VIDEO Medic român şcolit la Stanford, nerecunoscut de oficialii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neurochirurgul şcolit la Stanford s-a întors în ţară după mai bine de 30 de ani     FOTO: Digi24
Neurochirurgul şcolit la Stanford s-a întors în ţară după mai bine de 30 de ani     FOTO: Digi24

Ştefan Mindea a absolvit medicina la Universitatea Stanford, în Statele Unite şi a ajuns să conducă secţia de Neurochirurgie la doar 36 de ani, însă după mai bine de 30 de ani a decis să se întoarcă în România, la Institutul Creierului din cadrul Spitalului Monza. De şase luni, însă, el aşteaptă ca statul român să îi echivaleze studiile, relatează Digi24.

„Profesor dr. Ştefan Mindea este specializat în neurochirurgie spinală minim-invazivă şi conduce Secţia de Neurochirurgie spinală a Centrului Medical Universitar Stanford. El a fost recunoscut timp de cinci ani la rând în Top 5 al celor mai buni chirurgi de la această universitate. La doar 38 de ani face operaţii pe care doar o mână de oameni la nivel mondial le pot face, iar în plină ascensiune profesională a hotărât să vină cu tot cu familie în România, la Institutul Creierului din cadrul Spitalului Monza. De şase luni însă, el aşteaptă ca statul român să îi echivaleze studiile”, se arată într-un reportaj Digi24.

 „Eram promovat ca şef la secţia de neuro-oncologie şi oncologie spinală la vârsta de 35 de ani şi şef de secţie la operaţii minim invazive la vârsta de 36 de ani. Mi s-a spus că eram cel mai tânăr şef din istoria neuro-chirurgiei în Facultatea Stanford”, povesteşte medicul, care avea cinci ani când a ajuns împreună cu părinţii în America, la Chicago.

Ce vrea să schmbe în România

„Avem alt mod de a gândi, pacientul trebuie să fie respectat, trebuie să îl abordezi cu căldură pentru că totuşi suferă, e bolnav. Şi afectează şi psihologic boala şi e foarte important să nu abordezi într-un mod foarte tehnic pentru că totuşi e o fiinţă. Combinat cu tehnica şi tehnologia din străinătate, am gândit că avem ceva de valoare pentru pacienţii români”, explică el modificările care trebuie să se producă în sistemul autohton de sănătate.

Doctorul Mindea se loveşte însă de birocraţia statului român care i-a transmis că, deocamdată, nu îi poate echivala studiile, chiar dacă pe diploma sa scrie Universitatea Stanford, recunoscută în întreaga lume. 


Operaţia pe creier la standarde internaţionale: specialiştii care vor realiza intervenţii neurochirurgicale unice în România 

Trei medici tineri specializaţi în centre universitare renumite din străinătate au ales să facă performanţă în România şi să aducă ţara noastră la standarde internaţionale. Un prim pas în acest demers îl reprezintă înfiinţarea „BRAIN Institute“ (Institutul Creierului) în cadrul Spitalului Monza, a cărui lansare oficială a avut loc joi.

„Paşca Lab“ la Universitatea Stanford din SUA. Cercetătorul român Sergiu Paşca descifrează tainele autismului

Un tânăr cercetător din Aiud, Sergiu Paşca, desemnat în 2013 cel mai bun student român din străinătate, şi-a înfiinţat propriul laborator de cercetare la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Amercii. „Paşca Lab“” cercetează mecanismele moleculare şi celulare ale tulburărilor neuropsihiatrice, inclusiv ale autismului.

EXCLUSIV INTERVIU Sonia Coman, studenta anului în străinătate: suflet de artist, în „jungla“ din New York

La 25 de ani, Sonia Coman are diplome în artă de la Harvard, Sorbona şi Columbia, sute de picturi, poezii şi expoziţii personale şi o mare iubire pentru Japonia. Este doctorand în Istoria artei la Universitatea americană Columbia, iar luna aceasta a fost desemnată cel mai bun student român al anului 2013 din străinătate.

De unde se trag „elitele”?

Atât de des se vorbeşte în spaţiul public despre "elite", încât lipsa lor ni le-a făcut de-a dreptul familiare. Cred că oricine poate să formuleze o definiţie simplă pentru ceea ce înseamnă să fii „elită”, iar unii dintre noi s-ar aventura să dea şi reţete, sfaturi, direcţii către succes.

România are lideri, România are viitor

Peste 1000 de studenţi şi absolvenţi români din întreaga lume, alături de personalităţi ale vieţii publice de acasă, au participat pe 8 ianuarie la Gala Studenţilor Români din Străinătate. În calitate de Preşedinte Fondator al Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), am avut şansa să transmit mesajul de deschidere a serii acestui public minunat. Redau mai jos apelul LSRS la fapte şi unitate.

Câştigători de la Gala Studenţilor Români în Străinătate la Adevărul Live: „Dacă nu există oportunitate o vom crea“

Mircea Cimpoi, câştigătorul premiului Studentul anului Europa Post-Universitar şi Sânziana Mircea, câştigătoarea de la Arte au fost invitaţii Adevărul Live de la ora 12.00, vorbind despre pasiunile şi motivaţia lor.

UPDATE Sonia Coman a fost desemnată Studentul Român al Anului din Străinătate la Gala LSRS

Sonia Coman, studentă la Columbia University din SUA, a fost aleasă cel mai bun student român din străinătate în anul 2013, în cadrul celei de-a cincea ediţie a Galei Ligii Studenţilor Români din Străinătate.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite