VIDEO BACALAUREAT 2014 Părinţii, profesorii şi prietenii reprezintă modele pentru tineri în alegerea carierei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Eremia şi Costel Coravu, la Adevărul Live   FOTO: Marian Iliescu / Adevărul
Cristina Eremia şi Costel Coravu, la Adevărul Live   FOTO: Marian Iliescu / Adevărul

Miercuri am continuat lecţiile de consiliere pentru Bacalaureat 2014, din cadrul campaniei „Adevărul te meditează şi te premiază”, cu o dezbatere la Adevărul Live despre factorii care-i influenţează pe adolescenţi, pe tineri, în alegerea unei cariere. Am aflat că nu vedetele de la televizor reprezintă modelele tinerilor în viaţă, ci persoanele care le sunt apropiate, în special părinţii, profesorii şi prietenii.

 

La discuţia Adevărul Live de la ora 14.00, au fost invitaţi în platou antrenorii din proiectul Zburd-Educatţe prin coaching Costel Coravu şi Cristina Eremia, ambii coach-i de profesie.

Am pornit discuţia de la anturaj, prieteni apropiaţi, familie şi alte rude, factorii-cheie care îi influenţează în luarea unor decizii care sunt esenţiale, mai ales la finalizarea liceului.

De asemenea, am discutat şi pe marginea sondajului Şcolii de Valori, publicat recent de adevarul.ro, care arată că tinerii născuţi la şapte-opt ani după Revoluţie sunt consideraţi generaţia „digitală“, sunt pragmatici şi îşi definesc mai greu valorile, au ca principal model părinţii, urmaţi de profesori, dar relaţia cu ei nu este una apropiată. 

UPDATE: "Părinţii profesorii şi prietenii, anturajul îi influenţează foarte mult, dar, din ce am observat, contactul cu modelele este destul de redus. Ei trebuie să aibă o idee cât mai realistă, să vadă ce este o profesie în mod practic din partea unor oameni care chiar le pot fi modele. Se găsesc surse", spune Cristina Eremia.

"Părinţii nu conştientizează cât de mare este impactul pe care îl au asupra copiilor, ei sunt deţinătorii adevărului în ochii copiilor lor", spune Costin Coravu. El spune că elevii trebuie să caute informaţia care le trebuie din informaţia pe care o primesc în legătură cu ce să facă după absolvirea liceului, lucru la care îi pot ajuta părinţii. Eremia spune că nu contează numai notele şi performanţa la şcoală, ci şi atmosfera. Coravu spune că rolul celor de la Zburd Educaţie este să-i ajute pe profesori în modul în care transmit informaţia.

"Profesorii muncesc mai mult cu hârtiile decât cu copiii ca să nu mai vorbim de salariile mici şi schimbările care au loc des în sistem. Se pare că profesorii nu sunt suficient de convingători ca să devină modele, fiindcă în perioada liceului, copiii transferă imaginea de model de la părinţi la profesori. Probabil că unii dintre ei ţin mult la autoritatea catedrei. Trebuie să creeze o relaţie emoţională, modelul se crează când simţi că omul acela este aproape şi vrea să îţi dea ceva", este de părere Eremia.

"Era o vorbă: Oamenii nu vor ţine minte ce le-ai spus sau cum le-ai spus, ci cum i-ai făcut să se simtă", completează Coravu.

Eremia îi încurajează pe elevi să se ducă la facultăţile la care vor să dea admiterea să vadă cum este, să stea de vorbă cu studenţi şi profesori de acolo. "Trebuie să ia şi ei iniţiativă, nu să aştepte să primească", spune ea. Coravu crede că talentele copiilor trebuie descoperite cât mai devreme. "Eu abia la 53 de ani mi-am descoperit vocaţia, mi se pare miraculos să faci asta la douăzeci şi ceva de ani, îţi schimbă viaţa", spune el.

"Rezultatele cercetării noastre au fost surprinzătoare, diferenţa dintre aparenţă şi realitate. Dintre toate miturile cu care am plecat la drum, mitul că modelele copiilor noştri sunt artişti, fotbalişti, persoane publice din România care apar la televizor a fost complet spulberat (doar 0,5% urmează un astfel de model). Peste 68% şi-au ales mama sau tatăl drept model de viaţă, peste 60% au ales un alt membru al familiei şi peste 30% au spus că un profesor reprezintă un model în viaţă. În ceea ce privesc valorile după care un om se ghidează în viaţă, ne-am dat seama că tinerii nu prea pot defini care sunt valorile lor", spune Ştefan Pălărie, preşedintele Şcolii de Valori.

"Până la vârsta de aproape 24 de ani, un tânăr nu a fost pus cu adevărat în faţa unor alegeri. Avem un sistem educaţional care pune accentul pe a fi bun la toate materiile. Tinerii descoperă că ceea ce au învăţat şi ceea ce descoperă la locul de muncă sunt lucruri diferite", a mai spus Pălărie.

El spune că pe lângă ceea ce fac la şcoală, elevii trebuie să meargă către activităţile extraşcolare cum ar fi voluntariatul, pentru că aceste experienţe îi vor ajuta mult în dezvoltarea personală prin schimb de informaţii şi colaborare cu alţi tineri.

"Nevoia de apartenenţă este foarte puternică la vârsta adolescentului. Trebuie să fie ajutaţi să înţeleagă că nu învaţă pentru părinţi sau pentru profesori, ci pentru ei înşişi, pentru viaţa şi dezoltarea lor personală", a spus Coravu.

"Talentul nu înseamnă neapărat vocaţie. E mult mai importantă motivaţia care mă animă decât abilităţile pe care le am", spune Eremia. 


Marţi, la Adevărul Live am discutat despre orientarea în carieră, ce pot să facă tinerii pentru a urma o cale potrivită aptitudinilor şi talentelor lor, după absolvirea liceului.

Consiliere pentru elevi

În cadrul campaniei "Adevărul te meditează şi te premiază" am realizat deja lecţiile video pentru proba de Limba Română şi proba obligatorie de la Bac, precum şi probele din cadrul Evaluării Naţionale.

Dintre cele 40 de lecţii de pe adevarul.ro, 10 vizează partea de consiliere şi sunt oferite de specialişti care au lucrat cu liceeni în anii trecuţi şi care i-au ajutat să promoveze cu succes testele naţionale. Consilierii le vor spune elevilor cum să se organizeze ca să înveţe toată materia, cum să facă faţă stresului, cum să comunice cu profesorii şi cu părinţii sau cum să se pregătească psihic şi fizic pentru a face faţă unei lungi perioade de examene.

Marele premiu: 1.000 de euro

În cadrul acestei campanii, Adevărul a pregătit şi o serie de premii pentru elevi.
 

Pentru a participa, trebuie să accesaţi acest link şi să vă înscrieţi în secţiunea Bacalaureat 2014 pe adevarul.ro cu un eseu motivaţional pe tema “Care este visul tău?”, să strângeţi cât mai multe like-uri şi share-uri şi, astfel, puteţi câştiga premii Biocebral ce vă vor da energie pe toată perioada examenelor, dar mai ales marele premiu în valoare de 1000 Euro!


VIDEO BACALAUREAT 2014 Lecţia pentru proba de testare a cunoştinţelor de limbă străină, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 A patra lecţie la Matematică, pentru profilul Tehnologic, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 A treia lecţie la Matematică, pentru profilul Ştiinţele Naturii, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Matematică, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 Prima lecţie video la Matematică: cum pot fi evitate cele mai comune greşeli în rezolvarea exerciţiilor

BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de consiliere: „Un copil încurajat să-şi găsească chemarea e un adult de succes”

BACALAUREAT 2014 A doua lecţie de consiliere: „Ar trebui să existe şcoli pentru părinţi”

BACALAUREAT 2014 VIDEO A treia lecţie de consiliere: La şcoală, profesorii iau locul părinţilor elevilor

BACALAUREAT 2014 A patra lecţie de consiliere despre frica de eşec şi orientarea în carieră, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de Română cu profesoara Iulia Pop de la Colegiul „Sf. Sava“, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Română, despre eseul literar, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A treia lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A patra lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite