România are lideri, România are viitor
0Peste 1000 de studenţi şi absolvenţi români din întreaga lume, alături de personalităţi ale vieţii publice de acasă, au participat pe 8 ianuarie la Gala Studenţilor Români din Străinătate. În calitate de Preşedinte Fondator al Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), am avut şansa să transmit mesajul de deschidere a serii acestui public minunat. Redau mai jos apelul LSRS la fapte şi unitate.
"Distinşi oaspeţi, dragi membri şi voluntari LSRS, dragi prieteni,
Suntem onoraţi să vă avem alături la Gala Studenţilor Români din Străinătate, Ediţia a V-a. Este un motiv de bucurie şi mândrie faptul că, de la an la an, suntem din ce în ce mai mulţi, mai uniţi şi mai puternici.
Împreună, am creat o tradiţie remarcabilă pentru România. Într-o societate istovită de corupţie, demagogie şi scepticism cronic, înecată în ceaţă şi lipsă de viziune, Gala este o rază de lumină şi optimism la începutul fiecărui an. Pentru câteva ore, simţim acasă energia a sute şi mii de tineri români din întreaga lume. Să n-avem niciun dubiu: România este suma oamenilor ei şi România de mâine depinde de tinerii de astăzi. Acesta este şi mesajul principal al Galei: Nu vă temeţi! România are viitor!
Totodată, această seară are o triplă semnificaţie: (1) MERIT – premiem excelenţa academică românească; (2) SĂRBĂTOARE – marcăm cinci de existenţă a Ligii; (3) ACŢIUNE – transmitem un apel la fapte şi la unitate.
În primul rând, gândul nostru pentru finaliştii şi laureaţii acestei Gale este simplu şi sincer: suntem mândri de voi! Voi – cei care aţi sacrificat aproape totul pentru a vă distinge prin muncă, profesionalism şi rezultate recunoscute la nivel mondial. Voi – cei care aţi reuşit prin forţe proprii. Voi şi toţi cei ca voi, români eminenţi din ţară şi din străinătate, exemple demne de urmat pentru generaţiile viitoare. Voi – adevăratele repere pentru o întreagă societate aflată în căutare acută de modele.
În al doilea rând, astăzi, 8 ianuarie 2014, se împlinesc cinci ani de LSRS. Echipa actuala de conducere va prezenta în această seară bilanţul complet al activităţii noastre. Ca Preşedinte Fondator, pot spune doar atât, din toată inima: dragi voluntari LSRS, misiune îndeplinită! Cinste vouă pentru altruismul, pasiunea şi dedicarea manifestate permanent în slujba tinerilor români de pretutindeni. Datorită vouă, Liga a atins toate cele trei obiective strategice pe care ni le-am asumat încă de la lansarea din 2009.
1. COMUNITATE: Liga este o organizaţie solidă, credibilă şi echidistantă. O casă departe de casă pentru studenţii şi absolvenţii români din peste 50 de ţări.
2. EDUCAŢIE: Am luptat mereu pentru şansa tinerilor români la o pregătire academică de top. Prin Filialele şi programele noastre gratuite, Liga a devenit un punct principal de informare şi îndrumare pentru tinerii interesaţi de studiul în străinătate.
3. INTOARCERE SPRE CASĂ: Nu puţini sunt cei care, datorită LSRS, şi-au găsit un loc de muncă în România pe măsura talentului şi competenţelor lor. Mai mult, am mobilizat această comunitate strategică a tinerilor români de pretutindeni în proiecte de impact pentru ţară. Aşa s-a născut România Jună, o primă viziune a tinerilor pentru dezvoltarea ţării pe termen lung. Şi SMART Diaspora, strategia lansată la Gala precedentă care a oferit un program la cheie pentru atragerea în România a tinerilor de perspectivă.
La această bornă importantă – 5 ani de LSRS – avem motive să fim mândri de ceea ce am realizat. Dar avem şi datoria de ne întreba ce putem face mai departe pentru a transforma România în ţara de care putem fi mândri şi din care să nu mai fim tentaţi să plecăm.
Prieteni, dacă am alege un singur cuvant care îi defineşte pe toţi cei din această sală, acela ar fi ACŢIUNE. La nivel individual, cu toţii am muncit, am acţionat, ca să ajungem unde suntem astăzi în cariera noastră. De aceea, nu în ultimul rând, Gala este ocazia de a transmite României un apel la acţiune.
De multe ori suntem întrebaţi cum se vede ţara noastră de departe. În câteva cuvinte, probabil că se vede ceva mai bine decât de aproape. Dar dorul de casă şi depărtarea nu schimbă realitatea profundă.
În 2014 se împlineşte un sfert de secol de la Revoluţie. O nesfârşită serie de încercări, speranţe şi eterne deziluzii. Şi sentimente profunde, dar fireşti, de resemnare. De câte ori venim acasă, părinţii şi prietenii ne întâmpină cu un avertisment apăsat, dar spus din dragoste: Nici să nu vă gândiţi să vă întoarceţi în România! Aici nimeni nu apreciază pregătirea şi munca voastră. Nu vă puteţi lupta cu “sistemul”. Staţi acolo că staţi bine.
Dar noi nu vrem să stăm, vrem să acţionăm. Faptul că ne realizăm profesional, ca indivizi, nu schimbă în mod fundamental realitatea românească înţepenită în incompetenţă, corupţie şi blazare. Ca ţară, rămânem în urmă şi pierdem şanse unice, într-o lume mai complexă, mai competitivă şi mai periculoasă decât oricând. Dincolo de lucrurile pe care nu le (mai) putem influenţa direct, ar trebui sa ne pregătim cât mai bine pentru o eră a marilor transformari generate de globalizare şi schimbări climatice, cu frământări pe măsură, în contextul evoluţiilor demografice şi economice actuale. România trebuie să gândească global şi să acţioneze local.
Dar pentru asta, România are nevoie de voi – voi, liderii autentici care vă distingeţi NU prin funcţii, ci în primul rând prin trei valori fundamentale: competenţă, caracter şi pasiune. Şi mai aveţi ceva foarte preţios, de suflet: mulţi sunteţi implicaţi în continuare, chiar şi de la distanţă, în proiecte legate de comunitate, de locul de unde aţi pornit şi unde poate doriţi să reveniţi. Prin faptele voastre, voi întruchipaţi crezul LSRS – în cuvintele lui Nicolae Bălcescu, tot ceea ce nu este prin noi, nu va fi pentru noi.
Diferenţa dintre un politician şi un lider este simplă: politicianul se gândeşte la următoarele alegeri, liderul se gândeşte la următoarele generaţii.
Din tribună, suntem adesea martorii neputincioşi şi poate prea tăcuţi ai unor tragice transformări, adesea ireversibile. Acolo, în arenă, pentru câţiva arginţi, ni se vând munţii şi pădurile. Acolo, în arenă, există lege pentru cei corecţi, şi tocmeală pentru cei şmecheri. Acolo, în arenă, datoria externă a României continuă să crească, iar facturile scadente le vom plăti in mare parte noi, generaţia tânară. Si astfel viitorul nostru este amanetat fără drept de apel de cei care îşi urmăresc cu îndârjire numai propriile interese, fara a se opri măcar o clipă pentru a se întreba: în urma noastră, ce rămâne?!
De prea multe ori şi de prea mult timp am aşteptat schimbarea pozitivă de la clasa politică. Da, există şi personalităţi care se disting prin integritate şi profesionalism – este onorant să avem astăzi atâtea exemple pozitive alături de noi. Dar nu trebuie să ne amăgim – excepţiile nu pot învinge inerţia sistemului, iar criza liderilor rămâne cea mai gravă problemă a României.
Schimbarea profundă, de sistem, vine numai din competiţie, iar competiţia apare când liderii autentici se ridică în comunităţile lor şi, prin implicare şi puterea exemplului, îndreaptă politicul în direcţia potrivită. Dacă politicul e înţelept, ascultă vocea cetăţenilor pe care îi reprezintă. Dacă nu, merită să aibă o concurenţă reală la următoarele runde de alegeri. Acolo, în arenă.
Anii care urmează trebuie sa fie un semnal că Romania este pregatită pentru voi, adevăraţii lideri – liderii cu viziune, care gândesc pozitiv şi actioneaza cu energie şi competenţă, pentru binele comun.
Lansăm astfel un apel la fapte şi la unitate către tinerii români din ţară şi din străinătate. Generaţia noastră trebuie să capete o voce. Avem nevoie să facem echipă, cu demnitate, pentru viitorul României.
Astăzi mai mult ca oricând avem nevoie de un pact al tinerilor, un pact pentru acţiune. Numai astfel Romania se va ridica, şi vă invit să îl construim împreună în lunile şi anii care vin. Împreună, uniţi, mergem înainte!
Vă mulţumesc pentru atenţie, dar mai ales vă mulţumesc că sunteţi modele de succes pentru România. La mulţi ani tuturor!"