A crescut Ecotaxa pe pungi de plastic a fost majorată.  Cât vom plăti în plus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat noi măsuri pentru reducerea consumului de pungi din plastic şi a majorat eco-taxa pentru acestea de la 0,10 lei la 0,15 lei. Taxa se va aplica tuturor tipurilor de astfel de produse, indiferent de formă sau grosime fiind exceptate numai cele biodegradabile şi compostabile.

În şedinţa de Guvern de marţi, 25 iunie, Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Mediului, un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu şi a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje. Una dintre principalele modificări se referă la majorarea cuantumului eco-taxei pentru pungile din plastic de la 0,10 lei, cât este în prezent, la 0,15 lei, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului.

”Această măsură este una esenţială pentru reducerea consumului de pungi de plastic, produse care au un impact devastator asupra mediului, la nivel planetar. Iată că, dacă anul trecut am interzis pungile din plastic subţire cu mâner, acum venim cu măsuri noi pentru a determina comercianţii şi populaţia să aleagă măsuri alternative. Sunt vizate, în primul rând, acele pungi din plastic foarte subţire fără mâner, pe care le găsim disponibile gratuit, de obicei, la raioanele de fructe şi legume, si pe care, ulterior, le reîntâlnim în natură. Nu putem asista pasivi la distrugerea ecosistemelor şi trebuie, deci, să acţionăm”, a declarat Graţiela Gavrilescu, viceprim-ministru şi ministrul Mediului.

În afară de creşterea cuantumului eco-taxei, noile prevederi obligă taxarea oricărui tip de pungi din plastic, indiferent de grosimea sau forma lor. Sunt exceptate de la plată alternativele ecologice (biodegradabile şi compostabile), ca de exemplu produse din amidon sau celuloză, care respectă standardele în vigoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite