pentru a fi numită şefa Secţiei Penale a acestei instanţe. Oricum, Judecătoria Slatina l-a achitat pe Minel prina, în primă fază a procesului. Motivarea: „nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii pentru care s-a dispus trimiterea în judecată”. Judecătorul cauzei a declarat la DNA că nimeni nua  intervenit pe lângă el pentru a da o astfel de soluţie.

Achitarea s-a transformat în condamnare

Opinia judecătorului fondului a fost infirmată de completul de recurs de la Curtea de Apel Craiova, care, prin decizia penală nr.2498/07.12.2012, a admis recursul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova, a desfiinţat hotărârea instanţei de fond şi, rejudecând, a dispus condamnarea lui Minel Prina la pedeapsa de 4 ani închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

„În contextul menţionat apare neîndoioasă intenţia inculpatului Prina Minel Florin de a se „pune bine” cu justiţia, inculpatul având la îndemână pârghiile necesare realizării scopului urmărit”, arată procurorii DNA.

Terenul, înapoi la Primărie

Minel Prina nu a făcut declaraţii la DNA în cursul urmăririi, prevalându-se de dreptul la tăcere. Fostul primar a mai fost trimis în judecată, în mai 2015, de procurorii anticorupţie pentru infracţiuni similare în dosarul în care este judecat fostul primar din Slatina Darius Vâlcov. De asemenea, Prina mai are în cazier şi condamnarea la 4 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pentru abuz în serviciu.
În 25 mai 2016, Tribunalul Olt a dispus, printr-o decizie definitivă, ca terenul de 600 metri pătraţi să revină în proprietatea municipiului Slatina, acest demers fiind determinat de începerea anchetei penale.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite