„Paşca Lab“ la Universitatea Stanford din SUA. Cercetătorul român Sergiu Paşca descifrează tainele autismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Paşca conduce propriul laborator de cercetare
Sergiu Paşca conduce propriul laborator de cercetare

Un tânăr cercetător din Aiud, Sergiu Paşca, desemnat în 2013 cel mai bun student român din străinătate, şi-a înfiinţat propriul laborator de cercetare la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Amercii. „Paşca Lab“” cercetează mecanismele moleculare şi celulare ale tulburărilor neuropsihiatrice, inclusiv ale autismului.

Sergiu Paşca a plecat din România în 2009 şi la doar 31 de ani a reuşit să deşină propriul laborator la una dintre cele mai mari şi mai importante universităţi din SUA. Începând din ianuarie 2014, dr. Sergiu Paşca conduce propriul său grup de cercetare în calitate de membru al corpului profesoral al Universităţii Stanford în California.

Scopul laboratorului Paşca de la Stanford este de a descifra mecanismele moleculare şi celulare ale tulburărilor neuropsihiatrice, inclusiv ale autismului. Grupul de cercetători utilizează o abordare multidisciplinară care include elemente de genetică umană şi neurobiologia dezvoltării, modele animale şi neuroni diferenţiati din celule pluripotente reprogramate obţinute de la pacienţi. Obiectivul pe termen lung al grupului condus de Dr Sergiu Paşca la Stanford este de a identifica noi ţinte terapeutice pentru bolile neuropsihiatrice.

La 30 de ani, Sergiu Paşca a primit premiul „Cel mai bun student român din străinătate“ la Gala Ligii Studenţilor Români din Străinătate. Tânărul studiază autismul de 10 ani, încă de când era student al Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca. De patru ani este cercetător postdoctoral la Universitatea americană Stanford din SUA, dar şi titular al mai multor articole ştiinţifice pe această temă în reviste internaţionale şi beneficiar al nu mai puţin de trei burse de studiu din străinătate. 

Sergiu Paşca este, de asemenea, prim autor al unuia dintre cele mai importante studii despre cauzele autismului, publicat în revista Nature Medicine în 2012. Echipa de cercetători condusă de Sergiu Paşca a reuşit să studieze neuronii pacienţilor cu autism şi să testeze o substanţă capabilă să schimbe defectele constatate utilizând o metodă nouă de abordare a patogenezei (mecanismelor) autismului prin derivarea non-invazivă în laborator de neuroni activi de la pacienţi cu autism. Pe scurt, s-au recoltat celule din piele de la pacienţi cu autism şi de la subiecţi sănătoşi şi, cu ajutorul unor factori de transcripţie (gene) purtaţi de viruşi, aceste celule din piele au fost transformate în celule care seamănă foarte mult cu celulele stem.

”Articolul nostru arată că se pot obţine în laborator neuroni de la pacienţi cu autism care pot fi studiaţi şi utilizaţi pentru descoperirea de medicamente”, a explicat cercetătorul într-un interviu acordat revistei Dilema Veche. Tânărul a studiat în România la Aiud şi Cluj-Napoca. În 2001 a promovat Colegiul Naţional “Titu Maiorescu” cu media generală 10, în cei patru ani de studiu, fiind şef de promoţie. În acelaşi an, a fost admis cu media 10 la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. În ianuarie 2013, Sergiu Paşca a fost declarant cetăţean de onoare al municipiului Aiud.

Cercetătorul a primit din 2006 un număr de 12 distincţii, pornind de la premiul pentru cercetare acordat de Universitatea din Cluj-Napoca în 2006 şi până la bursa unei fundaţii americane de cercetare în domeniul comportamentului (NARSAD Young Investigator Award, Brain & Behavior Research Foundation) acordată pentru perioada 2013 – 2015. În 2012 a primit şi premiul pentru cea mai bună cercetare postdoctorală acordat de Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii Stanford.

Citiţi şi:

EXCLUSIV Sergiu Paşca, studentul român al anului 2012 din străinătate: „Ar fi trebuit să plec la studii mai devreme“

VIDEO Mesajul celui mai bun student român din străinătate. Sergiu Paşca: „Studenţii trebuie să contribuie la înnoirea clasei politice“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite