Acţiune a Europol împotriva hoţilor de cărţi de patrimoniu. 15 suspecţi au fost arestaţi în România şi Marea Britanie. Ce valoare au volumele extrem de rare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ofiţerii români şi colegii lor din Europol şi-au pregătit cu atenţie misiunea  FOTO Europol
Ofiţerii români şi colegii lor din Europol şi-au pregătit cu atenţie misiunea  FOTO Europol

Într-o acţiune comună, ofiţeri de poliţie români, britanici şi italieni au reuşit să destructureze o bandă care a furat şi traficat sute de cărţi rare. Operaţiunea s-a făcut sub coordonarea Europol şi Eurojust.

Totul a început în 2017 când o echipă comună de anchetă  a fost înfiinţată pentru a coordona investigarea dispariţiei a 260 de cărţi vechi dintr-un depozit din Feltham (Regatul Unit). Valoarea estimată a respectivelor ediţii rare, care datează din secolele al XVI-lea şi al XVII-lea, depăşeşte 2 milioane de euro. 

În cadrul Europol a fost înfiinţat un centru operaţional comandă din care ai fost coordonate toate misiunile din teren. Poliţiştii din cele trei ţări au efectuat simultan 45 percheziţii, 28 în România, 4 în Italia şi 13 în Regatul Unit. Drept urmare, 15 suspecţi au fost arestaţi în Regatul Unit şi în România. Poliţiştii au confiscat, de asemenea, un pistol, sume substanţiale de bani şi  electronice. Dovezile adunate în timpul acţiunii vor fi analizate pentru a identifica potenţialele legături cu alte 13 investigaţii în curs, se arată într-un comunicat Europol.

La rândul ei, Poliţia Română a comunicat despre acest caz că la operaţiune au participat ofiţeri din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, dar şi din Institutul Naţional de Criminalistică. Aceştia împreună cu procurorii DIICOT au efectuat percheziţiile domiciliare pe raza judeţelor Iaşi, Neamţ, Suceava, Braşov, Bihor şi municipiului Bucureşti.

"Poliţiştii au pus în executare 12 mandate de aducere, mai multe persoane urmând a fi audiate. În urma activităţilor desfăşurate, au fost descoperite mai multe bunuri şi înscrisuri cu valoare probantă în cauză, fiind instituite şi măsuri asigurătorii. Au fost reţinute patru persoane, iar faţă de alte trei au fost puse în executare mandatele europene de arestare emise pe numele lor", se mai arată  în comunicat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite